HTML

Lájkolj minket

3+1 tanács az egészséges gerincért

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.07.09. 06:36

Cikkünk több olyan kulcsfontosságú gerinckímélő tanácsot tartalmaz, amit mindenki bátran alkalmazhat a megelőzés és az esetleges fájdalom enyhítése érdekében.

gerinces-gerinc-no.jpg

1. A gerinc valóban pihenjen alvás közben

Az éjszakai pihenés során a gerincnek végre lehetősége van pihenni az egész napos tevékenykedés után. Annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozzuk az alvásidőből, szükségünk lesz olyan matracra és párnára, ami hozzájárul a gerinc nyugodt relaxációjához. A matrac és a párna kiválasztásánál érdemes szakember segítségét kérni, így biztosra mehetünk, hogy a számunkra megfelelő termékeket használjuk.

  • A legtöbb ember számára előnyös, ha a matrac kemény/félkemény, hiszen ez a típus jól tartja a gerincet, ellentétben egy puha matraccal.
  • Ha az oldalán alszik, akkor próbáljon egy párnát a térdek közé helyezni, hogy a csípő kiegyensúlyozott legyen. Ha háton alszik, akkor tehet egy párnát a térd alá, ezzel csökkenthető a gerinc terhelése.
  • Sokan használnak speciális nyakpárnát, amely a gerinc nyaki szakaszát megfelelően alátámasztja. Érdemes kísérletezni néhány különböző típusú párnával, hogy kiderüljön, melyik a legkényelmesebb.

2. Erősítse a törzsizmait

Törzsizmoknak nevezzük a helyes testtartásért felelős izmokat, melyek erősítésére kiemelt figyelmet kell fordítani! A törzsizmok erősítése ugyanis tudományos kutatások által is bizonyítottan javítja az erőkifejtést, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyozó képességet, valamint a teljes fizikai teljesítményt, emiatt pedig komoly szerepet játszik a megelőzésben, a sérülések elkerülésben. Törzsizomból rengeteg van a testünkben, a teljesség igénye nélkül: külső és belső ferde hasizmok, haránt hasizom, egyenes hasizmok, gerincfeszítő izmok, széles hátizmok és farizmok. Ezeket az izmokat jellegzetes, célzott feladatokkal kell tonizálni. Ezzel kapcsolatban érdemes segítséget kérni gyógytornásztól, aki személyre szabott gyakorlatokat tud nekünk tanítani.

gerinces-gerinc-ff.jpg

3. Ügyeljen az ergonómiára ülés közben

A megfelelő irodai szék kiválasztása és a helyes testtartás gyakorlása ülő helyzetben fontos szerepet játszik a gerinc egészségének megőrzésében.

  • A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a derekunkat a széktámla alsó részén.
  • Az asztal magassága akkor jó, ha a helyes ülés során a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, csuklónkat pedig meg tudjuk támasztani.
  • Ha a számítógép képernyőjét nézzük, akkor ne görnyedjünk előre vállunkkal és ügyeljünk arra is, hogy a nyakunk a gerincünk egyenes folytatása legyen.
  • Fontos az is, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a huzamosabb ideig tartó ülést. Álljunk fel munka közben minél többször, legalább óránként járjunk egyet és nyújtózkodjunk. Ha telefonálnunk kell, akkor közben sétáljunk.

4. Használja ki a masszázs előnyeit

Egy kellemes masszázsnak számos terápiás előnye van, például serkenti a kezelt területeken a vér- és nyirokkeringést, meglazítja a feszes izmokat és a kötőszöveteket, valamint fokozza a relaxációt. Érdemes lehetőség szerint rendszeresen felkeresni egy jó masszőrt, hiszen a frissítő, lazító és regeneráló masszázzsal nemcsak testi egészségünknek teszünk jót, hanem szellemileg is feltöltődhetünk általa.

Akár küzd valamilyen gerincproblémával, akár nem, a fenti tanácsokat mindenképpen ajánlott megfogadnia!

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás fájdalom masszázs prevenció matrac gerinc helyes ülés törzsizmok

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6215990920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása