HTML

Lájkolj minket

Könyökfájdalom – mi okozza?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.01.14. 06:26

Ha fájt már a könyöke, akkor tudja, hogy ez mennyire kellemetlen érzés. A könyökfájdalom olyan tünet, ami több ok miatt is kialakulhat. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

gerinces-05.jpg

A könyökfájdalom leggyakoribb oka a túlterhelés

A könyök ízülete az ajtózsanérhoz hasonlít: egy irányba engedi mozogni a hozzá ízesülő csontokat. Könyökfájdalom bárkinél megjelenhet, aki hirtelen terheli meg ízületét valamilyen fizikai aktivitás során. Például: sport, kerti munka vagy nagy súlyok cipelése következtében. Az erős igénybevétel után hamar jelentkezhet a kellemetlen könyökfájdalom. Ezt elkerülendő érdemes a mindennapokban inkább a fokozatos, átgondolt terhelést szem előtt tartani: a nagy csomagokkal inkább forduljunk többször, válasszunk az edzettségi szintünknek megfelelő testmozgást (pl. a dobó mozdulatok kritikusak lehetnek) és a kertet sem kell felásni egyhuzamban.

A teniszkönyök és a golfkönyök igen gyakori

Nevükkel ellentétben nemcsak teniszezők és golfozók tapasztalhatják meg a teniszkönyök és a golfkönyök okozta fájdalmat, hanem lényegében bárki, akinél az azonos mozgás állandó ismétlődése, a túlzott igénybevétel miatt az alkar izmainál íngyulladás, kötőszöveti gyulladás és az izmok tapadási helyén csonthártyagyulladás (epikondilisz) alakul ki. Teniszkönyök során a fájdalom a könyök külső részén jelentkezik, míg a golfkönyöknél a fájdalom helye a könyök belső oldala. A fájdalom olyan erős is lehet, hogy a beteg nem tud fogni vagy a megfogott tárgyat nem tudja megtartani. Nőknél valamivel gyakoribb a teniszkönyök és a golfkönyök előfordulása.

Ez a tünet ugyan sokszor erősportot űzőknél fordul elő, de megjelenhet pl. zongoristáknál, kertészeknél vagy titkárnőknél is. A könyökfájdalom hátterében amúgy is sokszor foglalkozási ártalom áll, hiszen akik munkájukból kifolyólag gyakran végeznek ismétlődő mozdulatokat a karjukkal, könnyen megerőltethetik azt. Gondoljunk csak pl. az asztalosokra, az ácsokra, a szobafestőkre, a hentesekre, a gyári munkásokra, a fodrászokra, de ide sorolhatjuk a számítógépes munkát végzőket is, akiknél az egérhasználat jellegzetes, merev kéztartása, a monotonon ismétlődő kis mozdulatok és a túlfeszített izmok miatt jelentkezhet a könyökfájdalom.

Könyökcsúcs gyulladás (bursitis olecrani) is előfordulhat

A könyök csúcsa egy rendkívül érzékeny terület, ezt bárki megerősítheti, aki már egyszer is beütötte a könyökét. Ha pedig a könyök csúcsán lévő nyálkatömlő begyullad, akkor már nem tudja úgy segíteni a bőr elcsúszását a csont felett, ezért a könyökcsúcs megduzzad és kialakul a könyökfájdalom. Ezt nevezzük ízületi nyáktömlő gyulladásnak vagy könyökcsúcs gyulladásnak.

