HTML

Lájkolj minket

Az egyensúlyérzék fejleszthető

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.11.07. 13:42

Az egyensúlyérzék, ha minden rendben van vele, olyan természetes, mint a levegővétel, nem is gondolunk rá. Ha azonban nem megfelelően működik, akkor az életünk minden területén nehézségeket okoz és állandó balesetveszélyt jelent, különösen idősebb korban vagy csontritkulás esetén. Szerencsére rendszeresen végzett, célzott gyakorlatokkal az egyensúlyérzék fejleszthető.

egyensulyerzek.jpg

2 komment

Címkék: fejlesztés csontritkulás egyensúly mozgás gyakorlatok egyensúlyérzékSzarkopénia-obezitás – ismerje meg korunk betegségét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.10.25. 13:47

A szarkopénia - obezitásban (SO) mind a szarkopénia, mind az obezitás, – melyek egyre növekvő tendenciát mutatnak a korosodással – együttesen van jelen, s önálló betegségként foglalkozik vele az orvostudomány. A kórkép az utóbbi évek kutatásának forrongó témája lett, amely olyan kóros állapot, melyben aránytalanság áll fenn az izomtömeg és zsírtömeg között az utóbbi javára.

obezitas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás izomtömeg obezitás SO szarkopénia zsírtömegÍgy eddz az erős csontokért!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.10.17. 14:52

Csontjaink stabilitása, szilárdsága az emelkedő életkorral párhuzamosan romlik, amit öröklött hajlam illetve a nőknél a változó korba érve hormonális folyamatok is befolyásolnak. A csontritkulás egyre többeket érint, a népesség mintegy egytizedénél jelentkezik. Nézzük, hogyan tehetünk ellene!

mozgas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: csontritkulás csont megelőzés mozgás oszteoporózis csonterősítés D-vitaminMiért recsegünk-ropogunk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.10.04. 14:50

Ízületeink olykor bizonyos mozdulatokra kattanó, ropogó hanggal reagálnak. A kézujjak ropogtatását mindenki ismeri – sokan különlegesen kellemetlen hangnak tartják –, de kevésbé ismert, hogy a térd, valamint nyújtózkodásnál, hajolásnál, fordulásnál a váll és a derékízület is képes ilyen hangot produkálni. Mi ennek a jelenségnek az oka?

izuletek_ropogas.jpg

2 komment

Címkék: ízületek ropogtatás nyújtózkodás porckattogás kézujjakAtlétika, a sportok királynője

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.27. 10:25

Az atlétika, az úszás és a torna mellett az egyik alap sportág, amely a különböző mozgásformáin keresztül széleskörűen képes a mozgáskoordináció, a testtudat és az egészséges életmód elősegítésére. Természetes mozgásformáin keresztül biztosítja a mozgásfejlesztés lehetőségét. Személyiségfejlesztő hatása olyan mentális képességeket is segít, mint például a motivácó, kitartás, stresszkezelés. A sport által megismerik a fiatalok a teherbíró képességüket, fizikai lehetőségeiket és határaikat, az edzések által pedig megtapasztalják a fejlődés élményét is.

atletika.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés atlétika mozgásforma sportágA rossz testtartás többet árthat, mint hinnénk

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.12. 15:49

Nem betegség, csak rendellenesség, mégis komoly következményei lehetnek a hanyag tartásnak. Meglepően sokakat: különböző szigorúságú, de mozgásszervi szakemberek által végzett felmérések szerint Magyarországon az iskolások körében 60-90%-ra tehető azok aránya, akiknél a testtartás nem helyes. Mindenképpen foglalkozni kell vele, mert még a következményes gerincbetegségek megjelenése előtt a megelőzést oldhatjuk meg, később pedig a következmények enyhítését. Ha fennmarad, akkor a rossz testtartás hosszú távon hát-, csípő-, derék-, nyakfájdalmat, ízületi panaszokat, gerincproblémákat, sőt, fejfájást, migrént vagy akár szívpanaszokat is okozhat.

hanyag_tartas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: izom fejfájás gerinc migrén ízület testtartás hanyag tartás szívpanaszokMit sportoljon a gyerekünk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.05. 14:48

Hiába szeretnénk tornászt nevelni egy gyerekből, ha a szülők kosaras magasságúak. Ismerje meg a különböző testalkatokat, izomzat típusokat és a sikeres sportágválasztás egyéb szempontjait!

gyerek_sportolas.jpg

6 komment

Címkék: gyerek sportolás izomzat testalkat csapatsport sportágválasztásÍgy figyelje gyermeke gerincét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.30. 09:51

A gyerekkori gerincbetegségek mielőbbi felismerése és kezelése rendkívül fontos. Éppen ezért minden szülőnek ajánlott 2-3 havonta megfigyelni gyermeke gerincét és valódi elváltozás gyanúja esetén szakorvoshoz fordulni. De honnan tudhatja a szülő, hogy mikor szükséges a szakorvosi vizsgálat?

igy_vizsgalja_gyermeke_gerincet.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc gerincbetegségek gerincvizsgálat scheuermannA helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.23. 07:18

A gyerekek és a fiatalok manapság napjaik nagyobb részét ülő tevékenységgel töltik az iskolában és otthon is – tanulással, számítógépezéssel, okostelefonozással. Hogy ez ne okozzon gerinckárosodást, tartáshibát, gondosan kell kiválasztani a gyerek számára legmegfelelőbb ülőbútort, és meg kell tanítani őt annak helyes használatára is.

iskola_ules.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek tanulás iskola ülés szék tartáshibák testtartás helyes ülésCikinek érzi, hogy nem szeret futni?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.16. 10:13

Országszerte számtalan futóversenyen, évről-évre egyre több amatőr sportoló teljesíti a különböző távokat. Mindenki kocog, fut, versenyeken indul, futós képeket oszt meg magáról, számolja a kilométereket, méri a részidejét, a pulzusát és a különböző futócipők hihetetlen tulajdonságairól beszél. Mit rontott el az, aki nem szeret futni?

futas.jpg

2 komment

Címkék: tipp sport futás futóverseny újrakezdők