HTML

Lájkolj minket

Átütő fejlesztés a gerincsebészetben - a VK100

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.28. 09:02

A VK100-as (BonWRX, USA) egy újonnan kifejlesztett rugalmas, szilikonos csontpóló anyag, amely áthidalja a PMMA (polimetilmetakrilát) cementezés területén felmerült problémákat és szövődményeket.

gerinces_vk100_blog.jpg

Tény, hogy a csontcement a csontritkulásos (osteoporosisos) törött csigolyák feltöltésénél jó felfekvéssel bír, jól tölti ki a teret, és stabilizál. A probléma, hogy a törési ellenállása és szilárdsága magasabb a meggyengült csonthoz képest. Ebből kifolyólag a feltöltött csigolyák ugyan stabilabbak lesznek, de a maradék csontállományra és a szomszédos, szabadon maradt, nem feltöltött csigolyákra egy nagyobb keménységű feltöltött csigolya törőereje jut, így az újabb törések és a szomszédos csigolyák összeroppanásának megnő a kockázata.  Ezt nevezik porotikus törési kaszkádnak.

A VK100-as szilikonos „rugalmasabb” csontpótlót ennek a problémának az áthidalására fejlesztették ki. A VK100-as megfelelő kitöltést és stabilitást ad, ugyanakkor van olyan rugalmas, hogy a porotikus csigolyákon csökkentse a törési kockázatot. Német és osztrák kutatók az új anyagot kisebb statikus és nagy erejű ciklikus terhelés alatt is vizsgálták, és azt találták, hogy a VK100-at a PMMA-val összevetve jobb szakítási szilárdságot, stabilitást, törési ellenállást értek el a VK100-as esetében a feltöltött csigolyákban.

A VK100-at az Országos Gerincgyógyászati Központban rutinszerűen alkalmazzák a mindennapi gyakorlatban.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr996093578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása