HTML

Lájkolj minket

Fáj, beállt a nyaka? 8 egyszerű megoldás a leggyakoribb kiváltó okokra!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.09.12. 07:49

Egyre több időt töltünk a számítógép monitorát vagy az okostelefon kijelzőjét bámulva. Nem csoda hát, hogy egy amerikai felmérés szerint minden ötödik ember szenved visszatérő nyaki fájdalom, „beállt”, féloldalasan merev nyak miatt.

gerinces_faj_beallt_a_nyaka_blog.jpg

A nyakizmok feszessége kialakulhat egyoldalú túlterhelés, rossz testtartás, huzat, hideg hatására, stressz, szorongás, lelki okok miatt. Eleinte a fájdalom szúró, éles is lehet, később tompa jellegű, mozgatásnál jelentkezik. A monitor előtti munka, vagy az okostelefon kijelzőjének hosszas figyelése közbeni merev nyaktartás is kiválthatja a panaszt. Mivel a mozdulatok fájdalmasak, ezért az érintett akaratlanul igyekszik kímélni a fájós testrészt, visszafogottabban mozog. A nyak fájdalmas mozgáskorlátozottsága többnyire csak néhány órán át tart, de nem ritkán több napra is elhúzódhat. Mivel kerülhető el a nyaki fájdalom?
A szokott tevékenységeink során vigyázzunk arra, hogy a nyakunkat ne tartsuk sokáig ugyanabban a testhelyzetben! A számítógép monitorát állítsuk be úgy, hogy az a nyakunknak kényelmes legyen, ugyanakkor egyenes háttal ülhessünk előtte. Autóvezetéskor és az okostelefon használatakor is időnként tartsunk szünetet, hogy a nyakunk ne legyen hosszú ideig előrehajolva.

Ilyenkor néhány egyszerű gyakorlattal elkerülhetjük a nyakizmok fájdalmas feszességét:

  • Végezzünk tíz vállkörzést előre és ugyanannyit hátrafelé!
  • A vállak hátrahúzásával tízszer szorítsuk össze a lapockánkat, majd engedjük el! (Eközben figyeljünk oda arra, hogy a vállat ne húzzuk fel!)
  • Tegyük a kezünket a fejünkhez és szorítsuk oda az autó fejtámlájához, tartsuk ott 30 másodpercig!
  • Hajtsuk a fejünket lassan a vállunkhoz tízszer mindkét oldalon!

Nem mindegy, hogyan alszunk!

Alvás közben is kialakulhat a nyakizmok fájdalmas feszessége a nem megfelelő, túlságosan süppedős, puha matrac, a túl magas vagy éppen túl lapos párna, esetleg a stresszes, nyugtalan álmok közbeni akaratlan mozgások miatt. Kevesen gondolnak arra, hogy az alvási pozíció is befolyásolja a nyaki fájdalmak jelentkezését. A nyaki izmok görcse leginkább azoknál fordul elő, akik szeretnek hason feküdni, mert így hosszú ideig oldalra fordított fejjel alszanak.

8 egyszerű megoldás a nyakfájás leggyakoribb kiváltó okaira! 

  1. Jó hatású a nyakizom gyengéd masszírozása.
  2. Az izomlazító, fájdalomcsökkentő hatású, külsőleg alkalmazható szerek is jó szolgálatot tehetnek.
  3. A fájdalmas területre tett meleg sál, az ide irányított meleg zuhany is enyhítő hatású, mert a meleg lazítja a görcsös izmokat.
  4. A nyaktáji fájdalmak vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők.
  5. Jó tudni, hogy egyes ásványi anyagok, (például a kalcium, magnézium) hiánya is hozzájárulhat az izmok, így a nyaki izmok görcskészségéhez. Így enyhítheti a tüneteket ezek pótlása is.
  6. Érdemes speciális nyakpárnát kipróbálni az alváshoz!
  7. Ha a „beállt nyak” tünetei nem múlnak el néhány óra alatt, illetve, ha a fájdalom akadályozza a napi tevékenységek végzésében, mielőbb forduljunk orvoshoz!
  8. Visszatérő nyaki panaszok esetén - orvosi diagnózist és javaslatot követően - rendszeresen végzett gyógytornára van szükség, amelyet gyógytornásztól tanulhatunk meg.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: nyakfájás nyaki fájdalom beállt nyak görcsös nyak feszült nyak

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr977735050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása