HTML

Lájkolj minket

A derékfájás, az elhízás és a fiatalkori porckorong-degeneráció

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.05.19. 08:51

Sokat hallottunk és olvastunk már az iskolás - vagy még korábban, már az óvodás - korban elkezdett prevenciós program fontosságáról, - a helyes testtartást és a gerincet stabilizáló izomzat erősítését illetően. Legalább ilyen jelentőségű azonban a fiatal nemzedék egészséges táplálkozási szokásaira fordított odafigyelés is a felnőttkori gerincbetegségek megelőzésében.

gerinces_fiatalkori porckorong degeneráció_blog.jpg

Az első népességi adatokon alapuló tudományos vizsgálatot a fiatalkorú porckorong-kopás (vagy diszkuszkopás) és a túlsúly összefüggéséről a dél kínai egyetemen végezték, s az alábbi cikk e tanulmány eredményeiről számol be.

Jól ismert az a tény, hogy a helyes életmódváltozások, úgy, mint az egészséges étkezési szokások kialakítása, és a megfelelő testmozgás csökkentik a fiatalkori diszkuszkopás kialakulásának esélyét. Megfontolandóak az ennek érdekében tett intézkedések is, hogy elkerüljük a porckorong degenerációjának korai megjelenését, mely több felnőttkori gerincbetegség előfutára, s melynek számos negatív testi, társadalmi és gazdasági következményei lehetnek.

Az átfogó vizsgálatot nagyszámú önkéntes - 13-21-éves - serdülőkori és fiatal felnőttön végezték Hongkongban. A begyűjtött népességi adatok között volt a kor, a súly, a magasság, a jelenlegi és korábbi dohányzási szokások, az edzési aktivitások és a megelőző ágyéki panaszok előfordulása. A klinikai vizsgálatot funkcionális és általános életminőségi kérdőívekkel, fájdalomskálával mérték, a diszkusz kopásának jelenlétét és mértékét pedig a nemzetközi kritériumokon alapuló MR pontozással minősítették.

A tanulmány azt bizonyította, hogy a fiatalkori porckorong-kopás szorosan összefüggésbe hozható a túlsúllyal és az elhízottsággal, a derékfájdalommal, a derékfájdalom intenzitásának növekedésével, valamint a csökkent fizikai aktivitással. A túlsúlyosnak és elhízottnak tartott fiataloknál 14-szer akkora a diszkusz degeneráció kialakulásának valószínűsége, mint a sovány és normális testsúlyú egyéneknél.

A teljes cikk: A  Population- Based  Study of Juvenile  Disc  Degeneration and  Its  Association  with Overweight and Obesity, Low  Back Pain, and  Diminished  Functinal   Status. Szerző: Dino Samartzis, DSc, Jaro Karppinen, MD. at al. Forrás: The Journal of Bone and Joint Surgery: 2011; 93; 662-70

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr135886130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása