HTML

Lájkolj minket

Mikor kezelik fűzővel a gerincferdülést?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.10.07. 04:52

A serdülőkori gerincferdülés eredményesen is kezelhető, a további állapotromlás pedig megakadályozható az egyénileg kialakított fűző alkalmazásával.

5_21.jpg

A gerincferdülés leggyakoribb fajtája az idiopathiás scoliosis, a gerinc oldalirányú görbülete, amely együttjárhat a csigolyák tengely körüli elcsavarodásával, a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon pedig kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásával.

Ez a deformitás 9-11 éves korban, a serdülőkori gyors növekedés idején jelentkezik, a pontos okát nem ismerjük. A lányoknál gyakoribb, de mindkét nemnél előfordul, és a családi halmozódás is jellemző. Az elváltozás nem jár fájdalommal, kezdetben feltűnő tünetei sincsenek, ugyanakkor nagyon fontos a korai felismerés, hogy mielőbb elkezdődhessen a terápia.

A korai diagnózist az iskoláskorúak körében bevezetett szűrővizsgálatok teszik lehetővé. A deformitás nagysága szabja meg, hogy szükség van-e terápiára, és ha igen, milyenre. A gerinc ferdeségének, azaz a normális görbülettől való elhajlásának a fokban kifejezett mértéke a Cobb-fok. A kisebb fokú gerincdeformitás konzervatív kezelése gyógytornával, illetve fűző viselésével történik. Nagyfokú (45-50 Cobb-foknál nagyobb) elváltozás esetén, és ha a konzervatív kezeléstől már nem várható javulás, műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A scoliosis kezelése fűzővel

Ha a gerincgörbület a növekedési szakaszban, a csontosodás befejeződése előtt 20 Cobb-foknál nagyobb mértékű, vagy a görbület gyorsan fokozódik, félévente több mint 5 fokkal romlik, akkor a serdülőkori scoliosis terápiája a megfelelő gyógytorna (a Schroth-terápia) mellett fűző, korszett viselésével is kiegészül. A kezelés célja, hogy fűző a szükséges területeken, a törzs elődomborodásainál az ún. pelottákkal korrekciós nyomást gyakorolva, illetve a medence és a vállöv fixálásával csökkentse a görbületet és megakadályozza a gerincoszlop további csavarodását, az állapot romlását. Enyhébb esetekben teljes korrekció is elérhető.

A korzett-terápia több szakember (ortopédorvos, technikus, gyógytornász) teammunkájával zajlik, és nagy szükség van a szülők, pedagógusok és természetesen az érintett gyermek együttműködésére is.

5.png

A kép forrása: https://www.scoliosisassociates.com/

Mit kell tudni a fűzőről?

A fűző korrekciós testhelyzetben felvett, egyéni gipszminta, vagy 3D-testscannelés alapján, könnyű műanyagból készül. Több fajtája van, Magyarországon a leginkább a három pontos alátámasztást biztosító Cheneau-típusú fűző terjedt el. A hordási előírások is esetenként különbözők lehetnek. A legtöbb esetben – fokozatosan növelve a viselési időt – napi 23 órányi viselés szükséges (csak a tisztálkodás, illetve a torna idejére szabad levetni), de vannak csak éjszakánként viselendő fűzők is. Félaktív korszettnek nevezik azt a fűzőt, amely folyamatosan provokálja viselőjénél a ferdülés ellen ható törzsmozgásokat.

A fűzőterápia addig alkalmazható, amíg a növekedés be nem fejeződik, a csontérettség ki nem alakul, ami általában 16-17 éves korban következik be. A kezelés ideje alatt rendszeres, legalább negyedévenkénti orvosi ellenőrzésre van szükség, amelyek során időnként röntgenfelvételekkel kontrollálják a gerinc állapotát. A serdülő magasságának 2,5 centiméternyi, súlyának 3-5 kilónyi növekedése vagy a gerincgörbület mértékének változása esetén a korszettet cserélni kell. A korszettkezeléssel párhuzamosan megfelelő fizioterápiára, gyógytornára van szükség, mivel ezzel érhető el a gerincizomzat megerősödése, a jó testtartás.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerincferdülés fűző scoliosis deformitás korszett

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1916710276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása