HTML

Lájkolj minket

Az ágyéki gerincszakaszon végzett minimál invazív műtéti beavatkozások és az életminőség javítása

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.20. 07:51

Egy friss amerikai tanulmány szerint, azok a betegek, akik ágyéki gerincműtéten esnek át és a lehető legcsekélyebb invazivitású (a legkisebb vágás, behatolás révén elért műtéti megoldás) beavatkozás indikálható számukra, mint alternatíva a hagyományos gerincműtétek mellett, azok gyorsabb és kevésbé fájdalmas felépülésre számíthatnak, mint a standard műtéten átesett betegek. A kisebb vágás nem csak esztétikai előnyöket jelent, hanem csökkenti a posztoperatív fájdalom erősségét és a fertőzéses szövődmények kockázatát, valamint a kórházban töltött napok számát is.

gerinces_minimál invazív_blog.jpg

A felnőttek 90%-a szenved legalább egyszer derékfájdalom miatt az élete során. Ezen fájdalmak hátterében állhat instabilitás, sztenózis (szűkület), spondylolysthesis (csigolyaelcsúszás) és degeneratív gerincbetegség is egyaránt.

A Beaumontban végzett kutatás eredményei alapján, ha egy hasonló betegségben szenvedő beteg műtétre kerül, a minimál invazív beavatkozás (rövidítve MIS – Minimal Invasive Surgery) a legjobb segítség, melyet a sebész választhat, a leggyorsabb gyógyulás tekintetében.

A kutatásból kiderül, hogy hét éven keresztül összesen 304 beteget vizsgáltak, akik minimál invazív beavatkozáson estek át. Összesen 120 férfi és 184 nőbeteg, akik 19 és 93 éves kor között kerültek műtétre. Átlagos életkoruk 62,4 év volt.

A műtétet követően a betegek, a felmérések alapján, nagyon magas elégedettségi pontszámmal jutalmazták a minimál invazív műtéti megoldásokat. A Betegek nagy része a műtétet követően visszatért a munkájához és jó életminőségnek örvend.

A krónikus derékfájdalom leggyakrabban 30-és 50-éves kor között jelenik meg és a kor előrehaladtával nő a lehetőség egy esetleges derékfájdalom kialakulására. A leggyakoribb ok a mozgáshiány.

Derékfájdalmat okozhat csont, ideg, vagy izom érintettség. Leggyakrabban valamilyen sérülés következményeként kezdődik, de kiváltó okai között előfordul nagy súly emelése, vagy hirtelen történő rossz mozdulat is, melyek egy degeneratív betegség (dehidratált csigolyaközti porckorong, arthrosis), vagy fejlődési rendellenesség talaján előidézik a fájdalmat.

Számos tényező elősegítheti a derékfájdalom kialakulását, ilyenek az elhízás, dohányzás, stressz és a rossz fizikális kondíció, melyek kiiktatásával csökkenthető a derékfájdalom kialakulásának rizikója.

Az Országos Gerincgyógyászati Központban számos minimál invazív technika kipróbálásra került, és a tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelő szakmai körültekintéssel kell körüljárni a minimál invazív eljárások indikációját, mert számos kizáró tényezője lehet a technika alkalmazásának. Ugyanakkor bizonyos MIS eljárások (pl. percután cementezés) kiváló lehetőségek olyan Betegek esetében, akiknél a nagyobb beavatkozások fokozott kockázattal járnának.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

Forrás:

Quality-of-Life Outcomes With Minimally Invasive Transforaminal Lumbar Interbody Fusion Based on Long-Term Analysis of 304 Consecutive Patients

Mick J. Perez-Cruet, Namath S. Hussain, G. Zachary White, Evan M. Begun, Robert A. Collins, Daniel K. Fahim, Girish K. Hiremath, Fadumo M. Adbi, Sammy A. Yacob.

Spine 2014, DOI: 10.1097/BRS.0000000000000078

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr906339855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása