HTML

Lájkolj minket

7 tipp, amellyel felkészítheti lakását a műtét utáni hazatérésre

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.08.08. 04:39

Ha valamilyen nagyobb sebészeti beavatkozás előtt áll, akkor természetesen a gondolatai a műtét körül forognak, arra készül fizikailag és lelkileg is. Érdemes előre gondolni a kórházból való hazatérésre is, hogy otthonában is minden a könnyebb és biztonságosabb gyógyulást, a mielőbbi regenerálódást szolgálja.

gerinces-mutetutan1.jpeg

 A műtét után megnehezülnek az olyan mindennapi tevékenységek, mint pl. a tisztálkodás

vagy az öltözködés. Esetenként még a lakáson belüli helyváltoztatás, sőt az ülés sem lehet egyszerű, nem is beszélve a háztartási munkákról. Ez természetes, de szerencsére csak átmeneti, a teljes gyógyulásig tartó folyamat. Nagyon fontos azonban, hogy sem baleset, sem túlzott megterhelés ne zavarja meg a sebgyógyulás és a mozgásszervi rehabilitáció időszakát. Érdemes műtét előtt alaposan végigjárni a lakást, előre gondolva az esetleges veszélyforrások kiküszöbölésére. Gondoljuk végig együtt, hogy az egyes helyiségekben milyen átalakításokra, elővigyázatosságra lehet szükség!

1. Biztonságos útvonalakat a lakásba!

Bármilyen műtét után - akár gerinc vagy hasi beavatkozásról van szó - a lábadozás során egy elbotlás, esés az utolsó dolog, amit kívánna magának az ember, hiszen sérülhet a gyógyulófélben lévő heg, vagy netán törés miatt kerülhetünk újra kórházba. Ezért nézzen körül a lakás szokott útvonalain, távolítson el mindent ezekről, ami akadályt, balesetveszélyt okozhat. Ne maradjanak útban csúszásveszélyes szőnyegek, belépők, felesleges kisbútorok, dísztárgyak, felhalmozott magazinok sem! 

2. Kényelmet a nappaliban

Alacsony fotelből vagy kanapéról nehéz feltápászkodni, ezért üljön magasabbra! Párnákkal, felfújható ülőpárnával vagy az állítható szék megemelésével alakítsa át az ülőhelyét úgy, hogy az ülőfelülete ne legyen alacsonyabban a térdhajlatánál, így könnyebb lesz felkelnie. 

3. Készítse fel a konyhát is!

Töltse fel a konyhát, éléskamrát, hogy a műtét utáni héten ne kelljen vásárolnia menni, minden szükséges kéznél legyen. Számítani kell arra, hogy egy darabig nehezen vagy egyáltalán nem tud vezetni, cipekedésről, emelésről nem is beszélve. Ezért nézzen utána, hogy elegendő tartós élelmiszer, háztartási felszerelés van-e a háznál, beleértve például a vécépapírt is. Valószínű, hogy a műtét utáni napokban nem lesz kedve, ereje főzni, ezért érdemes néhány napra előre főzni és adagonként lefagyasztani, vagy pedig az adott időszakra megrendelni az ebédet egy házhoz szállító cégtől. Számítani kell arra is, hogy friss műtéti sebbel esetleg nem tud majd nyújtózni vagy éppen hajolni: ezért a mindennapra szükséges alapvető konyhai eszközöket, edényeket készítse elő, hagyja kézközelben. 

4. Nézzen körül a fürdőszobában!

A toalett, fürdőszoba biztonságosabbá tehető vécéemelő, stabil kapaszkodók, csúszásgátlók alkalmazásával. Ez utóbbiak később, már egészségesen is maradhatnak a helyükön, hiszen megszédülés, elcsúszás bárkivel megtörténhet. 

5. A hálószobában

Az ágy se legyen túl alacsony, mert nehézkes lesz a felkelés belőle, de csak stabilan rögzített megoldással szabad megemelni, például könyveket az ágyláb alá téve csak fokoznánk a veszélyt. Egy jól rögzített pótmatrac is megfelelő. Előfordulhat, hogy a hálószoba ideiglenes áthelyezésére is szükség lesz, például, ha eddig az emeleten, meredek lépcsőn volt megközelíthető.

6. Beszéljen orvosával erről is!

A műtét előtt konzultáción kérdezze meg orvosát azokról a konkrét korlátozásokról, amelyekkel a műtét után várhatóan szembesülni fog, kérje ki a tanácsát, hogy az Ön esetében mivel könnyíthető meg ez az időszak!

7. Kérjen és fogadjon el segítséget!

Hozzátartozói, barátai, szomszédjai szívesen segítenek, ne restelljen hozzájuk fordulni, ha ebben a lábadozási időszakban valamire szüksége van! Szükség esetén majd viszonozni fogja, így ezek az egyszerű, emberi gesztusok mindenki számára jót, nagyobb biztonságot nyújtanak.

gerinces-mutetutan2.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: műtét műtét utáni felépülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8414168351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.