HTML

Lájkolj minket

10 érv arra, hogy miért olyan jó a kardió

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.05.06. 07:45

Ha a mozgás intenzívebb és a pulzusszámot is megemeli, azt ún. kardiómozgásnak nevezzük, amelynek erősítő, a szív teljesítményét növelő hatása van.

6_5.jpg

Az alábbi tíz hatással számolhat rendszeres sportolás esetén:

1. Egészséges diéta mellett a kardió típusú mozgásformák segítenek a súlycsökkentésben és az ideális testsúly megtartásában.

2. A kardióedzés növeli az állóképességet. Bár eleinte a kardió edzésformák fáradttá tehetik, de hosszú távon nő az állóképessége, kitartása és csökken a fáradtság érzete.

3. Pajzs a vírusos megbetegedések ellen. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszerét, kisebb eséllyel érik el a fertőzések is.

4. Az edzés csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Kisebb az esélye az elhízásra, csökken a szív-érrendszeri betegségek veszélye, alacsonyabb lesz a vérnyomása, nagyobb eséllyel kerüli el a metabolikus szindróma kialakulását, a diabéteszt és az egyes ráktípusok kialakulását is. Már az aktív séta is segít csökkenteni a csontritkulás kockázatát.

5. A krónikus betegségek (például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség) esetén a rendszeres mozgás csökkenti a vérnyomást, és kontroll alatt tartja a vércukorszintet is.

6. Erősíti a szívét. Az erősebb szív nem ver olyan szaporán, a vért hatékonyabban pumpálja és ezáltal javítja az egész test véráramlását.

7. Tisztán tartja az artériáit. A kardióedzések által emelkedik a „jó koleszterin” (HDL) és mérséklődik a „rossz koleszterin” (LDL) szintje. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy csökken az artériák falán a zsírok lerakódása, és ezáltal kisebb lesz az erek beszűkülésével és az érfal megkeményedésével járó betegségek kialakulásának kockázata.

8. Az aerob mozgásformák segítségével javul a hangulata, csökkennek a depressziós tünetek és a feszültség, hatékonyabb a pihenés.

9. A kardió mozgásoknak köszönhetően a kora előrehaladtával is aktív maradhat, megőrizheti izmai erejét és ezáltal könnyebben megtarthatja mobilitását idősebb korban is. Szellemi frissességének megőrzésében is segít a hetente háromszor minimum harmincperces fizikai aktivitás.

10. Meghosszabbítja az életet: számtalan tanulmány bizonyította már, hogy azok, akik rendszeresen mozognak, magasabb életkorra számíthatnak.

7_1.jpg

Tegye meg az első lépést!

Kezdje a mozgást kis lépésekkel. Ha hosszú ideje nem sportolt vagy krónikus betegségben szenved, kérje orvosa engedélyét a rendszeres mozgás megkezdéséhez.

Törekedjen a fokozatosságra: például kezdje a napot öt perc sétával és sétáljon este is öt percet. Következő nap tíz-tíz percre emelheti a reggeli és esti séta idejét. Lassan növelje az időtartamokat, ezzel a módszerrel nagyon hamar eljuthat a napi harminc perces aktív tempójú sétához, amely már biztosítja a rendszeres kardió mozgás előnyeit.

Más kardió mozgásformákkal is próbálkozhat, szóba jöhet például a futás, az úszás, a lépcsőzés, a kerékpározás, a tánc, a kocogás, az evezés. Ha a fizikai állapota ezeket a mozgásformákat nem teszi lehetővé, kérdezze meg orvosát a lehetséges alternatívákról.

Május 15-e az európai elhízás elleni nap, ezért e hónapban a témához kapcsolódó felvilágosító tartalmakat közlünk.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászainak közreműködésével készült.

5 komment

Címkék: edzés mozgás túlsúly kardió kardiómozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2316523902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.05.07. 14:44:58

Kár, hogy egyetlen kormány sem ezt szajkózza az embereknek.

Inkább gyorsan oltsd be magad és vissza a korábbi romboló életformához.

nyerafidesz 2021.05.08. 05:42:48

Hát ez qrvára igaz. 1995-2016-ig edzettem konditeremben, előtte heti két alkalommal fociztam. Jó erőben voltam, a falon is átmentem volna.
60 évesen kissé belustultam, belepunnyadtam a hétköznapokba. Szépen hízni kezdtem, jött a vérnyomás, szívritmus probléma, vele a rossz hangulat, s a mi ezzel jár.
Kértem kardiológiára beutalót, de hogy őszinte legyek, lesz...-ták a fejemet, szinte semmit sem tettek.
Aztán eljutottam egy bizonyos maszek rendelőbe, ahol kettő, azaz kettő órát csak velem foglalkoztak.
A lényeg, hogy előírtak bizonyos életmód változtatást, kaptam gyógyszert mely segít rendbe hozni a szívet, s szinte köteleztek a kardiozásra.
Elkezdtem futni, majd nyitás után vissza az edzőterembe.
A keringésem azóta parádés - 115/70/55 - folyamatos fogyás, kiváló hangulat, és elkezdtem a kardió mellett a súlyzós edzést is. Sosem gondoltam volna, hogy az unalomig szajkózott felhívások és figyelmeztetések ilyen valóban látványos eredményt hoznak. Tényleg kezdjétek el, de mindenképpen kell egy jó szakorvos, aki felkészít rá.

Örömhernyó 2021.05.08. 09:07:12

@odamondó: Igen, az egészségügynek nem érdeke az emberek egészsége, mert az az egészségügyi kiadásokat csökkentené.

Én régebben jobb formában voltam, most a jólétbe belesüppedve feljött pár kiló, becsípődés, romló teljesítmény az ágyban. Ezt felismerve elkezdtem mozogni ismét. A közlekedésben kerékpárra váltok, amikor csak lehet. A futást sose szerettem, az elliptikus trénerek egyik speciális változatát, az arc trainert használtam párszor (csak a Cybex cég gyártja, szerintem Magyarországon elérhetetlen), 20 perc alatt olyan edzést nyomtam vele, hogy hetekig éreztem a hatását.

odamondó 2021.05.09. 10:18:17

@Örömhernyó: ez egy érdekes koncepció. Viszont szinte biztos, hogy Magyarországon én még egy edzőteremben sem láttam.

Andy73 2022.02.10. 12:48:33

@odamondó: a kettő nem zárja ki egymást. A sportolók is beoltatjak magukat, különben nem is indulhatnak versenyeken.


süti beállítások módosítása