HTML

Lájkolj minket

Mire ügyeljünk a porckorongsérv műtét után?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.03.31. 11:11

A porckorongsérv műtét az egyik leggyakoribb műtét a gerincsebészetben. A beavatkozás után újra teljes életet élhetünk, a műtét utáni időszak azonban nagy körültekintést igényel. Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat? Milyen életmódbeli változtatásokra van szükség? Hogyan előzhetjük meg a probléma kiújulását?

gerincesblog-porckorongserv-mutet-utan.jpg

Mennyi ideig tart a felépülés?

A stabilizáció nélküli porckorongsérv-eltávolító-műtét az egyik leggyakoribb műtéti típus a gerincsebészetben. A beavatkozás minimális szöveti destrukcióval jár, így a felépülés is gyorsabb mint az összetettebb gerincműtétek esetén. Ilyen típusú műtéteket követően már két-három nappal a műtét után hazamehetünk.

Mennyi ideig szükséges az ágynyugalom? Mikor állhatunk talpra? Mikor kezdhetünk el mozogni?

Már a műtétet követő első napon talpra állhatunk, sétálhatunk és a gyógytorna gyakorlatokat is elkezdhetjük. A seb gyógyulásáig fontos a pihenés, de az izmokat mozgatni kell, a gyógytorna gyakorlatok mindennapi ismétlése sokat segít a felépülésben. A varratok eltávolítása után, fokozatosan növelhetjük a terhelést. Javasolt a kényelmetlen, hajló, csavaró mozdulatok átmeneti mérséklése, amíg a törzsizomzat ismét megerősödik. Bizonyos testtartások, ülő pozíció nem minden esetben kényelmes, ilyenkor javasolt a pozíció változtatása, a tagjaink kimozgatása. Fontos, hogy odafigyeljünk a helyes testtartásra és ne essünk túlzásokba.

Mikortól térhetünk vissza a mindennapi tevékenységekhez?

Egyénenként is változhat, de jellemzően 3 hét és 6 hét közé tehető az a periódus, amire újra a megszokott módon végezhetjük mindennapi teendőiket. A munkavégzéshez történő visszatérésről pedig kezelőorvosunk dönt állapotunk függvényében.

Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat a műtét után?

A fájdalomcsillapító-kezelés ilyen esetekben már inkább a sebfájdalom enyhítésére szolgál. A fájdalomcsillapítók alkalmazása ideális esetben nem tart tovább pár napnál, esetleg egy hétnél. Előfordulhat azonban, hogy enyhe lesugárzó fájdalom jelentkezik, ami hasonlít a műtét előttihez, de csak rövid ideig tart. Ennek kialakulásában általában a gyógyulási folyamatok játszanak szerepet és rendszerint csak 1-2 alkalommal fordul elő. A javasolt fájdalomcsillapítók a non-szteroid gyulladáscsökkentők, illetve enyhébb fájdalomcsillapítók, amelyek elégségesek szoktak lenni a panaszok enyhítésére.

Milyen sportokat végezhetünk a műtétet követően?

A felépülést követően tulajdonképpen mindenféle sport végezhető. A sportolás az egészség megőrzése mellett az izomzat szinten tartása érdekében is javasolt. A műtétet követő sportolás esetén azonban kiemelten fontos a mértékletesség és a testünk jelzéseire való fokozott odafigyelés.

Milyen életmódbeli változtatások szükségesek ahhoz, hogy megelőzzük a porckorongsérv kiújulását?

A porckorongsérv kiújulását gerinckímélő életmóddal, illetve a törzsizomzat erősítésével előzhetjük meg. Előfordulhat azonban, hogy egy gerincet érő terhelés hatására ismételten megjelenik a sérv ugyanazon vagy egy másik szegmentumban. Ennek kivédésére javasolt a gerincet érintő terhelést csökkenteni és a gyógytornát folytatni.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

 

3 komment

Címkék: tippek tanácsok gerincsérv fájdalomcsillapítás gerincműtét porckorongsérv gerinckímélet gerincműtét utáni gyógytorna gerincműtét utáni rehabilitáció gerincbarát sportolás gerincműtét utáni felépülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2413785812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2018.04.01. 17:40:00

KIÚJULHAT.....ÉS A MŰTÉTTŐL, MŰTÉTEKTŐL KÉSŐBB INSTABILLÁ VÁLIK A GERINC.

A tudomány sosem téved! 2018.04.01. 17:57:45

Ez elvileg tudomány.
Garancia van?

morph on deer 2018.04.01. 22:34:23

@kvadrillio:
“INSTABILLÁ VÁLIK A GERINC.”

Nemigen hiszem, mert nekem például épp a közeljövöben fogják végre valahára fixálni néhány csigolyámat, mindenféle fémbetétek meg csavarok segítségével.
Ebben épp az lesz a poén, hogy stabilabb lesz, mint bármikor korábban. Igaz, nem is hajlik, de legalább már bejelez a fémkereső!
Azért az is valami..:)


süti beállítások módosítása