Kopás is okozhatja

A könyökfájdalom az ízületi kopás jele is lehet, főleg idősebb korban. Érdekes, hogy a könyökízület sokkal kevésbé hajlamos kopásos károsodásra, mint más ízületek, pl. a térd ízületei, emiatt a könyökízületben ritkán kopik el a porc valamilyen korábbi sérülés nélkül. A különböző ízületek balesetes sérülései (rándulás, ficam, húzódás, törés) gyakran okozzák a könyökben lévő porc kopását, pl. ha egy törés után nem ugyanott forrnak össze a csontvégek, akkor a megbomlott egyensúly miatt egyenlőtlen lesz a terhelés és emiatt kialakulhat a későbbiekben porckopás, ami szintén könyökfájdalmat okozhat.

gerinces-06.jpg

Idegsérülés, idegbecsípődés is lehet az oka

A könyök csúcsa melletti csatornában lévő ideg igen védtelen, ezért könnyen megsérülhet, hasonlóképpen a könyökízületnél lévő többi ideghez. Ha ezek az idegek megsérülnek, akkor kialakulhat a jellegzetes fájdalom, mely a kéz kis- vagy gyűrűsujjába sugárzik ki. Ha a könyöknél lévő idegek egyike becsípődik, leszorításra kerül az idegszál, annak szintén erős könyökfájdalom lehet a következménye.

A könyökfájdalom további okai

Könyökfájdalmat érezhetünk még többek között rheumatoid arthritis (gyulladásos ízületi betegség) miatt is, valamint fogászati, gégészeti, urológiai és nőgyógyászati gócok is okozhatnak ízületi panaszokat.

Ha fáj a könyökünk, és a fájdalom nem múlik el 2-3 nap alatt, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz, mert minden akut esetben szakorvosi ellátás szükséges. A diagnózis felállítása után a kezelés, a rehabilitáció nélkülözhetetlen, attól függően, hogy mi okozza a könyök fájdalmát.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: fájdalom gyulladás könyök kopás túlterhelés teniszkönyök golfkönyök

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr316387714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalandfereg 2021.01.15. 11:15:29

Jobban érdekelt volna, hogy mitől múlik el, mint hogy mi okozza...

vackor1 2021.01.15. 11:48:02

Én egy - simának tűnő - könyökproblémával először a körzetimhez mentem , aki teniszkönyökre adott egy bogyót, majd amikor nem múlt, erősebbet, majd még erősebbet , aztán küldött reumatológushoz, aki mondta , hogy egy , de max. két injekció és rendben lesz, a hatodiknál kérdeztem, hogy esetleg valami vizsgálat nem kellene-e mégis , erre sebészetre küldött , ott gipszelték, hogy pihentessem, majd amikor ez sem segített, akkor mondták, hogy műtét, le kell "szedni" a könyökömről a hártyát, az van begyulladva és nem múlik... Kérdésemre, hogy 100 %-ig biztos-e, hogy azzal rendben lesz, azt mondták, hogy nem.. :))) Köszöntem és azzal a lendülettel osztrák körzeti orvos, aki 10 perc után küldött röntgenre, azt egy órán belül elvégezték, még aznap mehettem a leletért, vissza a körzetihez , aki mutatta, hogy egy "sarkantyú" nőtt a könyökömre .
( más kérdés , hogy az arra kapott infúziók és kezelés sem oldotta meg a problémát, azóta voltam már magánkórházban lökéshullám-terápián ,másik magánklinikán kezeltek spéci módszerrel , egyik sem segített , masszázs-féle manuálterápiára jártam , az talán ! használt , de nem mindegy ki csinálja... mindez alig került 4 évbe , az összegeket le sem írom :)) , de a lényeg : itthon 2 év alatt egy röntgenre, ultrahangra el nem küldött egy orvos sem, pedig vagy hatnál is jártam... ) Ja igen, a mai napig nem oldódott meg , azt hiszem olyan 2012 vagy 13 telén kezdődött, nem tudom mi válthatta ki, nem emlékszem, hogy extrán megerőltettem volna és semmi különleges nem történt az életemben. Bonyolult szerkezetek vagyunk . :)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.01.15. 13:06:53

Nekem a könyököm belső oldala(könyökhajlat?) fájt izomfeszítésre vagy két hónapig. De elmúlt.


süti beállítások módosítása