HTML

Lájkolj minket

Az izomgyengeség megelőzhető!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.05.05. 09:39

A negyvenes-ötvenes években járva már észrevehetünk a szervezetünkben bizonyos változásokat, köztük az izmok erejének és tömegének csökkenését. Ezt a természetes folyamatot a modern életmóddal együtt járó mozgáshiány, ülő életmód felerősíti.

gerincesblog-izmok.jpg

Az életkorral összefüggő izomkárosodás, gyengülés folyamata, a szarkopénia már a harmincas évek végén elkezdődik, az ötvenes években járva lendületet kap, majd a hatvanas-hetvenes életévekben felgyorsul. A fizikai aktivitás csökkenése, az egyre általánosabb ülő életmód mind hozzájárul az izomvesztéshez. Szerencsére van mód arra, hogy az izomkárosodás és gyengülés folyamatát lassítsuk vagy megállítsuk az életmód tudatos megreformálásával, függetlenül az adott életkortól és az edzettségi szinttől. Még a kilencvenes években járva is lehet pótolni valamelyest az elvesztett izomerőt.

A mozgás minden életkorban hasznos

Az izomregenerálás érdekében a megfelelő, rendszeres edzéssel lehet a legtöbbet tenni. A legjobb mozgásforma, az intenzitás és gyakoriság szempontjából egyénre szabott gyakorlatsorok összeállításához tanácsos gyógytornász, tréner vagy fizikoterapeuta segítségét kérni. A – természetesen az illető erőnlétéhez illően kiválasztott – súlyzóval végzett gyakorlatok különösen ajánlhatóak, bármelyik életkorban. Nemcsak az izomerő-csökkenés ellen lehet tenni ezzel, hanem a súlyzós edzés az idegek és az izomsejtek közötti kapcsolatot is erősíti. A súlyt úgy kell kiválasztani, hogy ne legyen túl könnyű és túl nehéz sem, de a gyakorlat 10-15 megismétlése után már érezni lehessen az erősítő edzés okozta megterhelést. A kéz, láb, derék, hát, kar egy-egy izomcsoportjának „megdolgoztatása” után pár perces pihenőt kell tartani, és ugyanannak a testrésznek az edzéséhez ajánlatos néhány napos kihagyás után visszatérni.

Ha az izomerősítés szempontjából nincs is számottevő hatása, mégis jót tesz az általános egészségi állapotnak minden egyéb mozgás is, így például a séta, a gyaloglás, úszás vagy a kerékpározás is. Ezek segíthetnek a normál testsúly megőrzésében, az egészséges keringés és anyagcsere fenntartásában.

Izomépítő étrend

Az izmok regenerálódását az izomerősítő edzésen kívül az izomzat alkotóelemeit biztosító fehérjedús táplálkozással lehet segíteni. Legfontosabb a tejtermékekben és a sovány húsfélékben (csirke, pulyka, hal, sovány vörös húsok) megtalálható fehérjék, esszenciális aminosavak megfelelő bevitele. A növényi eredetű fehérjék (a szója, a földimogyoró és a bab) kevésbé hatékonyak az izomépítés szempontjából, de egyéb kedvező élettani hatásaik miatt ezekről sem kell lemondani. A fehérjebevitel módja sem mindegy: a napi adagot az étkezések között arányosan elosztva kell elfogyasztani, úgy, hogy az edzések után félórával is legyen egy étkezési időpont. Gondoskodni kell a D-vitamin folyamatos biztosításáról is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: tippek megelőzés tanácsok prevenció izmok izomgyengeség izomzat izomépítés izomerősítés izomvesztés izomregenerálás izomkárosodás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr113889122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basz-ommm 2018.05.07. 13:15:07

"A növényi eredetű fehérjék (a szója, a földimogyoró és a bab) kevésbé hatékonyak az izomépítés szempontjából, de egyéb kedvező élettani hatásaik miatt ezekről sem kell lemondani."
Túlhaladott nézetek....


süti beállítások módosítása