HTML

Lájkolj minket

Vívósérülések II.

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.07.19. 14:42

Vívósérülésekkel foglalkozó cikksorozatunk első részében a túlterhelésből fakadó vívósérülésekkel foglalkoztunk. A pást gyakorlatilag csak előre-hátrafelé mozgást tesz lehetővé, ami az alsó végtagokra kifejezetten nagy terhelést ró. Mindemellett féloldalas sport (a kard vagy tőr mindig ugyanazon kézben, a domináns oldalon van), emiatt gyakori a domináns oldali könyök, csukló és kézfej sérülése. Az alsó végtagok is aszimmetrikusan terhelődnek, és mindig ugyanaz a láb helyezkedik elöl. Emiatt az alsó végtagok sorozatos mikrosérülései, ritkábban akut traumái is előfordulhatnak.

vivoserulesek.jpg

Akut vívósérülések

Gyakran előforduló sérülés vívás során az izmok, inak húzódása, ritkábban izomszakadások. Ezek, mivel vívás során szinte az egész test nagy terhelést kap, előfordulhatnak bárhol, a nyaki gerinctől a háti és ágyéki gerincig, a combizomtól a vádliig, valamint a vállöv izmaitól az alkari izmokig. Leggyakrabban azonban a combhajlító izmok területén fordulnak elő izomhúzódások. A folyamatos, hirtelen, robbanásszerű előre-hátramozgások időnként az izmok kóros, hirtelen megnyúlásához vezetnek, melynek következtében az izomrostokban több mikroszakadás, vagy egy nagyobb izomszakadás is létrejöhet. Ilyen esetekben a legfontosabb a megfelelő idejű kihagyás, pihentetés. Az izomsérüléseket követően időnként viszonylag hamar tünetmentessé válhat a sérülés. Ez azonban sokszor csalóka. Az izomrostok, annak ellenére, hogy fájdalmat már nem érzünk, még jó ideig sérülékenyebbek maradnak. Ismételt mozgásra az izomsérülés kiújulhat, egyre nagyobb területeket, egyre több izomrostot érintve. Így, ezen sérülések esetén fontos az orvosi utasítás betartása és a megfelelő ideig tartó kihagyás, mivel az ismétlődő sérülések sokkal hosszabb ideig gyógyulnak. Ilyen esetekben a panaszok krónikussá válhatnak, melyek aztán csak néhány hónap, néha csak fél év után válnak teljesen tünetmentessé.

A sérülés gyógyításában a megfelelő időn kívül szerepet kaphat a hűtés, majd később a fájdalmak csökkenését követően az óvatos passzív nyújtás, a stretching. A stretching elvégzéséhez ilyen esetekben mindenképpen javasoljuk, hogy szakember segítségét kérjék. Egy sport-gyógytornász, vagy megfelelően képzett edző a sérülés gyógyulási idejét jelentősen lerövidítheti. Nagy fájdalmak, bevérzés, szövetek közötti folyadékfelszaporodás (oedema) esetében használhatunk nem szteroid gyulladáscsökkentő géleket és gyógyszereket, a folyadékfelszívódás meggyorsítására!

A megelőzésben szintén a szabályos bemelegítésnek, stretchingnek és a megfelelő sportfelszerelésnek lehet nagy szerepe.

Térd- és bokasérülések a vívásban

A térd és a boka szalagjainak sérülése nem tipikus vívósérülés, de mindenképpen meg kell említeni, mivel, ha ritkán ugyan, de előfordul, akkor hosszabb kihagyást, esetleg műtéti kezelést tesz szükségessé.

  • Más sportok esetében a boka szalagsérülések közül sokkal gyakrabban fordul a külboka-szalagok szakadása, mint a belboka szalagjainak sérülése. Vívás esetében a hátul lévő láb a bokát a belső oldalon terheli jobban. Ez a tény és a tipikus vívómozgás, a gyors, robbanékony előre-hátra mozgás során időnként a belboka is megsérül, gyakrabban, mint más sportok esetében. Szalagsérülések esetében leggyakrabban elég a megfelelő idejű rögzítés, hűtés, jegelés, majd a rögzítést követő gyógytorna.
  •  A térd szalagjainak sérülése vívás közben még ritkábban fordul elő. Leggyakrabban a belső oldalszalag, illetve az elülső keresztszalag sérülése fordul elő. Oldalszalag sérülés esetén általában elég a rögzítés, majd az azt követő gyógytorna, míg az elülső keresztszalag sérüléseinek esetében időnként szükségessé válik a műtéti kezelés, mely legalább fél éves kihagyást tesz szükségessé.

A szalagsérülések megelőzésében fontos szerepet játszik a gyógytorna, megfelelő, a propriocepciót -izombeidegzést és helyzetérzékelést - javító torna, a megfelelő bemelegítés és stretching. 

Olvassa el a teljes cikket itt

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sérülés vívás akut vívósérülések bokasérülések

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3914970560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása