HTML

Lájkolj minket

A porckorong kopás és az obezitás összefüggése

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.09. 09:08

2014. március 21-22-én tartotta tizenkettedik kongresszusát a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság. Az Országos Gerincgyógyászati Központot a Gerinces Magazin szerzője, dr. Ferenc Mária képviselte a „Gerincbetegség és az obezitás összefüggése” című prezentációjával. Az előadás egyik témájának rövid összefoglalóját olvashatják az alábbiakban.

gerinces_porckorong kopás és obezitás_blog.jpg

Az Eurostat 2008-2009-es felmérése szerint az EU-tagállamok között Magyarország a túlsúlyos és elhízott egyének százalékos arányát illetően a negyedik helyen állt a felnőtt lakosságot számítva, de mára a negatív ranglistán hazánk a 28,5%-os rátával az első helyre került. Ismert az a tény, hogy a kopásos eredetű gerinc rendellenességek kialakulásában szerepet játszó rizikófaktorok közül a genetikai determináltság mellett a testtömeg index (BMI) növekedés (25 kg/m2 feletti érték) a leghangsúlyosabb kockázati elem a kórkép kifejlődésében és a betegség krónikussá válásában.

A magas BMI és a porckorongkopás felgyorsult összefüggése sokáig megfoghatatlan volt, hol bizonyították a pozitív kapcsolatot, hol pedig nem. Ennek az is volt az oka, hogy nem volt elég nagyszámú esettanulmány, és nem volt elég megbízható mérési technika a porckorongkopás mértékének meghatározására.

Az elmúlt 20 évben az MR volt az arany standard a porckorongkopás mértékének elemzésére, melynek alapját a porckorong belső kocsonyás anyagának – a magnak – jelintenzitás csökkenése, a porckorong előboltosulás mértéke a gerinccsatornába, és a porckorongrés csökkenése adta. Ezekből az értékekből számítottak egy összegző pontszámot, és összehasonlították a vizsgált egyének BMI értékével, s kimutatható volt a jelentős pozitív kapcsolat a két érték között.

Majd 2012-ben megszületett az első hisztomorfológiai (szövettani) tanulmány a Müncheni Patológiai Intézet és Gerincközpont vizsgálata alapján, amellyel objektíve igazolódott, hogy a megnövekedett BMI és a szövettani degenerációs (kopásos) szkór (pontszám) között szoros az összefüggés.

854 ágyéki, sebészileg eltávolított porckorongmintát gyűjtöttek össze azon páciensektől, akiknél porckorongsérv eltávolítást kellett végezni. A nemek aránya férfi : nő viszonylatban 1 : 0,61 volt, az átlagéletkor 56 év. A BMI alapján négy csoportba osztották a Betegeket: az első csoport normál alatti testsúlyú (< 20 kg/m2), a második normál testsúlyú (20 ≤ 25 kg/m2), a harmadik a túlsúlyos (25 ≤  30 kg/m2) és a negyedik az elhízott (> 30 kg/m2) betegcsoport volt.

A porckorong kopás számszerű mértékét (0-15) a kocsonyás magban bekövetkező sejtszaporulat, a rostos gyűrűben levő szakadások, a porckorong porcos véglemezében kialakult destruktív változások, valamint a zselés mag savas irányú eltolódást mutató festődése adta.

A pácienseknél megvizsgálták a szövettani degenerációs szkór kapcsolatát a korral, nemmel és BMI-vel, s azt találták, hogy a leghangsúlyosabb kapcsolat a porckorong kopás mértéke és a BMI alapján besorolt egyének között a harmadik (túlsúlyos) és negyedik (elhízott) csoportban  volt.

Mivel a túlsúly/obezitás aránya az epidemilógiai adatok szerint továbbra is növekszik a népességben, a fent ismertetett szoros összefüggések alapján teoretikusan növekedni fog a porckorong kopás és az ezzel együtt járó derékfájdalom megjelenésének az esélye is, ezért a porckorong kopást is „obezitással együtt járó betegségek” csoportjába sorolták ugyanúgy, mint a diabétesz mellituszt és a kardiovaszkuláris betegségeket, ami a prevenció szempontjából egy igen lényeges figyelmeztető faktor.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Forrás:

Histological analysis of surgical lumbar intervertebral disc tissue provides evidence for an association between disc degeneration and increased body mass index

Christoph Weiler1*, Mercedes Lopez-Ramos1, H Michael Mayer2, Andreas Korge2, Christoph J Siepe2,

Karin Wuertz3,4, Veronique Weiler1,5, Norbert Boos3,4 and Andreas G Nerlich6

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr775882783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása