HTML

Lájkolj minket

A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.23. 07:18

A gyerekek és a fiatalok manapság napjaik nagyobb részét ülő tevékenységgel töltik az iskolában és otthon is – tanulással, számítógépezéssel, okostelefonozással. Hogy ez ne okozzon gerinckárosodást, tartáshibát, gondosan kell kiválasztani a gyerek számára legmegfelelőbb ülőbútort, és meg kell tanítani őt annak helyes használatára is.

iskola_ules.jpg

A helyes ülés, a jó ülőbútor nagyon fontos, a rendszeres mozgás, a mindennapi testnevelés mellett ez a gyermekeink gerincvédelmének egyik alapja - hívta fel a figyelmet dr. Somhegyi Annamária Ph.D., az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, a WHO „Schools for Health in Europe” /SHE/ Network EMMI által kinevezett magyar nemzeti koordinátora. A fiatalkori gerincvédelem kérdése egyre aktuálisabb, hiszen ezzel előzhetők meg a gyakran már fiatal felnőttkorban jelentkező porckopásos gerincbetegségek, melyek valódi népbetegséget jelentenek a fejlett országokban.

Válasszunk a gyereknek jó széket, megfelelő asztalt!

Helyesen ülni annyit jelent, hogy az ülő egyén medencéje és deréktája, vagyis az ágyéki gerince megközelítőleg függőleges pozíciót vesz fel, a hátrafelé félig fekvő testhelyzet helyett. Ezt elősegítheti a megfelelően kialakított, az ülő egyén méretéhez illő szék.

A szék magassága és az ülőfelület hosszúsága akkor jó, ha az ülő gyerek egészen a széktámláig hátra tud csúszni a fenekével, miközben a talpa a földön marad és a szék ülőfelülete elöl nem nyomja a térdhajlatot.  A szék támlája úgy legyen kialakítva, hogy írás közben és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat, és ne gátolja a lapockák és a hát felső része elhelyezkedését. A szék ne legyen túl puha, süppedős – ismertette a jó szék ismérveit dr. Somhegyi Annamária. Javítani lehet a széken deréktámasztó párna használatával, illetve az ülőlapra helyezhető ékpárnával, ami a medence előrebillentésével járul hozzá az egészséges testtartáshoz.

Az iskolai vagy az otthoni munkaasztal magasságának a gyerek testméreteihez kell igazodnia. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a széken helyesen ülve a kar lazán lóg a törzs mellett, a könyök 90 fokban hajlított, és ekkor az ökölbe szorított kéz éppen az asztallap magasságában van. Ha magas az asztal, párnát lehet a székre tenni, de ilyenkor arra is ügyelni kell, hogy a talp a földön (vagy sámlin, dobozon) tudjon nyugodni!

tanulas_ules.jpg

Tanítsuk meg a gyerekeknek a helyes ülést!

A megfelelő szék önmagában nem elegendő a gerinc védelméhez, hanem helyesen is kell ülni azon a gyereknek. A jó ülő testtartás során a gyerek a fenekével egészen hátra csúszik, a medencecsontja tetejét és a derekát nekitámasztja a szék támlájának. A lábát a földön támasztja meg, úgy, hogy a teljes talpa érinti a talajt. Ha a gyermek túl kicsi a szék magasságához képest, akkor lábtartó sámlira vagy dobozra tegye a lábát, mert a derekat terheli, ha a láb nem támaszkodik.

Ha a szék támlája nem támasztja meg jól a medencecsont tetejét és a derekat, akkor kispárnával vagy a hátratett kézzel segíthetjük a derék megtámasztását. Kivételt jelentenek azok a székek, melyeken a deréktáj csak a levegővel találkozik – ezek a székek sehogyan nem tudják segíteni a helyes ülést, sőt még a kispárna vagy a hátratett kéz se tud segíteni.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek tanulás iskola ülés szék tartáshibák testtartás helyes ülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7815018256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása