HTML

Lájkolj minket

Sport gerincműtét után

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.05.19. 05:15

A műtét utáni regenerálódáshoz, a mielőbbi gyógyuláshoz nagyban hozzájárulhat maga a beteg is, ha betartva orvosa utasításait, törekszik az egészséges életvitelre, beleértve a fokozatosan bevezetett, rendszeres mozgást is.

Nézzük, hogyan teheti!

A testmozgás serkenti a keringést, a légzést és az anyagcserét, frissítő és erősítő hatása van, így az egészség megőrzésének és helyreállításának fontos eleme. Ez akkor is így van, ha mozgásszervi probléma áll fenn, sőt akkor is, ha az érintett éppen túl van egy gerincműtéten. A mielőbbi mobilizálás a műtét után gyorsítja a gyógyulást. Első lépésként a gyógytorna, majd fokozatosan egyéb mozgásformák segítenek helyreállítani a gerinc terhelhetőségét és az izmok működését.

Mikor, mivel lehet elkezdeni a testmozgást?

Ez természetesen a beteg állapotától, korától, a műtét jellegétől függően változik. Sok beteg közvetlenül a műtét után tart a fájdalomtól, ezért fél elkezdeni a mozgást. Azonban a túl hosszas kímélet, a hosszas fekvés és a mozgáshiány további bajokat okozna, ezért az egyéni állapotnak megfelelően, óvatosan, fokozatosan, a kezelő szakorvos és a gyógytornász utasításai szerint mielőbb, akár már a műtét utáni napon szükség van bizonyos szintű aktivitásra. Az első időszakban a beteg számára az ideális mozgásforma a gyógytorna, hiszen a gyógytornász a problémának és a beavatkozás jellegének megfelelően, az érintett mozgásszervek gyógyulásának elősegítésére állítja össze a gyakorlatokat. Az első hetekben a gyógytorna célja, hogy helyreállítsa a korábban felborult izomegyensúlyt, az új testszimmetriának megfelelően. A gyógytornász megtanítja a páciensét arra, milyen életmódot kell kialakítania, esetleg milyen változtatásokra van szükség, hogyan kezdheti el az edzést óvatosan, milyen mozdulatokat kell kerülnie, és az egyéni állapotának mely gyakorlatok használnak leginkább annak érdekében, hogy a műtött gerincszakasz körülötti izmok megerősödjenek, támaszt biztosítsanak, és a beteg visszanyerje a szokott aktivitását, erőnlétét.

gerinces_sport_gerincmutet_1.jpg

A műtét utáni első, kb. hat hetes gyógyulási szakaszt követően fokozni lehet a terhelést, a mozgás intenzitását, hogy a gerinc melletti izmok minél inkább megerősödjenek, betöltsék a támasztó szerepüket. Vigyázni kell a műtött gerincszakasz igénybe vételével, így a gyógytornász például az előre hajlás helyett a guggolást, térdelést ajánlja. Egy évvel a műtét után – természetesen az egyéni állapotnak megfelelően – egyre több mozgásfajta választható. A cél ekkor is az izomerő és az állóképesség lehetőség szerinti fejlesztése.

Milyen sportok ajánlottak és melyek tiltottak?

Korábban az volt az általános vélemény, hogy a gerincműtéten átesetteknek bizonyos sportok alapból kerülendők. Gyógytornászok és ortopéd orvosok egyre inkább megegyeznek abban, hogy egy évvel a műtét után az esetek többségében nincs szükség különösebb korlátozásra. A beteg a kedve szerint élhet, végezhet neki megfelelő tevékenységeket, űzheti a legkülönbözőbb mozgásformákat, hiszen mindennél fontosabb, hogy karban tartsa erőnlétét és örömét lelje a visszanyert egészségében, aktivitásában. Legfeljebb annyit tesznek hozzá, hogy vigyázzanak magukra, kerüljék az extrém balesetveszélyes helyzeteket, figyeljék állapotukat, terhelhetőségüket, és figyeljenek fel arra (és forduljanak kezelőorvosukhoz), ha valami rendellenesség, fájdalom, merevség jelentkezik. Kifejezetten tiltott sport nincs. A műtét utáni első évben azonban kerülendők azok a mozgásformák, amelyek különösen balesetveszélyesek (bungee jumping, ejtőernyőzés) vagy váratlan erőbehatásnak tehetik ki a gerincet, például a nagy zökkenéssel, ütközéssel járó sportok (futás, ugrás, csapatjáték, küzdősportok, aerobic), vagy túlzott terhelést jelentenek (súlyemelés), illetve asszimmetrikus mozgást igényelnek, mint a tenisz vagy a kenuzás, netán homorításra kényszerítik a gerincet, mint például a szertorna vagy a RSG.

gerinces_sport_gerincmutet_2.jpg

Ajánlható minden olyan mozgásforma, amely nem terheli túl a gerincet. Műtöttek beszámolóiból kiderül, hogy ahány beteg, annyiféle ideális mozgásforma: a legkedveltebb körükben az úszás, a jóga, a Pilates, a gyaloglás, a tánc, a túrázás, a nordic walking. Van, akinek a futás, a kerékpározás nem esik jól, viszont sok egyéb belefér az edzőtermi mozgásformáktól a tai chin, pingpongon, tollaslabdán keresztül a síelésig.

Hat tipp, amire oda kell figyelni

1. A műtét után kerülendő a túl sok fekvés, a teljes passzivitás. Mihelyt lehet, óvatosan el kell kezdeni a mozgást.

2. Már a műtét előtt tanácsos megbeszélni a kezelőorvossal és a gyógytornásszal a műtét utáni „menetrendet”: mit ajánlanak, milyen módon tudja a lehető legjobban segíteni a gyógyulást. Tartsa be a szakemberek utasításait, javaslatait!

3. Türelem! Amikor a műtét után újrakezdi a mozgást, annak is ajánlott az okos fokozatosság betartása, aki a műtét előtt aktív életet élt.

4. Naponta többször, kis adagokban, a mozgásmennyiséget, gyakorlatszámot fokozatosan emelve kezdje a mozgást!

5. Fontos a rendszeresség: ne hagyjon ki egy teljes napot akkor se, ha kellemetlenséggel, nehézséggel jár az előírt gyakorlatok végzése.

6. Csillapítsa a fájdalmat, de a fájdalomcsillapítók használatával kapcsolatban is tartsa be a szakorvos javaslatait, ne vigye túlzásba azok alkalmazását!

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport gyógytorna műtét gerinc testmozgás gerincműtét

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8717834907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása