HTML

Lájkolj minket

A mai divat holnap hátfájdalmat okoz?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.11. 07:34

Egyre gyakrabban lehet hallani az összefüggést, miszerint a divat számos egyéb tényezőn kívül derékfájdalmat is képes kiváltani.  Az egyéni öltözködési stílus hatást tud gyakorolni a derék és a hát egészségi állapotára, mégpedig  három fő csoportban: cipő, ruha, táska.

gerinces_divat_blog.jpg

A magassarkú cipők képesek láb és derékfájdalmat is okozni azáltal, hogy megváltozik a test normális egyensúlyi helyzete. A magas sarkú cipők hátrafeszített kényszertartást eredményeznek, a normális egyensúlyi helyzet következményes korrigálása által, ezért az arra hajlamos egyéneknél már rövid ideig tartó viselés is képes derékfájdalmat okozni. Mindamellett, hogy kényszeres egyensúly-korrekciót igényel, még jóval kisebb érintkezési felületet is biztosít a talajjal, ezért az egyensúlyi helyzet megbomlása még nagyobb korrekciót igényel annak viselőjétől. A magas sarkú cipőkkel ellentétben, a flip-flop, alacsonytalpú topánka is képes fájdalmat okozni, mivel nem rendelkezik a megfelelő párnázottsággal. A párnázottság hiányában a gerincet nagyobb tengelyirányú erők érik, mivel az erősebb talpi rezgések a hát felé terjednek.

Meglepőnek tűnhet, de a nem megfelelő ruházat is képes háti, illetve derékfájdalmat provokálni. A túl szűk ruházat az egyensúlyhelyzetet befolyásolhatja, mivel a csökkent mellkas mozgások következtében, folyamatosan próbáljuk segíteni légzésünket a kényelmes testtartás keresésével. A túl bő ruházat pedig hanyag tartásra hajlamosíthat.

A táskadivat napjainkban fénykorát éli, nemcsak különböző méret és stílusok miatt, de a tartalma is egyre növekszik. A nem megfelelő táska képes váll, nyak, derék és hátfájdalmakat is provokálni.  Nem mindenki figyel arra, hogy a táska súlya befolyásolja a testhelyzetet. Abban az esetben, ha ez a súly meghaladja a test tömegének 10%-át, akkor nem a félvállon való tartás a legideálisabb. Ilyenkor a divat helyett inkább a kényelemre kell törekedni.

Néhány tipp a divat okozta derékfájdalom leküzdésére:

  • A magassarkú cipőt nem kell kiiktatni a mindennapokból, csupán a viselésére kell odafigyelni. Például, lehet nálunk egy pár könnyű cserecipő, mellyel fájdalmak esetén helyettesíthetjük.
  • Ha munkánk megköveteli a magassarkú cipőt, attól az utcán még hordhatunk kényelmes cipőt, amit a munkába érve átcserélhetünk.
  • Arra kell törekedni, hogy a vásárolt lábbelik ne csak a divatnak feleljenek meg, hanem kényelmünket is szolgálják.
  • Olyan ruházat viselése lenne az ideális, amely megfelelően illeszkedik testünkre.
  • Táskánkból rendszeresen távolítsuk el a felesleges holmikat.
  • Törekedjünk olyan táska viselésére, mely hosszú szíjjal rendelkezik, ezáltal viselhetjük azt a fejen átvetve a mellkason keresztbe a túloldali vállon, így tudjuk csökkenteni az állandó terhelést a nagyobb érintkezési felület által.
  • Rövid szíjjal rendelkező táskát a vállakon felváltva célszerű viselni.
  • A testtartás minden esetben a legfontosabb befolyásoló tényező. Figyelmet kell fordítani arra, hogy ruházatunk és kiegészítőink ne befolyásolják az ideális testtartásunkat.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr275886092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása