HTML

Lájkolj minket

Aki a saját gerincén kísérletezett: Katharina Schroth

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.06.23. 06:21

A Schroth terápia ma is hatékonyan alkalmazható a gerincdeformitással járó kórképek esetén.

A német származású Katharina Schroth (1894-1985) saját gerincferdülését és bordapúpját próbálta meggyógyítani. Kísérleteinek eredményeként kidolgozott egy olyan módszert, amit ma is alkalmaznak a gyógytornászok. A módszer a gerincferdülés mellett tartáshibák, Scheuermann-betegség, valamint más gerinc eredetű fájdalmak kezelésére is alkalmazható.

gerinces_schroth_modszer_1.jpg

Hogyan hat a Schroth-módszer?

Mivel a gerinc betegségei kapcsán összetett kórképpel állunk szemben, ezért egy hatékony kezelésnek is több irányból kell megközelíteni a problémát. A gyógytorna gyakorlatok a gerinc nyújtását és tartóizmainak erősítését célozzák meg, de emellett a légzés, valamint az életmód javítása is fontos részét képezi a módszernek. A Schroth-terápia különlegessége a háromdimenziós megközelítés, ezért nem csak az oldalirányú görbületet lehet vele kezelni, hanem a gerinc csavarodásából adódó problémákat is, mint amilyen a bordapúp. Emellett a felborult kétoldali izomerőegyensúlyt is igyekszik korrigálni a módszer. Ez azért is fontos, mert ez az állapot tovább ronthatja a gerincdeformitást. A módszer csökkenti a fájdalmat, stabilizálja a gerincet, javítja a tartást és a légzésfunkciót, valamint erősíti az törzsizmokat.

gerinces_schroth_modszer_2.jpg

Kik és hogyan alkalmazhatják a Schroth-módszert?

A módszert bárki megtanulhatja, 4 éves kortól egész életen át lehet használni, minden korosztály számára alkalmazható. Fontos, hogy szakemberek tanítsák meg a gyakorlatokat, mivel minden érintett pácines más, ezért egyedi kezelésre van szükség. A kezelés függ a görbület súlyosságától és jellegétől. A gyógytornász vagy Schroth-terapeuta segít kiválasztani és kialakítani a tartást leginkább korrigáló helyzeteket és gyakorlatokat, javítja az összetett gyakorlatok esetleges hibáit. Cél az egyedül is végezhető gyakorlatanyag elsajátítása és a korrekciós testhelyzetek beépítése a mindennapokba, a tudatosság kialakítása, hogy figyeljünk a helyes tartásra, légzésre és rendszeresen ismételjük a gyakorlatokat.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna gerinc gerincferdülés bordapúp Schroth-módszer Schroth-terápia

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7817864835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása