HTML

Lájkolj minket

Hogyan szakítsunk időt a mozgásra?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.03.03. 09:01

Egészségünk megőrzéséhez, jó közérzetünk kialakításához elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a fizikai aktivitás. Sokan gondoljuk, hogy szeretnénk sportosabb aktívabb életet élni, de úgy érezzük, hogy a mindennapi teendők felemésztenek, szoros időbeosztásunk lehetetlenné teszi ezt.

gerinces_ido_a_mozgasra_blog.jpg

Ilyenkor tesszük fel magunknak a kínzó kérdést: mégis hogyan találjunk időt a sportolásra? A kulcs a rugalmasság és az, hogy ne felejtsük el, hogy nem csak az edzés számít fizikai aktivitásnak, hanem minden mozgásforma hozzáad az egészség megőrzéséhez.

 

Mozogjunk otthon!

  • Keljünk fel 30 perccel korábban és sétáljunk – akár a szomszédos utcákban. 20-30 perc tempós séta jó kezdése a napnak!
  • Ne feledjük, a házimunka is fizikai aktivitás, ahogy a kerti munka is az!
  • Tévézzünk aktívan! Dobjuk el a távirányítót és álljunk fel, ha programot akarunk váltani. A szobabiciklizés is jó mozgásforma lehet tévézés közben.
  • Csináljunk családi programokat: fél óra séta, vagy kerékpározás nagyszerű közös program.
  • A kutyás gazdák pedig hallgassanak négylábú barátaikra, irány a park, együtt könnyebb lesz!

 

Lehetőségek a munkahelyen

  • Hozzuk ki a legtöbbet az utazásból. Gyalogoljunk vagy kerékpározzunk a munkába. Ha tömegközlekedési eszközzel járunk dolgozni, szálljunk le egy-két megállóval korábban és sétáljunk.
  • Mindig válasszuk a lépcsőt a lift helyett!
  • Kávészünetben sétáljunk pár percet, tartsunk megbeszélést a szabadban.
  • Jelöljük ki előre a naptárában a fizikai aktivitásra szánt 20-30 percet.

 

Általános ötletek

  • Extra métereket tehetünk meg, ha parkoláskor nem a bejárathoz legközelebbi parkolási lehetőséget keressük.
  • Keressük a társaságot, találkozzunk a barátainkkal a szabadban. Csatlakozzunk futóklubokhoz. Keressünk táncklubokat, kiránduló csoportokat. Járjunk csoportos sportfoglalkozásra, a társaság is növeli az elkötelezettségünket.
  • Ha szükséges váltsunk bérletet, az első időben ez is motiváló lehet!

 

Sajnos szuper biztos minta nem létezik a fizikai aktivitásunk növelésére. Minden élethelyzet más és más lehetőséget tartogat, tehát annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Alakítsunk ki jó szokásokat – ha ezek megvannak, már csak megtartani kell azokat!

Forrás: Mayo Clinic

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

1 komment

Címkék: életmód megelőzés mozgás munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr57233969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2015.03.03. 11:28:10

+1 : Gyertek hozzánk úszni, víz alatti rögbizni! A vázizomzat és a tartás javításáért nagyon sokat tehet a vízben végzett mozgás.


süti beállítások módosítása