HTML

Lájkolj minket

Növeli-e a kalcium a szív-és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.02.11. 15:24

Az utóbbi években elterjedt az a rémhír, miszerint a kalciumbevitel fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Ellentmondásos tanulmányok születtek, melyek növelték a betegek és az orvosok bizonytalanságát. Most akkor szedjük vagy ne a kalciumot?

gerinces_kalciumpotlas-es-a-szivkoszoruer-betegsegek.jpg

A kalcium számos élettani folyamatban nélkülözhetetlen szervezetünkben. Felszívódása a vékonybél nyálkahártyáján keresztül történik, melynek csak egyharmada épül be szervezetünkbe, a többi kiürül. A kalciumpótlást már fiatalkorban érdemes elkezdeni, de a változó korban lévő nőknél és időskorban különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kalcium bevitelére. A csontozat kialakulásában ugyanis elsőrendű a szerepe. Számos publikáció számol be arról, hogy mind a kalcium, mind a D-vitamin önmagában is alkalmas a csontritkulás megelőzésére. A lelkesedés azonban egy időben igencsak csökkent a kalciumpótlással kapcsolatban, amikor bizonyos értekezések azt állították, hogy a kalciumpótlás D-vitaminnal, vagy a nélkül növeli a szívkoszorúér betegségek és a szívinfarktus kockázatát.

Egy igen neves tudományos adatbázisaiban történt, evidencián alapuló publikációk elemzése alapján kijelenthető, hogy a kalciumpótlás D-vitaminnal, vagy anélkül nem növeli a szívkoszorúér betegségek rizikóját, vagy ennek klinikai megjelenéseit, ideértve a szívinfarktust, az anginát, és az akut illetve krónikus koronária szindrómát.

Mi a helyzet Magyarországon a kalciumpótlással?

Magyarországi adatok szerint, az étkezéssel bevitt átlagos napi kalcium mennyiség 665 mg, ami nagyon kevés, tehát mindenképpen kiegészítésre szorul. Nem szabad azonban arról sem megfeledkeznünk, hogy a túlzott kalciumbevitel fokozhatja a csonttörések számát és a prosztatadaganat előfordulását. Az elérhető tudományos bizonyítékokon alapuló vizsgálatok szerint napi 1200 mg kalcium és 800 NE D-vitamin szükséges a posztmenopauzás hölgyeknél a csontozat egészségének megőrzésére és a csonttörések számának csökkentésére.

A kalciumnak a csontanyagcserére gyakorolt kedvező hatásán kívül bizonyítottan megannyi fontos élettani folyamatban is fontos szerepe van:

  • a kalciumpótlás csökkenti a hasfali zsírszövet mennyiségét,
  • a kalcium véd az inzulinrezisztencia ellen,
  • az ajánlott adagolásban a kalcium a D-vitaminnal együtt hatékony a 2-es típusú diabetes mellitus megelőzésében,
  • mind a táplálékkal, mind egyéb formában bevitt kalcium csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

Vegánoknak, laktózérzékenyeknek jó hír: a fűszernövényekben több a kalcium, mint a tejben! 

Magas kalciumtartalma egyes fűszernövényeinknek van. 10 dkg bazsalikomban például kétszer annyi milligramm Ca található, mint a brie vagy az emmentáli sajtban. De ugyanígy jelentős a majorannában és a petrezselyemlevélben lévő kalcium mennyisége is. A mák, szezámmag, parmezán sajt szintén kiemelkedő értékeket mutat.

A D-vitamin javítja a kalcium bélből való felszívódását és csontokba való beépítését. Hormonszabályozó hatása is van, ezen keresztül valósul meg a vér kalciumszintjének stabil szinten tartása (mellékpajzsmirigy, pajzsmirigy, nemi hormonok). Tudjon meg többet! Korábbi írásunkból kiderül, mi az a 10 dolog, melyeket feltétlenül érdemes tudnunk a D-vitaminról! 

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

10 komment

Címkék: csontritkulás vegán oszteoporózis laktózérzékeny D-vitamin kalciumpótlás szív-és érrendszeri megbetegedések Kalcium

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr828382196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joshua80 2016.02.12. 11:28:43

Nem csak kalciumból áll a világ!

bedtime story 2016.02.12. 13:31:35

En is azt olvasom tobb helyen is, hogy D3 es K2 vitaminokkal egyutt van ertelme szedni a kalciumot: igy epul be a megfelelo helyre.

tupyxym 2016.02.12. 16:02:56

Kedves Író! Nagyon kiváncsi lennék, arra neves szaklapra...

zZz 2016.02.12. 16:41:15

Ez a cikk olyan, mintha egy izmot építeni kívánó embernek azt mondanánk: vigyen be több fehérjét és szénhidrátot. Aztán csodálkozunk, hogy az a fránya izom nem épül.

A cikk kihagyja az egyik legfontosabb tényezőt: a megfelelő mozgást. Amíg a csontozat nincs terhelve (a sétálás semmi ), addig a szervezetnek nincs jelzés, hogy legyen szíves csontot építeni, erősíteni.
Erre nagyon jó példa pl. Sharon Lapkoff, akivel amikor közölték, hogy alacsony a csontsűrűsége és ezért gyógyszert kell szednie az élete végéig, elkezdett crossfit-elni*, ami többek között nagyobb súlyok emelgetését is jelenti. A csontsűrűsége gyógyszerek nélkül visszamászott a normális tartományba.

*Abba ne menjünk most bele, hogy a crossfit mennyire jó vagy sem és miért :) A hangsúly a mozgáson és főleg a nagyobb súlyos gyakorlatokon van, amit tipikusan a nők szoktak kerülni.

¿Qué tapas hay? 2016.02.12. 18:50:05

Azért az is egy kihívás az embernek, hogy együltő helyében egyen meg tíz deka bazsalikomot.

Gerinces Magazin 2016.02.15. 10:12:20

@tupyxym: Forrás: Joshua R Lewis, Simone Rdavelli-Bagatini és mts. Journal of Bone and Mineral Research, Vol. 30, No.1, January 2015.

Gerinces Magazin 2016.02.15. 10:15:41

@zZz: Blogunk folyamatosan hangsúlyozza a mozgás megelőző szerepét a mozgásszervi megbetegedésekben és a csontritkulásban. Ajánjuk figyelmébe korábbi írásunkat: gerinces.blog.hu/2015/05/28/mozgassal_a_csontritkulas_ellen_953

Gerinces Magazin 2016.02.15. 11:13:06

@bedtime story: Bázisterápia a kalcium és D-vitamin, K2 vitamin nem feltétlenül szükséges, mert bélrendszerünkben a normál bélflórában termelődik elég, és a táplálékkal is kerül a szervezetünkbe amennyire szüksége van. Tehát a K2-ből plusz bevitel nem szükséges.

zZz 2016.02.15. 13:52:38

@Gerinces Magazin: Ezt szerintem érdemes lett volna ebbe a cikkbe is beleírni, referenciaszinten. Ha valaki csak ezt a cikket olvassa és nem néz szét az oldalon, abba a tévedésbe ringathatja bele magát, hogy ő minden nap lenyeli a megfelelő pirulákat, mégsem éri el a célját.


süti beállítások módosítása