HTML

Lájkolj minket

Fontos tanácsaink utazáshoz, nyaraláshoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.06. 08:04

Bár a szabadságolási időszak, nyaralás, utazás és az ezzel kapcsolatos sürgős ügyintézések kellős közepén vagyunk, de úgy gondoljuk még nem késő néhány hasznos tanáccsal ellátni azokat, akiknek már volt gerincfájdalmuk, vagy szeretnék azt elkerülni.

gerinces_utazas_blog.jpg

A pakolással, csomagolással járó hirtelen mozdulatok, helytelen pozíciók, terhelések, hosszas autóutak, repülőút, túrázások, potenciálisan sok-sok veszélyt rejthetnek a gerincünk számára, ha nem vagyunk elég óvatosak és nem tartjuk be a gerinc védelmére szolgáló legalapvetőbb óvintézkedéseket.

 

Emelés, cipekedés

  • Ha bőröndöket, nehéz  táskákat  viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben – a féloldali cipekedés a gerincünket egyenlőtlenül terheli.

  • Repülőtéri csomag levételénél a futószalagról, ne nyúljunk messzire, egyenesen előrehajolva, vagy ha mégis  erre  kényszerülünk,  nyújtsuk hátra egyik lábunkat ellensúlyként.

  • Nagyobb, súlyos tárgyat testközelből emeljünk a combizomzatot használva, és egyenes háttal.

  • Kerüljük a súlyos válltáskákat,  melyek  váll,- nyak,- derék-, lábfájdalmat okozhatnak,- helyette célszerűbb a hátizsák viselése.

Hasznos tanácsok hosszas autóútra

  • Hosszas ülés közben gyakran változtassuk testhelyzetünkbe, és így a gerincet ért monoton, statikus terhelés helye is megváltozik. Autóvezetőként is lehetőség szerint többször álljunk meg néhány percre, végtagjainkat mozgassuk át, végezzünk törzskörzést.

  • Támasszuk meg nyakunkat és derekunkat megfelelő párnával, vagy nem túl vastag hengerrel, ami kiegyenlíti a gerinc természetes élettani görbületeit. A „patkópárna” a nyaki gerincünk védelmére tehermentesíti a régiót és felfogja az utazás közbeni káros vibrációt.

Tanácsok repülővel utazóknak

  • Hosszú repülőúton ugyanúgy érvényes a többszöri felállás, járkálás, pozíció változtatás.

  • A repülőkön elsősorban a nyaki régiót érintő légkondicionáló levegője fájdalmas nyaki izomgörcsöt, és válltájéki fájdalmat okozhat, ezért a válltájékra védő sál, vállkendő használatát javasoljuk.

  • A légnyomás változás nemcsak a szív érrendszeri és tüdőbetegség esetén okozhat kellemetlen hatásokat. A nyaki problémákkal küszködő egyéneknél fokozhatja a cervicalis régió kopásos elváltozás okozta vegetatív tüneteit, a sokaknál oly gyakran fellépő légi- betegség (kinetózis), melynek oka a belső fülben levő egyensúlyi szerv izgalma. Jellemző tünetek: fülzúgás, dugulás, szédülés, verejtékezés, rossz közérzet, hányinger, hányás.  Hasonlóak a  szimptómák  a  spondylogén eredetű vegetatív tünet együttesnél is, és a két kellemetlen kórkép okozta panaszok hatványozódhatnak. Megelőzésére hasznos lehet fél órával a repülés előtt bevenni a vény nélkül is kapható Deadalon tablettát, vagy kúpot használni. Kerüljük a hirtelen fejfordítást, jó hatású a nyaki „patkópárna”.

  • Gerincműtött Pácienseknek, ha fém implantátum van beültetve a gerincükbe ajánlatos a terminálon jelezni, és a kezelőorvosától elkérni a röntgen filmet, vagy CD-t, esetleg orvosi dokumentációt az átvilágítási procedúra miatt.

