HTML

Lájkolj minket

A kompressziós csigolyatörés

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.18. 10:21

Hogy mit jelent a kompressziós csigolyatörés? Melyek a tünetei? Milyen kezelési lehetőségek vannak? A betegség és a nem műtéti kezelés részletes leírását tanulmányozhatják jelen leírásunkban.

gerinces_kompressziós csigolyatörés_blog.jpg

Mit jelent a kompressziós csigolyatörés?

A gerincoszlopot csigolyák és porckorongok alkotják. A csigolya elülső részének neve a csigolyatest. A kompressziós sérülés akkor lép fel, ha a csigolyatest eltörik és összeomlik. Ennek hátterében általában csontritkulás, ritkábban daganatos eltérés áll. A kóros és normál csontszerkezetű csigolyák erő behatására eltérően reagálnak, a normál csontszerkezetű csigolya csak nagy erő hatására törik, és nagyobb eséllyel okoz kompressziót az idegelemeken. A kóros csontszerkezetű csigolyatest magába zömül és minimális erőhatásra is bekövetkezhet ez a folyamat.

Mi a csigolyatörés következménye?

A kompressziós csigolyatörés hatására a gerincoszlop megrövidül és előrehajlik. Előredőlő testtartás (kifózis) alakul ki, amely a többi csigolyatestet túlterheli, azok fokozott törésveszélyét jelenti. Emellett a gerinc stabilitása is megszűnik az érintett magasságban, a kialakuló fájdalmaknak közvetlenül ez az oka.

Melyek a kompressziós csigolyatörés tünetei?

  • Krónikus, erős lokális fájdalom, mely fekvésre enyhül, terhelésre fokozódik
  • Alaki rendellenesség (gerincdeformitás), mely púposít
  • Légzési nehézségek
  • Étvágytalanság
  • Alvászavar
  • Depresszió
  • Amennyiben alsó végtagi tünetek: fájdalom, zsibbadás vagy a végtagok ügyetlensége, erőtlensége is fennáll, vagy a mellkason, hason körbe sugárzó hasonló panaszok is fennállnak, vertebro- vagy kifoplasztikát önmagában nem lehet végezni.

A kivizsgálás során alkalmazott képalkotó vizsgálatok:

  • Hagyományos (álló helyzetű) röntgen vizsgálat. Ez a legalkalmasabb vizsgálati eljárás a gerinc áttekintő értékelésére, a statika, az alaki eltérések elemzésére.
  • Mágneses rezonanciás képalkotás (MRI), mely segít egyértelműen meghatározni, hogy a törött csigolyatestben van-e még ödéma, azaz lehet-e a fájdalmak forrása. Csak még ödémás csigolyatestet érdemes operálni.
  • Komputertomográfia (CT), mely a törött csigolyatest hátsó (gerinccsatorna felőli) falának állapotát segít elemezni. Ez alapján dönthetjük el, hogy biztonságosan elvégezhető-e a műtét.
  • Izotóp vizsgálat, mely segíthet a daganatos áttétektől való elkülönítésben, ha erre szükség van.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Nem műtéti (konzervatív) kezelés:

 Minden olyan esetben, amikor a Beteg járó, terhelőképessége megmarad a törés dacára, vagy a fájdalmak jól kontrollálhatók gyógyszerekkel, kezelésekkel, a csigolya nem lapul össze és a gerinc jelentősen nem deformálódik, a gerinc stabilitása gyógytornával helyreállítható, konzervatív kezelést alkalmazunk.

A konzervatív kezelés célja:

  • A fájdalom csillapítása.
  • A gerincoszlop stabilitásának helyreállítása, izomfűző kialakítása.
  • A gerinc deformáció megakadályozása.
  • Az oszteoporózis (csontritkulás) gyógyszeres kezelése, az eredmények rendszeres ellenőrzése.

A konzervatív kezelés eszközei:

  • A kezelés első napjaiban ágynyugalom (3-4 napig).
  • Gyógyszeres kezelés: gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, izomgörcsoldók, lazítók.
  • Reumatológiai kezelések: fizioterápia, gyógyfürdő-kezelés (balneoterápia).
  • Gyógytorna.
  • Korzett, vagy merev fűző már a korai fázisban javíthatja a gerinc stabilitását, terhelhetőségét, segíthet a normál életvitelbe visszaállni, ugyanakkor a törött csigolya terhelését csökkenti. Csak merev korzettnek van értelme az első 6-8 hétben. Ugyanakkor a gyakorló orvos tapasztalata az, hogy az osteoporotikus Betegek gyakran igen nehezen tűrik a korzett szorosságát, melegét és főleg súlyát, ezért gyakran az nem alkalmazható.

Hosszabb távon:

  • Életmódbeli változtatás: alkohol- és cigarettafogyasztás csökkentése (megszüntetése), étkezési szokások megváltoztatása, túlsúly csökkentése, stressz csökkentés stb.
  • Alvászavar megszüntetése, kapcsolódó pszichoszomatikus betegségek kezelése (pl. krónikus nőgyógyászati, szív-érrendszeri betegségek mielőbbi kezelése és gyógyítása).
  • Pszichés erőnlét és kedélyállapot helyreállítása.
  • Aktivitás növelése: rendszeres gyógytorna, járásgyakorlatok végzése.

Ha a megfelelő színvonalú és időtartamú nem műtéti kezelés ellenére sem mutatkozik javulás a fájdalmakban, vagy ismételt röntgen vizsgálatok a törött csigolya progresszív alaki deformitását igazolják, akkor műtétre van szükség.

Írásunk következő részében a kompressziós csigolyatörés kezelési lehetőségei közül a műtét részletes leírását tanulmányozhatják. 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr676114740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyöngyi Baranyai 2015.09.06. 03:04:46

Ez mind szép és jó az elméletben. Szeretném elmondani hogy az elmúlt 15 évben semmilyen segítséget nem kaptam a gyógyszereken kívül amik egy idő után már nem használt. Kompresszió gerinctörésem 1999-ben történt balesetben. A csigolyák egyharmadára deformálódotak ék alakban. A fölötte levő csigolyatesten közel 20 beroppanás van. Az orvos aki anno "össze rakott" már külföldön van. Nemcsak zsibbadok terhelés esetén hanem lebénulok egyik percről a másikra. Ilyenkor több napos fekvés segíteni szokott de ugye meg kell élni dolgozni kell. Leszázalékolást számtalan alkalommal beadtam a bizottság csak annyit mondott még nem kell tolószék mehetek dolgozni. Ha van valaki olyan hozzá értő aki gyakorlati segítséget tud kérem keressen meg.


süti beállítások módosítása