HTML

Lájkolj minket

Őszi kertimunka hátfájás nélkül

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.10.06. 06:36

A kerti munkák bárki számára megerőltetők lehetnek, de a derékfájással élőknek különösen sok kellemetlenséget okozhat egy rossz mozdulat.

Családi házban élők számára rengeteg örömöt nyújthat a kert. A háziállatok és a gyerekek számára rengeteg játék színhelyéül szolgál az udvar, valamint a gondoskodó kertészkedés eredményeként szemünk láttára fejlődő növényvilág folyamatos változása ejtheti ámulatba a család minden tagját. A talajjal és a növényekkel való munka azonban igénybe veszi izmainkat és ízületeinket, ezért jobb óvatosnak lenni, nehogy megerőltessük magunkat. Különösképpen nagy figyelmet kell fordítani erre a derékfájással élőknek, hiszen rengeteg munka jár hajolgatással és nehéz tárgyak emelgetésével.

oszi_kertimunka_hatfajas_nelkul_1.jpg

3+1 tanács derékfájás ellen

1. Gereblyézésnél, kapálásnál figyeljünk arra, hogy megfelelő hosszúságú legyen a szerszám nyele, hogy ne kelljen nagyon előrehajolnunk! Próbáljuk megőrizni ilyenkor is az egyenes tartást, inkább karjainkat mozgassuk előre-hátra, ne derékból végezzük a mozdulatokat! Ezek többnyire apró és nem nagy erőt igénylő mozgások, azonban nagyon sokszor ismételjük őket, és elég egy balszerencsés kapahúzás, máris „beállhat” a derekunk.

2. Derék-, illetve gerincproblémákkal küzdőknek szóló örök tanács: egyenes háttal emeljünk, ne a derekunkból fejtsük ki az erőt! Akár néhány kilós zsákok, cserepek, ládák, kaspók, virágtartók emelése is vezethet fájdalomhoz, ha nem figyelünk.

3. Kérjünk segítséget, ha nagyon nehéz tárgyakat kell arrébb vinnünk! Az erőlködés nemcsak a gerincünk számára lehet megterhelő és balesetveszélyes, hanem akár visszerek vagy más egészségügyi problémák kialakulását is elősegítheti. Jobb egy családtag, barát vagy egy jó szomszéd segítségét kérni, így nemcsak megelőzzük a bajt, hanem egy közös, társasági eseménnyé varázsolhatjuk a kerti munkát!

oszi_kertimunka_hatfajas_nelkul_2.jpg

+1.

Segíthet a krónikus derékfájdalmunkon, ha javítunk általános egészségi állapotunkon. A krónikus derékfájás, mint bármely más kóros állapot mögött igen sokféle tényező állhat. A dohányzásról való leszokás, a megfelelő alvás, a stressz enyhítése, a rendszeres sportolás, valamint az étrendünkre való odafigyelés is befolyásolja azt, hogy jelentkeznek-e gerincproblémák életünk során. A betegség többnyire ugyanis olyan embereknél jelentkezik, akik fizikailag gyengébbek, illetve túlsúlyosak. A kilók leadásával megszűnhetnek a gerincproblémáink és számos más egészségügyi problémánk is. Mindezek mellet pedig nem szabad megfeledkeznünk a lelki tényezőkről sem. Megfoghatatlan és hihetetlennek tűnő elképzelés, hogy a lelki hogylétünk képes hatást gyakorolni a fájdalmunkra. Kutatások igazolják, hogy a múltbeli tapasztalataink, a gondolkodásunk, a személyiségünk érettsége mind-mind hozzájárul a fájdalom megéléséhez, és így a gyógyuláshoz is.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc hátfájás derékfájás kerti munka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4717947900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása