HTML

Lájkolj minket

Remeg a keze? Ismerje meg a lehetséges okokat!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.04.05. 10:25

Képtelen befűzni cérnát egy tűbe, pedig ez eddig rutincselekvés volt? Észrevette, hogy remeg a keze, miközben a reggeli kávéját tartja a kezében? A remegés leggyakrabban a kezet érinti, de más testrészen is jelentkezhet. A tünet mögött számos ok állhat.

kez.jpg

Remegésnek, tremornak nevezzük az izmok akaratlan, ismétlődő, ritmusos összehúzódását és elernyedését, ami jelentkezhet egy adott testrészen, de akár az egész testen is. A kézremegés nem önálló betegség, hanem egy tünet, amelyet többféle betegség, állapot előidézhet. 
A tremorok három alapvető jellemző alapján különböztethetők meg: a frekvenciájuk és az amplitúdójuk alapján, valamint aszerint, hogy egy vagy több testrészt (gócot) érintenek vagy az egész testre kiterjednek. Így megkülönböztetnek lassú, közepesen gyors vagy gyors frekvenciájú, finom-, közepes-, nagy hullámú és extra kilengésű, szárnycsapásszerű tremort.

A leggyakoribb egygócú (unifokális) tremor a kézremegés.A kézremegés lehet testhelyzettől függő, ún. tartási (poszturális) tremor, amikor például egy nagyobb súlyú tárgyat kell felemelve tartani, lehet ún. akciós (ezen belül intenciós) tremor az akaratlagos mozgások közben, de jelentkezhet passzív állapotban az ún. nyugalmi tremor is.

A kézremegés okai

A tremort az agy valamilyen (betegség vagy életmódi eredetű) károsodása okozza, így több betegség kísérő tünete is lehet, lehet azonban élettani, fiziológiás jelenség is. Az akaratlan remegést okozhatja Parkinson-kór, pajzsmirigy-túlműködés, agyi vérellátási zavar, sérülés, gyulladás, agytályog, daganatos elváltozás, valamint okozhatja sclerosis multiplex, veseelégtelenség, cukorbaj kapcsán előforduló perifériás idegkárosodás is. Autoszomális domináns rendellenesség, öröklött (pl. esszenciális tremor) és lelki ok, pszichés megterhelés, feszültség, pl. súlyos stressz, szorongás is lehet a hátterében. Poszturális és akciós tremor kialakulhat például alkohol- vagy drogmegvonás során, egyes gyógyszerek, élvezeti szerek (nikotin, koffein) mellékhatásaként és súlyos anyagcsere-zavarok esetén is.  

Életmódi okok a kézremegés hátterében

Erős kimerültség, tartós alváshiány, extrém fizikai megerőltetés miatt is kialakulhat kézremegés. Jelentkezhet a tremor, remeghet a kezünk-lábunk erős stresszhatás, szorongás, fóbia, például tériszony következtében is.  Ezeken a bevált stresszoldó technikák valamelyike, például a meditáció vagy a jóga segíthet. Túl sok koffeintartalmú ital (kávé, tea, energiaital, kóla) fogyasztása, illetve az erős dohányzás is kiválthatja a kézremegést, ilyenkor érdemes a fogyasztási szokásainkat felülvizsgálni. Több olyan gyógyszer is van, amelynek mellékhatása tremort okozhat, például az asztma ellenes szerek, szerotonintartalmú készítmények, amfetaminszármazékok.

A kézremegést kísérő tünetek jelezhetik a kiváltó okot

A kézremegés jellemzői mellett az egyéb, kísérő tünetek, illetve laboratóriumi és más diagnosztikai vizsgálatok segítenek a tremor kiváltó okainak megállapításában.  Például az alkohol- és a drogfüggőségre, a májproblémák miatti anyagcserezavarra – ami szintén kiváltó oka lehet a kézremegésnek, laboratóriumi vérvizsgálat során derülhet fény. A Parkinson-kórra a nyugalomban is jelentkező (jellemzően aszimmetrikus) kézremegés mellett a mozgás meglassulása, az izmok merevsége utalhat. Elengedhetetlen a kórelőzmény felvétele, a beteg alapos kikérdezése is, például az alkalmazott gyógyszerekkel és az élvezeti szerek fogyasztási szokásaival kapcsolatban. Az alkohol sajátságos helyet foglal el ezek között: fogyasztása ugyanis – legalábbis átmenetileg – enyhíti a kézremegést, viszont további, még súlyosabb következményekkel járhat.

A kézremegés kezelése a kiváltó alapbetegségek kezelésével, az életmódi okok esetében az életvitel tudatos átgondolásával történhet. Veleszületett és pszichogén tremor enyhítésére jó hatásúak a béta-blokkolók (pl. propranolol) és az epilepszia ellen használt primidon. Ezek szorongásos esetekben is hatásosabbak a nyugtatóknál, de fontos tudnivaló, hogy a tremor enyhítésére használt gyógyszerek hozzászokást okozhatnak.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: agy életmód tünetek okok tremor remegés kézremegés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7914739179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem leszünk gyarmat ! 2019.04.06. 23:49:09

Transzplsntációs műtétek után adott takrolimusz (immunszupresszió ellenes gyógyszer ) mellékhatásaként is gyakran jelentkezik a kézremegés


süti beállítások módosítása