  • Az idő eltolódás okozta fáradtság, álmosság, a  csökkent  fizikai és szellemi tevékenység a nyaki és deréktájéki fájdalomban szenvedő Pácienseknél fokozottabban jelentkezik, melyre figyeljünk a megfelelő fájdalomcsillapító és enyhe altatók beszerzésével, és sok szabad levegőn való tartózkodással.

  • A sportolási lehetőségeket még gyakran azok is kipróbálják a szabadságos időszakban, akik korábban nem sportoltak, vagy nem sportolnak rendszeresen. Ezért nagyobb a veszély a sérülésre.

Öltözködés

Történelmi múltú városlátogatások, vártúrák, kirándulások, egyenetlen talajon való hosszas gyaloglások megkövetelik a kényelmes lábbelik és öltözékek viselését. Kerüljük a magas talpú és sarkú cipőket, de ugyanúgy a puha talpú papucscipőket is. Ezzel kapcsolatos tanácsunkat részletesen lásd A mai divat holnap hátfájdalmat okoz című korábbi írásunkban.

 

Fájdalomcsillapítás az utazás során

  • Akut derékfájdalom esetén legegyszerűbb fájdalomcsillapítás a helyes pozicionálás. Meg kell találni azt a legmegfelelőbb pozíciót mely gerincünk számára legkevésbé fájdalmas. Ez általában a  hanyatt fekvő helyzet ,behajlított lábunkat székre vagy zsámolyra téve, vagy oldalt fekve, felhúzott csípőkkel és térdekkel próbáljunk feküdni, térdeink közé kisebb párnát helyezve, mert az ágyéi gerincünket így tehermentesítjük leginkább , csökkentve  ez által az izmok merevségét, a kényszertartást,  s ennek révén a fájdalmat.

  • Kerüljük a túlzott meleget (forró ülőfürdő, szauna) különösen, ha valakinek a közelmúltban lezajlott ideggyulladása volt. Lokális és elsősorban krónikus derékfájdalom esetén azonban a meleg zuhany (nem forró) melegítőpalackok, hő párna, hőt fejlesztő tapaszok (Thermocare) stb. hatásosak, -  elsősorban mint izomlazítók.

  • Hideg, szabad vizek szeles időben a derékfájdalomra érzékeny egyéneknek szintén nem tanácsosak.

  • Ha idegyulladás van, vagy kiújult az utazás során, állott vizes ruhás borogatás a fájdalmas végtagra jó gyulladáscsökkentő effektusú.

  • Érdemes az útra vinni egyszerű görgőket (gyógyszertárakban kaphatóak) finomabb szőrű keféket, melyekkel izomlazítás céljából óvatos masszázst végezhetünk magunkon, vagy utastársunkon.

  • Készenléti gyógyszeres fájdalomcsillapításra minden utazás során fel kell készülni. Legáltalánosabb, hatékony és legkevesebb mellékhatást okozó és jól ismert Algopyrin és Paracetamol származék mindenképpen legyen egészségügyi dobozunkban. Gerincproblémákhoz társuló nyak, hát és derékfájdalom esetén azonban a leggyakrabban javasolt nem-szteroid tartalmú gyulladás csökkentő készítményt is feltétlenül vigyünk, melyből elég egy féle hatóanyag tartalmú. Lehetőleg ami már korábban hatásos volt, vagy amelyet kezelőorvosa vagy gyógyszerésze ajánlott. Ezen készítményekből számtalan vény nélkül is kapható és könnyen hozzáférhető termék van ma már forgalomban, de ezt is orvos vagy gyógyszerész javaslatára vásárolja.

  • Külsőleg is használatos krémek, gélek gyulladáscsökkentő tapaszok széles skálája található a gyógyszertárakban, amelyekből egyet-egyet semmiképpen ne hagyjon ki készenléti gyógyszeres  dobozából,  de ezt is gyógyszerészi vagy orvosi javaslatra célszerű beszerezni.

Remélhetőleg e pár hasznos úti tanáccsal és tippel is sikerül kellemessé tenni nyaralásukat a gerinc védelme érdekében, és elkerülni vagy minimalizálni a fenyegető veszélyeket, melyek az utazást, önfeledt pihenést megkeserítő gerincfájdalmakat előidézhetik.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr906120123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása