HTML

Lájkolj minket

A gerincsérv kialakulásának legújabb teóriája

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.07. 08:14

A gerincsérv kialakulásának oka sokkal inkább a csigolyaközti porckorong leválásának tulajdonítható a csigolyatest zárólemezéről, mint a korábban hitt anulus gyűrű elvékonyodása - írja le egy frissen megjelent cikk a Spine nemzetközi szaklapban.

Gerinces_ISSLS-Awards-2012_blog.jpg

A kutatás vezetője, dr. S. Rajasekaran és dr. Gunnar Anderson, az ISSLS zsűrijének elnöke a díjátadón.

 

A frissen közölt eredmények szerint a csigolyaközti porckorong leválik a csigolyatest zárólemezéről, melyen a csigolyaközti porckorong fekszik, így az elmozdulhat a gerinccsatorna felé, ezáltal idegi compressziót okozva. A kutatást végző indiai kutatók ezen eredmények alapján elnyerték a Nemzetközi Ágyéki Gerincszakasz Kutatók Egyesületének fődíját 2013-ban (International Society for the Study of the Lumbar Spine (ISSLS) 2013 Prize for Lumbar Spine Research).

A korábbi elmélet szerint a gerincsérv fő oka, hogy a csigolyaközti porckorong belsejében található zselés anyag (nucleus pulposus) áttöri, átszakítja az őt körülölelő gyűrűt (annulus fibrosus), ezáltal eléri, összenyomja az idegelemeket, ami kiváltja a fájdalmat.

Jelen kutatásban 181 beteg vett részt, akiket gerincsérv diagnózissal operáltak.  Rajasekaran és munkatársai a kutatásban résztvevő minden betegnél röntgen, CT, MRI és a műtétet követően mikroszkópos vizsgálatot is végeztek. A kutatásba csak azokat a betegeket vonták be, akiknek csak egy szegmentumot érintő gerincbetegségük volt és 60 évnél fiatalabbak voltak.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy az esetek 65%-ban a csigolyatest zárólemezének mikroszkópikus törései következtében vált le a porckorong. Ezen esetek vizsgálati anyagából kiderült az is, hogy az eltávolított sérv kis mennyiségű csontot is tartalmazott, ami a törést bizonyítja. Egyes esetekben a törés a CT felvételeken is látszott, míg más betegeknél a műtét utáni mikroszkópos vizsgálat igazolt csontrészeket az eltávolított sérven.

A korábban feltételezett kötőszöveti gyengeség okán kialakult gerincsérv az esetek 11%-ban fordult elő, míg a többi esetben nem volt egyértelmű a kiváltó ok. Ezekben az esetekben feltételezik, hogy a mikrotörések gyógyulásnak indultak a gerincsérv kialakulása után.

Az eredmények alapján a gerincsérv kialakulásának okai újabb megfontolásokat tesznek szükségessé a gerincgyógyászok számára. Mivel az esetek többségében nem volt a sérvesedést megelőző trauma igazolható, feltételezik, hogy egy korábban megtörtént esemény válthatja ki a későbbiekben a csigolyaközti porckorong degenerációját, majd sérvesedését.

Következtetésképp elmondhatjuk, hogy akármelyik elv is a mérvadó, mindkettő megállja a helyét, és bár előre nem lehet megállapítani kinél fog kialakulni gerincsérv, a jövőben a megelőzés szerepe marad a legfontosabb.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Forrás:

Spine (Phila Pa 1976). 2013 Aug 1;38(17):1491-500. doi: 10.1097/BRS.0b013e31829a6fa6.

ISSLS Prize winner: The anatomy of failure in lumbar disc herniation: an in vivo, multimodal, prospective study of 181 subjects.

Rajasekaran S1, Bajaj NTubaki VKanna RMShetty AP.

Az eredeti kép itt található.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr935882688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása