HTML

Lájkolj minket

A fájdalom nem vár!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.05.21. 08:00

Az akut fájdalomszindrómában legelső feladatunk a megfelelő a fájdalomcsillapítás. Az egyik legegyszerűbb eszköze a néhány napos ágynyugalom, mely 2-3 napnál ne legyen több, minél előbb el kell kezdeni a mobilizálást az aktuális fájdalomszinthez igazítva. Könnyű nyújtó-lazító gyakorlatok megengedhetőek, valamint a gyengéd manuális mobilizáció, az izomfeszülés oldására, a lágyrészek nyújthatóságára.

gerinces_fájdalom_ágy_blog.jpg

Akut derékfájdalom? Leghatásosabb a kezelését pár napos ágynyugalommal kezdeni!

 

 

Jó effektusa van a végtagba lesugárzó éles gyöki fájdalom esetén az ideg mobilizációs technikáknak az ideggyök kimozgatására, az ideg kompresszió csökkentésére.

Fontos a megfelelő pozicionálás, amellyel a leginkább csökkenthető a porckorongra eső terhelés: oldalt fekve, behajlított csípővel és térdekkel. Javasolt még, a gyulladt ideggyök miatt fájdalmas,végtag borogatása állott vizes ruhával (ún. ischiász-borogatás). 

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás nem küszöbölhető ki, nem helyettesíthető, meg vannak a maga előnyei és kockázatai is. A leggyorsabb fájdalomcsillapítás csak gyulladáscsökkentőkkel érhető el. Az akutan kialakuló ideggyulladásban, amikor a mechanikai és kémiai irritáció következtében az ideggyök duzzadt, ödémás lesz, vagy a porckorong lágy kocsonyás magjából a sérvesedés során kikerülő gyulladáskeltő kémiai-biológiai anyagok (többnyire fehérjék) okoznak gyulladásos izgalmat az ideggyök körül, a leghatásosabbak a helyileg, vagy szisztémásan infúzióban, esetleg szájon keresztül adott szteroid vagy nem szteroid készítmények. A szintén hirtelen jelentkező heves, mozgásképtelenséget, védekező "elferdült tartást" okozó derékfájdalomban, amelyet a gerinc ízületeinek gyulladása idéz elő - többnyire mechanikai túlterhelés következtében -, igen jó effektusa van a helyileg adott szteroidos gyulladáscsökkentő injekciónak. Azonban ezek a készítmények csak rövid ideig adhatók, s a társuló alapbetegséget, a gyomor-bélrendszeri és kardiovaszkuláris mellékhatást is figyelembe kell venni az indikációnál. Jó azt is tudnunk, hogy a nem-szteroid készítményekre egyéni a hatékonysági válasz, valamint a mellékhatás tolerancia. Idősebb pácienseknek mindig ajánlott gyomorvédő tablettákat adni a fekélyes kórelőzménytől függetlenül.

Enyhe vagy középsúlyos fájdalomban, idősebbeknél, valamint fekélyes anamnézis fennállásakor elsősorban minor analgetikum - paracetamol - a választandó készítmény a kedvezőbb mellékhatás profil miatt. A major ópiát analgetikumok (mint a tramadol és a fentanyl) biztonságosan adhatók elsősorban az idősebb korosztályban, megfelelő dozírozással hosszabb távon is. Az izomlazítók általában fokozzák a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatását, ezért szoktuk együttes szedésüket javasolni. Jól ismert bizonyos antidepresszánsok fájdalomcsillapító hatása is. Nem szabad megfeledkeznünk az akupunktúra jótékony hatásáról sem az akut fájdalomszindrómában.

 

Kapcsolódó írásaink a Gerinces blogon:

Mikor forduljon panaszaival orvoshoz és kihez?

Gerincsérv: műtét vagy konzervatív kezelés?

Gondolataink hatása a fájdalomra

A fájdalom elfogadása

Lokális vagy szisztémás kezelés a derékfájdalom kezelésében?

Fájdalmas séta

Mozgással a fájdalom ellen

Az álmatlanság (inszomnia) és a derékfájdalom összefüggése

A gördülő talpú cipő esete az idült derékfájdalommal

Felkészülés a gerincműtétre

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr256184661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása