HTML

Lájkolj minket

Miért recsegünk-ropogunk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.10.04. 14:50

Ízületeink olykor bizonyos mozdulatokra kattanó, ropogó hanggal reagálnak. A kézujjak ropogtatását mindenki ismeri – sokan különlegesen kellemetlen hangnak tartják –, de kevésbé ismert, hogy a térd, valamint nyújtózkodásnál, hajolásnál, fordulásnál a váll és a derékízület is képes ilyen hangot produkálni. Mi ennek a jelenségnek az oka?

izuletek_ropogas.jpg

2 komment

Címkék: ízületek ropogtatás nyújtózkodás porckattogás kézujjakAtlétika, a sportok királynője

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.27. 10:25

Az atlétika, az úszás és a torna mellett az egyik alap sportág, amely a különböző mozgásformáin keresztül széleskörűen képes a mozgáskoordináció, a testtudat és az egészséges életmód elősegítésére. Természetes mozgásformáin keresztül biztosítja a mozgásfejlesztés lehetőségét. Személyiségfejlesztő hatása olyan mentális képességeket is segít, mint például a motivácó, kitartás, stresszkezelés. A sport által megismerik a fiatalok a teherbíró képességüket, fizikai lehetőségeiket és határaikat, az edzések által pedig megtapasztalják a fejlődés élményét is.

atletika.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés atlétika mozgásforma sportágA rossz testtartás többet árthat, mint hinnénk

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.12. 15:49

Nem betegség, csak rendellenesség, mégis komoly következményei lehetnek a hanyag tartásnak. Meglepően sokakat: különböző szigorúságú, de mozgásszervi szakemberek által végzett felmérések szerint Magyarországon az iskolások körében 60-90%-ra tehető azok aránya, akiknél a testtartás nem helyes. Mindenképpen foglalkozni kell vele, mert még a következményes gerincbetegségek megjelenése előtt a megelőzést oldhatjuk meg, később pedig a következmények enyhítését. Ha fennmarad, akkor a rossz testtartás hosszú távon hát-, csípő-, derék-, nyakfájdalmat, ízületi panaszokat, gerincproblémákat, sőt, fejfájást, migrént vagy akár szívpanaszokat is okozhat.

hanyag_tartas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: izom fejfájás gerinc migrén ízület testtartás hanyag tartás szívpanaszokMit sportoljon a gyerekünk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.05. 14:48

Hiába szeretnénk tornászt nevelni egy gyerekből, ha a szülők kosaras magasságúak. Ismerje meg a különböző testalkatokat, izomzat típusokat és a sikeres sportágválasztás egyéb szempontjait!

gyerek_sportolas.jpg

6 komment

Címkék: gyerek sportolás izomzat testalkat csapatsport sportágválasztásÍgy figyelje gyermeke gerincét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.30. 09:51

A gyerekkori gerincbetegségek mielőbbi felismerése és kezelése rendkívül fontos. Éppen ezért minden szülőnek ajánlott 2-3 havonta megfigyelni gyermeke gerincét és valódi elváltozás gyanúja esetén szakorvoshoz fordulni. De honnan tudhatja a szülő, hogy mikor szükséges a szakorvosi vizsgálat?

igy_vizsgalja_gyermeke_gerincet.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc gerincbetegségek gerincvizsgálat scheuermannA helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.23. 07:18

A gyerekek és a fiatalok manapság napjaik nagyobb részét ülő tevékenységgel töltik az iskolában és otthon is – tanulással, számítógépezéssel, okostelefonozással. Hogy ez ne okozzon gerinckárosodást, tartáshibát, gondosan kell kiválasztani a gyerek számára legmegfelelőbb ülőbútort, és meg kell tanítani őt annak helyes használatára is.

iskola_ules.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek tanulás iskola ülés szék tartáshibák testtartás helyes ülésCikinek érzi, hogy nem szeret futni?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.16. 10:13

Országszerte számtalan futóversenyen, évről-évre egyre több amatőr sportoló teljesíti a különböző távokat. Mindenki kocog, fut, versenyeken indul, futós képeket oszt meg magáról, számolja a kilométereket, méri a részidejét, a pulzusát és a különböző futócipők hihetetlen tulajdonságairól beszél. Mit rontott el az, aki nem szeret futni?

futas.jpg

2 komment

Címkék: tipp sport futás futóverseny újrakezdőkTestmozgás kánikulában – mire figyeljünk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.09. 06:51

Kánikulában a legtöbben ösztönösen igyekszünk kicsit lassítani, kevesebbet mozgunk, legszívesebben egy hűvös helyiségben vagy víz mellett pihenve töltenénk az időt. Azok azonban, akik hozzászoktak a rendszeres edzéshez, nyáron is folytatni szeretnék. Milyen veszélyek merülhetnek fel, mire kell vigyázniuk, hogy a mozgás a hőség ellenére is az egészségükre váljék?

testmozgas_kanikulaban.jpg

Hőség idején – tűző nap, 26 foknál magasabb hőmérséklet, 80 százalékosnál magasabb páratartalom esetén – az emberi szervezet egyre nehezebben alkalmazkodik a külső viszonyokhoz, hajlamos a túlhevülésre, kiszáradásra, hősokkra. Intenzív aktivitás során ezek kockázata még inkább nő. Ahogy munkaegészségügyi előírások szabályozzák, hogy miként kell védeni a szabad ég alatt kemény fizikai munkát végzőket ebben az időszakban, a rendszeresen edzést végzőknek is – akár profi, akár hobbi sportolók - át kell gondolniuk nyári edzésterveiket. Összegyűjtöttünk néhány szakértői tanácsot, szempontot, amit ajánlatos figyelembe venni, hogy extrém hőség idején se tegyék ki szervezetüket veszélyeknek. 

