HTML

Lájkolj minket

A street workouttól a jógáig: sport a szabadban

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.06.08. 08:12

A jó idő beköszöntével megnyílt a lehetőség a szabadtéri sportolásra, amely sokkal több előnnyel jár, mint gondolnánk.

gerinces_1_sport_a_szabadban_nyaron.jpg

Napfényes időben, a szabad levegőn sportolni élmény. A hosszú őszi, téli hónapokban ez körülményesebb, de a melegebb időszakban végre kint is lehet edzeni. A szabadtéri mozgásnak rengeteg előnye van: javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, segíti a rekreációt, csökkenti az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió kialakulásának esélyét. Miközben süt a nap, a szervezet természetes módon gondoskodik a D-vitamin termelésről, ezzel is hozzájárulva az egészséghez.

Futás, kocogás, túrázás, nordic walking

Ha szabadtéri sport, akkor elsőként a futás jut a legtöbb ember eszébe. Futni valóban hasznos, növeli az állóképességet, segíti a fogyást, edzi az izmokat, jót tesz a keringési rendszernek. Azonban sajnos a futás nem való mindenkinek. Számos oka lehet a túlsúlytól a különböző gerincproblémákig, ízületi panaszokig, amelyek miatt nem tanácsos gyorsabb tempóban futni. Ekkor sem kell lemondani az anaerob szabatéri mozgásról, a kocogás, a gyaloglás, a túrázás vagy a nordic walking éppen olyan egészséges, csak kisebb a sérülés veszélye.

Kerékpár

Sokak kedvenc szabadtéri sportja a biciklizés, amely javítja a keringést, fejleszti az izmokat, az állóképességet, a tüdőkapacitást. Munkába járáshoz is használhatjuk, így összekötve a kellemeset a hasznossal. Ugyanakkor a városi biciklizés sokszor elég balesetveszélyes, a túl sok kerékpározás pedig növeli a merevedési zavarok és a meddőség kockázatát.

Labdajátékok

Lényegében bármelyik labdajáték űzhető a szabadban, például a foci, a kosárlabda, a kézilabda, a röplabda, de kiválóan lehet teniszezni, tollasozni és pingpongozni is a jó levegőn. Ezek közösségi élmények is, ami szintén hozzájárul közérzetjavító hatásukhoz.

Street workout

Talán még nem terjedt el igazán széles körben, de súlyzós és saját testsúlyos edzéseket nem csak teremben lehet végezni. Magyarországon is egyre több parkban hozzáférhetőek az úgynevezett street workout eszközök, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt tudnak erősíteni.

Vízközeli sportok

Ha nyár, akkor víz, ez az időszak kedvez a legjobban a vízi sportoknak, az úszástól a kajak-kenun át az egyre népszerűbb SUP-ig. Aki ennél komolyabb kihívásra vágyik, az kipróbálhatja a vízisít vagy a wakeboardot. Az úszás legnagyobb előnye, hogy bármely korosztály végezheti, nem terheli meg a gerincet és az ízületeket, és mozgásszervi panaszok esetén is végezhető.

gerinces_2_sport_a_szabadban_nyaron.jpg

Jóga, pilates, body art, thai chi

A látszólag kevés mozgással járó, valójában a mélyizmokat keményen megdolgoztató, tartásjavító mozgásformák, mint a jóga vagy a body art, ugyancsak végezhetők szabadban. Sőt, a nyugodt, zöld környezetben sokkal inkább elérik a céljukat, hiszen az nemcsak a testi, hanem a lelki harmónia megteremtése.

Sport hőségben

A szabadtéri sportok kapcsán felmerül a kérdés, hogy mekkora melegben érdemes még kimenni edzeni, és mikor jobb inkább a légkondícionált terem. A hőség elviselésében, a melegben való sportolásban óriási egyéni eltérések lehetnek, amit befolyásol az életkor, az erőnlét, a testalkat és az egészségi állapot.

Általában igaz, hogy nem szabad nagyon megterhelni a szervezet, ha a kinti páratartalom 80 százaléknál, illetve a hőmérséklet 26 Celsius foknál magasabb. Nem ilyenkor kell egyéni csúcsokat döntögetni, de a szokásos edzésmunka elvégezhető, amíg valaki jól érzi magát. Azonban a pulzus szaporasága, a vérnyomás leesése, a szédülés, a hányinger, mellkasi nyomásérzés mind olyan jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ilyenkor abba kell hagyni az intenzív mozgást. Mindig figyelni kell a folyadék- és sópótlásra, a fényvédelemre és a megfelelő öltözékre, de nagy melegben különösen fontosak a megfelelő előkészületek edzés előtt.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés meleg nyár mozgás hőség kánikula szabadtéri sport

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1318141668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása