Az utóbbi években elterjedt az a rémhír, miszerint a kalciumbevitel fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Ellentmondásos tanulmányok születtek, melyek növelték a betegek és az orvosok bizonytalanságát. Most akkor szedjük vagy ne a kalciumot?
A kalcium számos élettani folyamatban nélkülözhetetlen szervezetünkben. Felszívódása a vékonybél nyálkahártyáján keresztül történik, melynek csak egyharmada épül be szervezetünkbe, a többi kiürül. A kalciumpótlást már fiatalkorban érdemes elkezdeni, de a változó korban lévő nőknél és időskorban különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kalcium bevitelére. A csontozat kialakulásában ugyanis elsőrendű a szerepe. Számos publikáció számol be arról, hogy mind a kalcium, mind a D-vitamin önmagában is alkalmas a csontritkulás megelőzésére. A lelkesedés azonban egy időben igencsak csökkent a kalciumpótlással kapcsolatban, amikor bizonyos értekezések azt állították, hogy a kalciumpótlás D-vitaminnal, vagy a nélkül növeli a szívkoszorúér betegségek és a szívinfarktus kockázatát.
Egy igen neves tudományos adatbázisaiban történt, evidencián alapuló publikációk elemzése alapján kijelenthető, hogy a kalciumpótlás D-vitaminnal, vagy anélkül nem növeli a szívkoszorúér betegségek rizikóját, vagy ennek klinikai megjelenéseit, ideértve a szívinfarktust, az anginát, és az akut illetve krónikus koronária szindrómát.
Mi a helyzet Magyarországon a kalciumpótlással?
Magyarországi adatok szerint, az étkezéssel bevitt átlagos napi kalcium mennyiség 665 mg, ami nagyon kevés, tehát mindenképpen kiegészítésre szorul. Nem szabad azonban arról sem megfeledkeznünk, hogy a túlzott kalciumbevitel fokozhatja a csonttörések számát és a prosztatadaganat előfordulását. Az elérhető tudományos bizonyítékokon alapuló vizsgálatok szerint napi 1200 mg kalcium és 800 NE D-vitamin szükséges a posztmenopauzás hölgyeknél a csontozat egészségének megőrzésére és a csonttörések számának csökkentésére.
A kalciumnak a csontanyagcserére gyakorolt kedvező hatásán kívül bizonyítottan megannyi fontos élettani folyamatban is fontos szerepe van:
- a kalciumpótlás csökkenti a hasfali zsírszövet mennyiségét,
- a kalcium véd az inzulinrezisztencia ellen,
- az ajánlott adagolásban a kalcium a D-vitaminnal együtt hatékony a 2-es típusú diabetes mellitus megelőzésében,
- mind a táplálékkal, mind egyéb formában bevitt kalcium csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást.
Vegánoknak, laktózérzékenyeknek jó hír: a fűszernövényekben több a kalcium, mint a tejben!
Magas kalciumtartalma egyes fűszernövényeinknek van. 10 dkg bazsalikomban például kétszer annyi milligramm Ca található, mint a brie vagy az emmentáli sajtban. De ugyanígy jelentős a majorannában és a petrezselyemlevélben lévő kalcium mennyisége is. A mák, szezámmag, parmezán sajt szintén kiemelkedő értékeket mutat.
A D-vitamin javítja a kalcium bélből való felszívódását és csontokba való beépítését. Hormonszabályozó hatása is van, ezen keresztül valósul meg a vér kalciumszintjének stabil szinten tartása (mellékpajzsmirigy, pajzsmirigy, nemi hormonok). Tudjon meg többet! Korábbi írásunkból kiderül, mi az a 10 dolog, melyeket feltétlenül érdemes tudnunk a D-vitaminról!
Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.