HTML

Lájkolj minket

A pszichológus küzdelme a cukorbetegséggel

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.28. 09:00

Sok cukorbeteg nehezen küzd meg azzal, hogy elkezdje és fenntartsa az egészség megőrzéséhez fontos életmódbeli változtatásokat, mint például a diéta betartását. A pszichológusok abban segíthetik a pácienseket, hogy könnyebb legyen megváltoztatniuk a viselkedésüket, például étkezési szokásaikat vagy aktivitásukat. Abban is segíthetnek, hogy megtanítsák a betegeket arra, hogy hatékony stratégiákat fejlesszenek ki a vércukorszint-mérésre és a gyógyszerszedésre nézve.

A diabéteszről szóló írásunk folytatása.

gerinces_diabetesz_tippek_blog.jpg

 

A cukorbetegség diagnózisa hallatán nagyon sokan egyszerűen nem hiszik el, hogy betegek, főleg akkor, ha fizikailag egészségesnek érzik magukat, vagy ha nem tapasztalják magukon a cukorbetegség tüneteit. A pszichológusok abban is segíthetnek, hogy ezek az emberek jobban kezeljék az érzelmi reakcióikat, például a bűntudatot és a szorongást, valamint hogy jobban elfogadják állapotukat.

A diabetesben szenvedők esetében kétszer olyan gyakori a depresszió előfordulása, mint azoknál, akik nem küzdenek ezzel a betegséggel. A depresszió egyes tünetei, mint például a fáradtság, az értéktelenség érzése azt eredményezhetik, hogy a beteg elhanyagolja a kezelést, és az egészségére káros viselkedést tanúsít, mint például a túlevés vagy a gyógyszerek mellőzése. A depresszió és a diabetes kapcsolatát vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a depresszió kezelésének hatására a hangulat javul, a vércukorszint pedig megfelelővé válik. A szakképzett pszichológusok rendelkeznek azokkal a készségekkel, melyek segítségével tudnak segíteni a depresszióban küzdő személyeken.

 

A cukorbetegség és a stressz

Stresszhatás alatt az idegrendszer és az agyalapi mirigy noradrenalit és kortizolt, más néven stresszhormonokat kezd el termelni. A noradreanlin és a kortizol felszabadulásakor a máj több glükózt termel, így emelkedik a vércukorszint. A diabetesben szenvedők vagy a diabetesre veszélyeztetett személyek számára a vércukorszint fokozódása egészségkárosító hatású.

Kutatások azt igazolják, hogy amennyiben valaki megtanulja a stressz helyes kezelését, jobban tudja kontrollálni a vércukorszintjét is. Emiatt elmondható, hogy a diabetes kezelésének egyik fontos területe a stressz megfelelő szinten tartása.

 

A kezelési terv kidolgozása

A pszichológusok a diabetesben szenvedő személyekkel és családtagjaikkal is foglalkozhatnak, akár magánpraxisban, akár egészségügyi keretek között az egészségügyi team részeként. A cukorbetegeknek az orvos, a dietetikus vagy bármilyen egészségügyi dolgozó ajánlhatja a pszichológusi támogatást.

A pszichológussal való munka során sor kerül a beteg fizikai és az érzelmi életének részletes megbeszélésére, az egészséggel kapcsolatos nézetek és viselkedések vizsgálatára. A szakemberrel a páciensek részletesen feltérképezik a betegek cukorbetegséggel és saját diagnózisukkal kapcsolatos tudását.

