HTML

Lájkolj minket

A leggyakoribb mozgásszervi probléma

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.12.29. 05:29

A porckopás időskorban jellemző, de fiataloknál is kialakulhat.

Az időskori porcelgyengülés tünetei az ízületi fájdalom, a mozgásindítási nehezítettség, a recsegő, ropogó érzés és a duzzanat. Fiatalabb korban veleszületett rendellenesség, nem megfelelő terhelés vagy sérülés következtében alakulhat ki porckopás (arthrosis, osteoarthrosis). Leggyakrabban a kétlábon járás miatt nagy terhet viselő ízületeknél, a csípőnél és a térdnél jelentkezik először.

Mozogjunk sokat, de óvatosan!

A porc megfelelő anyagcseréjéhez a legfontosabb a testmozgás, mert így tudnak a szükséges tápanyagok hatékonyan beépülni. Azonban figyelni kell arra, hogy a mozgás megfelelő legyen, ne terheljük túl az ízületet, ugyanis fiatalkorban ez az egyik leggyakoribb kórok. Ne vegyük félvállról a megfelelő bemelegítést és a nyújtásokat sem. Ha mégis bekövetkezne valamilyen sportsérülés, mindenképp forduljunk vele ortopéd orvoshoz, sportsebészhez, gyógytornászhoz, hogy megfelelő kezelésben részesüljünk és csak gyógyult állapotban kezdjünk el újra sportolni. A terhelést fokozatosan növeljük az edzések során, valamint rendszeresen iktassunk be pihenőnapokat is.

gerinces_1_porckopas_1.jpg

Előzzük meg az elhízást, előzzük meg a porckopást!

A testmozgás nemcsak a porc anyagcseréjének szempontjából fontos, hanem az elhízás megelőzésében is elengedhetetlen. A kóros túlsúly számos betegségre hajlamosíthat (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), valamint az ízületekre is extra terhelést jelent. A porckopás megelőzésében ezért rendkívül fontos szerep jut a testsúlykontrollnak is.

Hogyan kezelhető a porckopás?

Az arthrosis folyamata nem visszafordítható, de lassítható, elnyújtható. A legfontosabb cél a fájdalom csillapítása, valamint a porc további károsodásának megakadályozása. A porc épségének megőrzésében a glükózamin és a kondroitin tartalmú étrendkiegészítők, gyógyszerek a legfontosabbak, a hialuronsav pedig a porc vízmegkötő kapacitásán keresztül fokozza a terhelhetőséget, a sajátvér thrombocyta (PRP) kezelés pedig, segíthet a porc újdonképzésében. A konzervatív (nem műtéti) terápiának szintén fontos részét képezi a gyógytorna és a fizioterápiás kezelések (pl. masszázs, gyógyfürdő). Műtétre többnyire akkor van szükség, ha a fájdalom és a mozgás korlátozottsága olyan fokú, hogy annak javulása a konzervatív kezeléstől biztosan nem remélhető.

gerinces_2_porckopas_2.jpg

Néhány hasznos tanács

Egy kis változtatás a mindennapjainkban nagy jelentőséggel bírhat a porckopás megelőzésében. Ha ülőmunkát végzünk, akkor mindenképp tartsuk be az óránkénti pihenőt, amikor pár percig felállunk, átmozgatjuk ízületeinket. Válasszuk a lépcsőt a lift helyett, vagy munkahelyünktől távolabb álljunk meg az autóval, így egy kis sétára kényszerítve magunkat. Szánjunk naponta húsz percet mozgásra, ami akár egy rövid séta is lehet egy közeli parkban. Sokkal kevesebb kényelmetlenséggel járnak ezek az apró változtatások, mint egy fájó térd, aminek a kezelése sokkal több időt és költséget von maga után.

A cikk Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sport elhízás porc testmozgás porckopás PRP

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr418012580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása