HTML

Lájkolj minket

Így őrizze gerince egészségét nyáron!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.08.05. 04:51

A megnövekedett nyári fizikai aktivitás akár gerincproblémák forrása is lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

16_1.jpg

Nyáron sok olyan tevékenységet végzünk, amelyeket év közben nem, vagy csak ritkábban: utazunk, sportolunk a szabadban, új mozgásformákat próbálunk ki, többet kertészkedünk és így tovább. Bár a mozgásnak számos pozitív élettani hatása van, az aktivitással megnőhet a sérülések kockázata is. Ezért előfordulhat, hogy hát- vagy derékfájás lesz a több mozgás eredménye. Ez azonban nem azt jelenti, hogy fel kell hagynunk a mozgással, csak annyit, hogy az új mozgásformákat kellő óvatossággal kell elkezdenünk.

Fokozatosság a sportpályán és a kertben

Bár a jó idő mindenkit arra csábít, hogy azonnal visszatérjen sokáig nélkülözött mozgásformáihoz, legyen az a szörfözés, a vitorlázás, a tenisz vagy valamilyen szabadtéri labdajáték, ezeket érdemes fokozatosan elkezdeni. A téli hónapokban, különösen az elmúlt évben, amikor többször kényszerültünk karanténba a koronavírus-járvány miatt, az izmok, az ízületek elszokhattak a nagyobb terheléstől. Emiatt megnő a sérülésveszély, amit bemelegítéssel, nyújtással és fokozatos terheléssel csökkenthetünk. Ugyanez vonatkozik a kerti munkákra is: nem kell első nap nekiesni az egész kertnek, mert az később derékpanaszokat okozhat, inkább több kisebb részletben végezzük el a munkát.

Óvatosan a víznél

Az úszás jót tesz a gerincnek, erősíti a hátizmokat, miközben nem terheli az ízületeket, így minden korosztály számára ideális sport. Nyáron azonban éppen a vízhez, a strandoláshoz kapcsolódnak a legsúlyosabb, a gerinc egészségét érintő balesetek. Még mindig gyakran előfordul, hogy sekély vízbe ugranak fejest, ezzel súlyos nyak- és gerincsérüléseket, akár a bénulást kockáztatva. Ugrani mindig csak mély vízbe szabad! Szintén hátsérülések forrása lehet a nedves kövön futás, ilyenkor ugyanis könnyű megcsúszni és hanyatt esni. Ez a baleset különösen a gyerekekre jellemző, velük meg kell értetni, hogy a nedves kövön nem szabad futni. A komolyabb körültekintést kívánó vízisportok, például a szörf vagy a vízisízés előtt szakemberrel kell felkészülni.

Természetesen a gerincbetegek közül csak az ússzon, aki szabályosan tudja az egyes úszásnemeket. Mellúszáskor nagyon fontos, hogy a fejünket tegyük be a vízbe, és csak a levegővételhez vegyük ki, és az is, hogy a kellően erőteljes lábtempózással jól tartsuk fenn törzsünket a vízen. Ellenkező esetben a nyak feszes helyzetben tartása nyaki panaszokat okozhat. A hátúszás elvileg a legjobb úszásnem a gerincnek, de ezt is célszerű váltogatni a szabályosan kivitelezett mellúszással. A szabályos gyorsúszás is javasolható.

Körültekintően a golfpályán

Bár Magyarországon messze nem számít tömegsportnak, jó időben egyre többen hódolnak a golfnak. Aki egész évben nem vagy nem sokat mozog, majd kimegy a golfpályára, itt is könnyen beszerezhet egy húzódást, főleg, ha már nem fiatal. A golfütő lendítése során ugyanis a csavaró mozdulat hátfájáshoz vagy porckorongsérvhez vezethet. A sérülés megfelelő bemelegítéssel, nyújtással, és a megfelelő ütéstechnikák elsajátításával előzhető meg.

 17.jpg

Hátbarát utazás

A nyár a nyaralások, a hosszabb utazások időszaka is. Ilyenkor előfordul, hogy hosszú órákat vagy akár egy napot is ülve töltünk a repülőgépen, az autóban vagy buszon, ami hát- és nyaki fájdalmat okozhat. Megoldás lehet, ha a hosszabb utak alatt is figyelünk arra, hogy időnként megmozgassuk a tagjainkat, kinyújtóztassuk a lábunkat, fel-alá járunk egy kicsit a repülőgép vagy a vonat folyosóján. Ha aludni szeretnénk például a repülőgépen, akkor jó szolgálatot tehet egy speciális nyakpárna, ami segít megelőzi a nyakfájást.

Kerülje az extrém hőhatásokat!

A tűző napon való hosszas tartózkodás, a szauna és a napozás mindenképpen kerülendő visszatérő, krónikus fájdalmak esetén. Ezért a kánikula idején a szabadban való tartózkodást, tevékenységet jobb a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra időzíteni. Laza, jól szellőző ruhát, kényelmes cipőt viseljen, egy kézi ventilátor is jó szolgálatot tehet, hogy bőrét hűtse, védje a túlmelegedéstől.

Gondoskodjon megfelelő ülőhelyről!

Sok kellemes nyári programot megronthat, ha csak kényelmetlen ülőhelyen kucorogva élvezheti. Szabadtéri tartózkodás, grillezés, vagy például egy kültéri koncert esetén, ha a földre kellene ülnie, tervezzen előre, tegyen a kocsi csomagtartójába egy összecsukható vagy utazószéket, párnát, amelyek a derekát megtámasztva segítik a kényelmét.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakembereinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás fájdalom úszás golf kertészkedés gerinc hátfájás gerincprobléma hátsérülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6016649252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása