HTML

Lájkolj minket

Fiatal sportolók gerincproblémái

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.11.15. 15:42

Sok fiatal sportoló küzd gerincproblémával, ezért érdemes komolyan venni és foglalkozni vele!

fiatalok_sportserulesek.jpg

Gerincproblémák előfordulási gyakorisága fiatal sportolók körében

Általánosságban elmondható, hogy a gerincfájdalmakat a fiatal sportolók körében 10-15%-ra becsülik, de bizonyos sportágak esetében magasabb lehet az előfordulási gyakoriság. Ennek oka sok esetben a gyors növekedés időszakára tehető, ahol a lágyszövetek, például az izmok és a szalagok nem képesek lépést tartani a csontok növekedésének sebességével, ami izom-egyensúlyhiányt okoz(hat). Ez pedig a fiatal sportolókat a fizikai terhelés mellett nagyobb eséllyel teszi ki annak, hogy (hát)sérülést szenvedjenek.

A sérülés a sportolás része

Ám vannak módok a fiatal sportolók sérülés-kockázatának csökkentésére. Az első és talán a legfontosabb preventív módszer a kockázati tényezők korai fázisban történő felismerése (elő-szűrési eljárások, például FMS rendszer). Így bizonyos kockázati tényezők előzetesen vagy igen korai fázisban is azonosíthatóak. Ilyen lehet a korábban nem megfelelően kezelt sérülés, az izomgyengeségek okozta mozgásdeficitek és a funkcionális aszimmetriák. Ezután ezekre a területekre – a terhelésen, edzésen és kezeléseken keresztül – érdemes fokozott figyelmet fordítani. Az edzések gyakoriságának és intenzitásának fokozatosan kell növekednie ahhoz, hogy biztonságosan alkalmazkodhassanak a sport által támasztott igényekhez, illetve az egyéni képességekhez és terhelhetőséghez.

Funkcionális mozgásminták fejlesztése

Rendkívül fontos, hogy a fizikai teljesítmény alapjául szolgáló funkcionális mozgásminták minőségének fejlesztését, aminek a törzsizmok (core) az alapjait képezik az utánpótlásképzés folyamatába integráljuk. Ezáltal csökkenthető a fiatal korban kialakuló mozgásimitáció, továbbá hatására jelentősen fejleszthető az izomzat optimális és szinergikus működési funkciója. E terület fiatal korban történő hatékony és széleskörű fejlesztése alapjaiban határozhatja meg a teljes sportolói pályafutás minőségét, a jövőben várható nem-kontakt sérülések (alacsony) számát, illetve magát az életminőséget.

 Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Felhasznált irodalom

Purcell L., Micheli L. (2009) Low back pain in young athletes. Sports Health 1(3): 212-222.

Zalai D., Szilágyi Á., Várszegi J. (2014) A funkcionális mozgásminta minőség és a core izom erősítés pozícióspecifikus egy éves nyomonkövető vizsgálata U15-ös akadémiai labdarúgók körében. Gerincgyógyászati Szemle. 60-66.

1 komment

Címkék: sérülés sportolás sportolók gerincproblémák funkcionális mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4515307698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2021.01.31. 18:40:58

Bár ezek a gerincproblémák komoly gondot okoznak a sportolóknak, és tudom, hogy általában a gyors növekedés miatt alakulnak ki, lehet, hogy az emberiség fejlődése is közrejátszik. Olvastam, hogy a több ezer éve élő nőknek sokkal erősebb volt a karjuk, mint a mai evezőnőknek, mert minden napos kemény fizikai munkát végeztek. tudomanyplaza.hu/az-oskori-nok-sokkal-erosebbek-voltak-mint-mai-sportolok/


süti beállítások módosítása