HTML

Lájkolj minket

Hú, de nehéz az iskolatáska

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.08.23. 09:54

Az iskolakezdés sok izgalma közt mindenki igyekszik a gyermekének olyan iskolai eszközöket beszerezni, amelyek jól be fognak válni. Ha ez Önnel így van, akkor ehhez az alábbi különleges gerinckímélő szempontokat ajánljuk.

backpacks-hanging-on-hooks_4460x4460.jpg

Megfelelő iskolatáska

Az iskolatáska hátitáska legyen! Pántja legyen széles, mert így kevésbé nyomja a vállat. A pánt állítható legyen, és úgy állítsuk be, hogy a táska alja a medencecsont tetején, a deréktájon támaszkodjon meg, vagyis ne lógjon le a fenékre, és a táska ne lötyögjön minden lépésnél. A táskába a háthoz közeli részbe kell tenni a súlyosabb könyveket és a háttól legtávolabbi részbe a könnyebbeket. A táska anyaga legyen könnyű, de formatartó.

Hiába jó az iskolatáska, ha fölösleges dolgokkal túl súlyossá tesszük. A bepakolt iskolatáska súlya ne legyen több, mint a gyermekünk testsúlyának 10-12%-a! Ennek elérését akkor remélhetjük, ha a tanító, a gyermek és a szülők közösen keresnek megoldást – ellenkező esetben elképesztő súlyokat kell a gyermekeknek vinniük.

Ha az iskolavédőnőt meg tudjuk kérni, hogy meglepetés-szerűen menjen be az osztályokba és ott mérje meg a gyerekeket és a bepakolt táskájukat, akkor mindenki meg fog döbbenni a talált valóságon – és a gyerekek, szülők és tanítók közös erőfeszítéssel csökkenteni tudják a súlyt – ez a tapasztalat, ezért javasoljuk minden kedves szülő figyelmébe.

Helyes ülés

Az otthoni tanulósarok széke és asztala a gyermek testméreteihez igazodjon. A jó széken úgy tud ülni a gyermek, hogy mindkét talpa a földön van, fenekével teljesen hátra tud csúszni anélkül, hogy a térdhajlatát nyomná az ülőfelület eleje, és a szék támlája megtámasztja a medencecsont tetejét vagy a derekat. Az a szék, ami ezeket a szempontokat nem teljesíti, nem felel meg a gerinckíméletnek! Gyakori hiba, hogy a háttámla túl magasan támaszt, vagyis nem a derekat, hanem a lapockatájat támasztja meg: így viszont a gyermeknek nem segít a helyes ülésben. Márpedig a derék megtámasztása nélkül még a felnőttnek is nehéz helyesen ülnie, hát még a gyermeknek.

young-girl-swinging-on-bars-with-backpack_4460x4460.jpg

Mindennapos testnevelés

A sok ülés és az egyre elterjedtebb okostelefon-használat miatt minden gyermeknek szüksége van a mindennapos testnevelésben történő részvételre – még akkor is, ha nem jut be a tornaterembe. Nem tornaterem kell a gyermeknek minden nap, hanem mozgás! – Ezért ne szerezzünk felmentést, hanem támogassuk és biztassuk gyermekünket a részvételre. Ha nehézség adódik, azt beszéljük meg a testnevelő pedagógussal és keressünk közösen jó megoldást.

Minden gyermeknek részesülnie kell a hatékony tartásjavításban, mely a mindennapos testnevelés részét kell képezze minden iskolában, minden évfolyamon! Ezzel tudjuk őket védeni a gerinc helytelen tartásának rögzülésétől, így a felnőttkori porckopástól is.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

1 komment

Címkék: iskolatáska testnevelés iskolakezdés tartásjavítás helyes ülés gerinckímélet

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7714196631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retkeslaci 2018.08.24. 06:32:11

A napi testnevelés mit takar ma az iskolákban? Gondolom a gerinc körüli mély izomzat edzését és a törzs erősítését nem fedi le. Helyette kosárlabda, kézilabda és foci? Iskolai testneveléstől még senki se lett helyes testtartású ember.
Úszás, jóga, core workout, saját testsúlyos edzés. Na ez az, ami sose lesz a testnevelés programjában.
A nehéz iskolatáska mellett sokkal nagyobb probléma szerintem a mobiltelefon felett görnyedés.


süti beállítások módosítása