HTML

Lájkolj minket

Még mindig sok a rejtély az izomláz körül

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.06.10. 06:27

Amilyen gyakori, olyan ellentmondásos jelenség az izomláz, aminek okairól és kezeléséről máig viták folynak.

5_8.jpg

Az izomláz általában szokatlan jellegű terhelés, túlzott intenzitású sportolás után fél vagy egy nappal jelentkező fájdalom a túlterhelt izmokban. Jellemzően két-három nap alatt teljesen elmúlik, de addig az izmok nemcsak fájdalmasak, hanem be is duzzadhatnak, merevvé válnak, mozgástartományuk csökken. Súlyosabb esetben a mindennapos teendőink végrehajtásában is akadályozhat az izomláz, nehezebben tudunk járni, felállni, emelni.

Az izomláz okai

Az izomláz okairól a mai napig viták folynak, újabb és újabb elméletek születnek. Sokáig a tejsav-elmélet volt a legnépszerűbb magyarázat, amely szerint intenzív mozgás hatására az izom elegendő oxigén híján a tápanyagokat tejsavvá tudja csak lebontani, majd az izomban felszaporodó tejsav fájdalmas gyulladást okoz. Ez ellen szól azonban, hogy a tejsav lebontása gyors, vagyis a tünetek megjelenésekor az izomban már nem mutatható ki nagy mennyiségben, valamint ismereteink szerint a fájdalomérző receptorokat sem képes ingerületbe hozni. A tejsav-elmélet így megdőlni látszik.

Manapság a mikrosérülés-teória vált a legszélesebb körben elfogadottá. Eszerint az izomlázat a túlzott izomfeszülés hatására fellépő, az izomrostokat, izomsejteket érintő mikroszakadások okozzák. Ezen az apró sérülések helyén regenerációs folyamatok indulnak, gyulladás alakul ki. A gyulladásos reakció során termelt kémiai anyagok (pl. nitrogén-monoxid) ingerli a fájdalomreceptorokat, amit helyi fájdalomként élünk meg.

Az izomláz elkerülése

Az izomláz kialakulása sok tényezőtől függ: egyéni hajlamok, az edzettségi állapot és a terhelés mértéke egyaránt befolyásolja, hogy egy kiadós edzés után másnap mekkora fájdalommal kell megküzdeni. Az azonban biztos, hogy egy átgondolt edzésprogrammal csökkenthetjük az izomláz kialakulásának esélyét vagy az izomláz mértékét.

Legfontosabb, hogy kerüljük a hirtelen, túlzott, szokatlan túlterhelését, tehát izmaink edzettségét a fokozatosság elvét betartva próbáljuk meg javítani. Elengedhetetlen az alapos bemelegítés és ugyanilyen fontos az edzés utáni levezetés, utóbbi ugyanis segít abban, hogy a vérkeringés elszállítsa a felhalmozódott káros anyagcsere-termékeket. Segíthet az izomláz elkerülésében az is, ha figyelünk az edzés közben elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlására.

Az izomláz enyhítése

Az izomláz okozta fájdalom enyhítését segíti, ha serkentjük az adott területen a vérkeringést, ezzel ugyanis a tejsav bomlását és a mikrosérülések gyógyulását is fel tudjuk gyorsítani. Segíthet a meleg vizes borogatás vagy egy meleg vizes fürdő, esetleg egy hideg-meleg vizes váltózuhany. Enyhe masszázs is jótékony lehet a szubjektív tünetek mérséklésében. Vannak erre a célra kifejlesztett sportkrémek, amelyek szintén hatékonyan tudják csökkenteni a gyulladást, használatuk egy regeneráló masszázzsal kombinálható. Hasznos lehet a magnézium szedése is az izomzat ellazításában.

Az izomláz és a ráedzés

6_10.jpg

A ráedzés kérdésében is változott a hozzáállás az utóbbi években. Korábban az volt az uralkodó álláspont, hogy izomláz esetén hagyni kell, hogy az izmok regenerálódhassanak, pihenhessenek. Manapság viszont egyre többen vallják, hogy fizikai aktivitással gyorsíthatunk a folyamaton, vagyis hamarabb múlik el az izomláz. Egy laza, átmozgató edzés valóban segíthet a tünetek enyhítésében, hiszen a mozgás serkenti a vérkeringést, így a szövetek regenerálódását is. Ugyanakkor figyelni kell a kíméletes terhelésre, és szem előtt kell tartani, hogy az izomláz időszakában jelentősen nő az izomsérülés, izomszakadás, rándulás előfordulásának valószínűsége.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: sport edzés mozgás izomláz tejsav mikrosérülés ráedzés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5016587680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bridge over troubled water 2021.06.10. 16:24:18

Hát, ez a nem szokta a cigány a szántást szindróma :D Izomláz szerencsére csak egyszer van, nem kell tőle félni. Meg kell várni, amíg elmúlik, maximum három nap, és utána ugyanaz az edzés már nem fog izomlázat okozni. Nem kell ráedzeni, hetente kettőnél többször nem is érdemes ugyanazt az izomcsoportot terhelni, de egyszer is bőven elég. Legfeljebb a hasizmot érdemes többször, mert az gyorsan regenerálódik.


süti beállítások módosítása