A hőség hatása

Kánikula idején fokozottan figyelni kell a szervezetünk jelzéseire, amelyekkel a hőszabályozás, a folyadék- és hőháztartás zavaraira figyelmeztet. A folyadék-bevitelről már a dehidráltság első jeleinek (szomjúság, karikás szemek, sötétsárga vizelet, petyhüdtebb bőr) jelentkezése előtt folyamatosan gondoskodni kell. A kiszáradás közeli állapot jele lehet a vérnyomás leesése, a pulzus szaporasága, az izomgörcsök, a kimerültség, a gyengeség, a szédülés, az émelygés, a koncentrációs zavarok. A hőszabályozás zavara hőgutához, eszméletvesztéshez, keringési zavarokhoz vezethet. Azok számára, akiknek a hőháztartása különböző okok miatt nem tökéletes (idősek, elhízottak, krónikus keringési vagy anyagcsere-betegségben szenvedők), a hőség hatásait fokozó intenzív fizikai megterhelés egyáltalán nem ajánlott.

Hogyan válasszunk a hőség idején mozgásformát?

Ha – megfelelően légkondicionált – edzőteremben végezzük az edzésprogramot, akkor azt a legmelegebb nyári napokon is folytathatjuk. Legfeljebb arra kell figyelni, hogy a hőség amúgy is sokat kivesz belőlünk, hamarabb kimerülünk, az alvásproblémák is gyakoribbak, így a mozgáson kívüli tevékenységekre is több energia kell. Ezért a fokozatosságra, és a megfelelő bemelegítésre, levezető gyakorlatokra még inkább ügyelni kell, mint ahogy a folyadékpótlásra is, ahol a víz mellett az izotóniás italok fogyasztása is ajánlott.

Szabadban végzett mozgás, edzés esetén az időjárási viszonyokra mindenképpen tekintettel kell lenni. A tűző nap, a nagy hőség, a magas páratartalom megviseli a szervezetet, ezért az edzés időpontját válasszuk ki gondosan: legjobb az aktivitást, a futást, kocogást a reggeli vagy az esti órákra időzíteni, a déli órákat elkerülve (11-15 óra között kiemelten). Jó, ha van mód kerékpározásra és úszásra, vízi sportokra, hiszen ezeknél a légmozgás, illetve a víz eleve hűsítő hatású.  Általánosan érvényes, hogy lehetőleg ne az extrém hőség idején kezdjünk szokatlan megterhelést jelentő új mozgásformába, ne akkor akarjuk addigi edzéseredményeinket túlszárnyalni, és a meleg miatt amúgy is igénybe vett szervezetünk teljesítőképességére legyünk tekintettel.

mozgas_kanikulaban.jpg

Hat tipp a kánikulai aktivitáshoz

  • Hőségben a fokozatosságra még inkább ügyelve folytassuk az edzést, figyelve annak időtartamára, hosszára.
  • Mozgás, fizikai igénybevétel esetén gondoskodni kell az izzadtsággal távozó nedvesség pótlásáról, megfelelő folyadékbevitelről! Egy felnőtt ember szervezetének szükséglete hőség idején akár a négy litert is elérheti, Ez lehet ásványvíz, hűtött tea, könnyű leves, gyümölcslé, viszont a cukros, szénsavas, koffeines, alkoholos italokat jobb ilyenkor kerülni.
  • Könnyű, frissítő, komplett szénhidrátokat bőségesen tartalmazó ételek fogyasztása ajánlott a kánikula idején. Kerülendők viszont a zsíros, fűszeres, nehezebben emészthető ételek.
  • A hőségben fontos a megfelelő sportruha is: legjobb, ha könnyű, szellős, nedvszívó, természetes anyagból készül, hogy segítse a párolgást, a hőszabályozást.
  • A fényvédelemre is gondolni kell: a szabadon maradt bőrfelületeket fényvédő készítménnyel, szemünket pedig ajánlott UV-szűrős napszemüveggel védeni a káros sugarak ellen.
  • Edzés előtt a megfelelő bemelegítés, a végén pedig a nyújtás most sem maradhat el! Ezzel tudjuk a szervezetünket a nyugalmi állapotból kimozdítva fokozatosan felkészíteni a keringést és a mozgásszerveket a terhelésre, majd az intenzív átmozgatás után újra visszaállítani a szokott, passzívabb üzemmódra.

 Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

 

6 komment

Címkék: edzés egészség nyár mozgás hőség kánikula testmozgásHogyan segít a masszázs?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.01. 07:24

Tartós stresszhatás alatt van, kimerült, fáj a nyaka, görcsös, merev a válla, esetleg alvászavarai vannak? Ha eddig nem tette, mielőbb próbálja ki a frissítő, lazító, regeneráló masszázsok valamelyikét! Nemcsak testi egészségének tesz jót vele, hanem lelkileg is feltöltődhet általa.

masszazs_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs sportmasszázs stresszhatásEzért fontos a helyes testtartás

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.07.25. 16:40

Merevek a hátizmai, alig tudja kiegyenesíteni a vállát, derekát, úgy érzi, hogy szinte beszakad a háta a fájdalomtól? A visszatérő, krónikus gerincfájdalmak sokféle ok miatt kialakulhatnak, és igen gyakran a rosszul rögződött, helytelen testtartásra vezethetők vissza.

testtartas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc hátfájás testtartás gerincfájdalom hátizmok