HTML

Lájkolj minket

Segítség, élettelen a karom!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.03.14. 09:45

Önnek is ismerős az az érzés, hogy éjjel „elfeküdte a karját”, vagyis zsibbadt, elgyengült karral ébred, mert karja alvás közben a törzse alá szorult? Mi okozza ezt az átmeneti bénultságot?

karzsibbadas.JPG

Fotó: Freepik

 

Szólj hozzá!

Címkék: alvás ideg bénulás kar zsibbadás karzsibbadás kéztőalagút-szindróma13+1 érdekes tény a csontjainkról

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.03.07. 07:15

Csontjanik rendkívül fontos szerepet töltenek be az egészségünk, a mozgásunk, az egész életünk szempontjából. Egyrészt a csontokon tapadnak meg az izmaink, másrészt a csontok részt vesznek a mozgásunk alakításában, a vérképzésben, és védik a belső szerveinket is. Bár sokat tanultunk róluk az iskolában, jó néhány érdekes tény nem közismert a csontokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttünk közülük egy csokorral.

rawpixel-472352-unsplash.jpg

 

15 komment

Címkék: csontok érdekességek koponya csonttörés csontváz borda csontozat D-vitaminÖt hasznos tipp műtét előtt állóknak

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.27. 08:07

Krónikus fájdalommal járó problémája van, műtét előtt áll? A műtét sikerét, a gyógyulást segítheti, ha pszichésen is készül rá, ha sikerül oldani az ilyenkor jelentkező stresszt és szorongást, hogy szervezete a gyógyulásra koncentrálhasson.

o6rvc40.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: stressz fájdalom pszichológus gyógyulás sebészet műtét felkészülésCsak lassan a testtel! Így kezdjük a sportolást sérülésmentesen

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.20. 14:22

Az év elejét sokan kezdik azzal az elhatározással, hogy véget vetnek a tespedésnek, leadják a felesleges kilókat, újra elkezdenek sportolni. Vannak, akik éveket, évtizedeket hagytak ki, de aztán megérik bennük az elhatározás, hogy tesznek valamit az egészségükért. A hirtelen jött sportolási kedv azonban sérülésekhez, rándulásokhoz, szakadásokhoz, sőt, akár komolyabb betegségekhez is vezethet, ha nem vagyunk elég óvatosak. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelni, mielőtt újra mozogni kezdünk. 

exercise-hobby-jog-7432.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sport sérülés futás bemelegítés mozgás újrakezdésÍgy rombolja a mobil a gerinc egészségét

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.15. 09:14

A mobiltelefonok és különösen az okostelefonok megjelenése óta az életünk radikálisan megváltozott. Naponta átlagosan 1-3 órát töltünk a mobiltelefonunk fölé hajolva, lényegében mindenhol: utazás közben, étkezés közben, de sokan még sportolás közben is a mobiljukba mélyednek. Ez a változás brutális hatással volt a testünkre is. A telefon fölé görnyedés megváltoztatja a testtartásukat, ami komoly hatással van az egészségünkre. De hogyan ellensúlyozhatjuk ezt az újfajta terhelést? 

14735.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: mobil okostelefon hát gerinc nyak mobilozás hátfájdalomHajlékonyság: adottság vagy gyakorlás kérdése?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.07. 14:11

A legtöbben azt gondolják, hogy hajlékonyság éppen olyan velünk született adottság, mint a szemünk színe vagy az, hogy milyen magasra növünk. Olyan jellemző, amin nem tudunk változtatni, így nem marad más, mint elfogadni, amit a természettől kaptunk. Ha merevek vagyunk, és az is gondot okoz, hogy lehajolva az ujjunk hegyével megérintsük a lábujjunkat, akkor ezzel kell együtt élni. Pedig a hajlékonyság, a lazaság bár részben valóban velünk született adottság, kellő szakértelemmel fejleszthető is.

3751.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sport torna mozgás nyújtás hajlékonyság rugalmasság ízületek nyújtógyakorlatokHogyan előzzük meg a sísérüléseket?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.30. 11:11

Itt a tél és vele a síszezon. A magyarok közül is egyre többen választják ezt az izgalmas sportot téli kikapcsolódásnak. Sajnos a statisztikák szerint a magyar síelők gyakrabban szenvednek baleset, mint azok, akik olyan országokban élnek, ahol többet tudják gyakorolni a síelést. Mivel a természeti adottságok miatt a Magyarországon élők nem tudnak annyit síelni, mint az osztrákok, szlovákok, szlovének vagy olaszok, nekünk még alaposabban fel kell készülnünk a szezonra. Már csak azért is, mert a síelés az egyik legbalesetveszélyesebb sport, gyakran vezet csonttörésekhez, ficamokhoz, szalagszakadásokhoz. De hogy is kell alaposan felkészülni?

cold-cool-fun-41371.jpg

4 komment

Címkék: sport sérülés bemelegítés síelés törés ficam felkészülés állóképességÍgy vizsgálhatók a gerincbetegségek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.23. 11:24

A gerincbetegségek és az azokhoz társuló panaszok, például a nyaki, hát- és derékfájdalmak, mozgáskorlátozottság okának tisztázásához számos diagnosztikai eszköz, képalkotó eljárás áll a szakorvosok rendelkezésére. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabb vizsgálati lépéseket, módszereket, amelyekkel a beteg a gerincgyógyászati diagnózis megszületéséig találkozhat.

s_okg_14.jpg

1 komment

Címkék: vizsgálat röntgen gerinc diagnózis anamnézis gerincbetegségek MRI DEXA gerincgyógyászatGyógyító vizeink

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.16. 14:58

Hétvégi kikapcsolódásra készül, szívesen pihenne valamelyik fürdőhelyen? Érdemes utánanézni, hogy hol milyen gyógyhatású, összetételű gyógyvíz áll rendelkezésre, melyik javasolható leginkább Önnek, melyik mennyire javíthatja az egészségi állapotát!

gyogyfurdo.jpgFotó: Dragana_Gordic / Freepik

1 komment

Címkék: wellness prevenció fürdőzés gyulladáscsökkentő gyógyhatás gyógyfürdő termálvíz fájdalomcsillapító gyógyvíz ivókúra fizikoterápia fürdőkúraAz ízületi fájdalmak egy meglepő oka

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.09. 10:52

Gyakran fáj a dereka vagy az egyik lába, esetleg viszonylag kis mozgástól is a túlterhelés tünetei jelentkeznek az ízületeiben? Panaszait okozhatja egy olyan apró eltérés is, amelyre nem is gondol: előfordulhat, hogy a lábai nem teljesen egyforma hosszúak, ezért állás, járás során a teher nem egyenletesen oszlik meg köztük.

labak.jpgFotó: rawpixel.com / Freepik

Szólj hozzá!

Címkék: láb ízület ízületek lábrövidülés hosszkülönbség rövidláb szindróma rövidülés