Megvitatásra kerülnek a munkával, a családdal és a szociális élettel kapcsolatos aspektusok is annak érdekében, hogy a páciens meg tudja határozni azokat a nehézségeket, amellyel talán majd szembesülni fog. Például szóba kerülhet az, hogy a páciens családtagjai mennyire tartanak otthon egészségtelen ételeket, vagy az, hogy a munkahelyén mennyire van kitéve az édességek csábításának. A pszichológussal való munka során sor kerül arra is, hogy megbeszéljék, mik azok a cselekedetek, amiket a beteg jól csinál, és mik azok a viselkedések, amiket még fejleszteni kell. A szakember nagy valószínűséggel megkéri majd a beteget arra, hogy vezessen naplót például arról, hogy hogyan étkezett, sportolt, milyen érzései és gondolatai voltak. A legelső találkozást követően megállapodnak abban, hogy milyen gyakran fognak találkozni, és hogy mi legyen a kezelési terv.

 

Tippek a cukorbetegséggel való könnyebb boldoguláshoz

  1. Vegye fontolóra az alábbi lépéseket, melyek segítségére lehetnek egészségtelen szokásai megváltoztatásában, gondolatainak és viselkedésének kezelésében.
  2. Ismerje meg a tényeket! A diabetes-szel kapcsolatos információk megszerzése és a diagnózis pontos ismerete segíteni fog abban, hogy képes legyen átgondolt döntéseket hozni állapota kezelésére vonatkozóan. Mielőtt orvoshoz vagy más egészségügyi dolgozóhoz megy, írjon listát a kérdéseiről és az aggodalmairól!
  3. Fogadja el az érzéseit!  Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik elismerik a negatív érzéseiket a cukorbetegséggel kapcsolatban, jobban törődnek saját magukkal és folyamatosan stabil a vércukorszintjük. Például, ha ideges lesz egy magas cukortartalmú étel láttán, és eszébe jut, hogy az milyen hatással lenne az egészségére, figyeljen az érzésre ahelyett, hogy elhessegetné azt. A diabetes-szel kapcsolatos negatív gondolatok és érzések, mint például a táplálkozással kapcsolatos aggodalmak figyelmen kívül hagyása növeli a stresszt.
  4. Próbáljon meg kiegyensúlyozott maradni! Ne engedje, hogy a cukorbetegség legyen élete középpontjában! Nem a betegség határozza meg Önt! Ön ugyanaz az ember, mint a betegsége előtt, így nyugodtan csinálhatja ugyanazokat a dolgokat, amiket szeret, miközben megtanulja, hogy hogyan éljen együtt a betegségével.
  5. Próbáljon ki új dolgokat! Bár cukorbetegség jelentős változtatásokat igényel az életmód tekintetében, lehetőséget is ad arra, hogy például új recepteket, ételeket és tevékenységeket próbáljon ki.
  6. Legyen reális! A túl merev szabályok nem a legmegfelelőbbek. Tűzzön ki maga elé apróbb célokat, amiket könnyebben el tud érni, mint például azt, hogy naponta 10 percet sétál. Ezt lassan meg tudja majd emelni 30 percre vagy akár még többre is néhány hét leforgása alatt, hogy még fittebb lehessen.
  7. Építsen ki egy erős támogató rendszert saját maga köré!  Tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel tartják be az egészségügyi kezeléseket, ha támogató a környezetük. Kifejezetten a diabetes-szel foglalkozó kutatások pedig azt az eredményt hozták, hogy azok a cukorbetegek, akiket a családtagok vagy a barátok támogatnak, egészségesebb vércukorszinttel rendelkeznek még a stresszes időszakokban is. Beszéljen a családjával és a barátaival arról, hogy ők hogyan tudják segíteni Önt!

 

A cikk szerzője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa.

Forrás:

http://www.apa.org/helpcenter/diabetes.aspx

http://www.cpa.ca/docs/File/Publications/FactSheets/PsychologyWorksFactSheet_Diabetes.pdf

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr196406931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyasztói magastartás 2014.07.02. 12:13:33

Kedves Pszichológus, Ön eltévedt! Ez egy nyugodt, kulturált GERINC blog! Szörnyű, hogy mindenhova betolakodnak az Eltések!

dailypsychology 2018.06.09. 12:00:56

...az a baj, hogy senki sem foglalkozik az 1-es típusú cukorbetegekkel.


süti beállítások módosítása