HTML

Lájkolj minket

A Schroth-módszer minden korosztálynak hasznos lehet

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.04.12. 06:27

A közel százéves Schroth-módszer háromdimenziós korrekcióval, egyénre szabottan segíti a fájdalomtól való megszabadulást, a gerincferdülés korrekcióját és a helyes tartás kialakítását.

Az 1894-ben született, német Katharina Schroth saját magán kísérletezte ki azt a módszert, ami ma a nevét viseli. Gerincferdülése és bordapúpja volt, ezekre keresett valamilyen hatékony terápiát, így alkotta meg a Schroth-módszert, amit a 21. században is sikerrel alkalmaznak a gyógytornászok szerte a világon.

A módszer nemcsak gerincferdülésnél jelenthet hatékony terápiát, hanem egyéb gerincproblémák, többek között Scheuermann-kór, SPA esetén, valamint alkalmas lehet műtét előtti mobilizációs, és egy évvel a műtét után rehabilitációs célra is.

A Schroth-terápia különlegessége a háromdimenziós megközelítés, tehát nemcsak az oldalirányú görbületeket korrigálja, hanem a csigolyák elfordulása miatt létrejött bordapúpot is. A módszer gyakorlatai egyszerre célozzák a merev gerincszakasz mobilizálását és a gerinc melletti tartóizmok megerősítését.

Fontos, hogy az aszimmetrikus helyzetből következő kóros izomműködés normalizálódjon és a fiziológiás gerincgörbületeket a beteg képes legyen megtartani különböző testhelyzetekben. A terápia során kialakítják a beteg testtudatát, hogy megérezze a helyes testtartást.

A meglehetősen összetett kezelések során fontos szerepet kap az úgynevezett irányított forgatólégzés, ami aktív bordamozgatás révén korrigálja a gerinc elcsavarodását, és növeli a tüdő kapacitását is. Ha sikerrel alkalmazzák, a Schroth-módszer csökkenti a fájdalmakat, helyes tartásban stabilizálja a gerincet, javítja a légzésfunkciót, valamint erősíti a törzsizmokat is.

2024_04_11_schrot_terapia.jpg

A terápiát legtöbbször kiegészíti a fűző (korzett) viselése, amelyben a betegnek aktívan kell korrigálni a gerinc helyzetét, illetve passzívan is segíti az elért eredmények megtartását.

Lényeges, hogy a módszer alkalmazása, betanítása a betegeknek Schroth szakterápiás végzettségű gyógytornászokkal történjen. A szakemberrel való találkozások mellett fontos a gyógytornász által meghatározott feladatok hosszú távú, napi rendszerességgel végzett otthoni gyakorlása.

A módszernek nincsenek életkori határai, gyerekek és idősek is gyakorolhatják, de csak abban az esetben, ha erre a kivizsgálásuk után szakember tett javaslatot.

Mivel nincs két egyforma eset, egyazon módszeren belül is eltérhetnek egymástól a gyógytornász által választott feladatok, technikák. Mindenkinek személyre szabott kezelést kell kapnia. Ideális esetben a beteg egy idő után megtanulja az egyedül, otthon is végezhető gyakorlatokat, a helyes testtartást, kialakul a testtudatosság, a megfelelő légzéstechnika pedig beépül a mindennapjaiba, és az élete természetes részévé válik. Mindemellett a rendszeres kontroll ajánlott.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászai segítségével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerincferdülés Schroth-módszer

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5118378013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása