HTML

Lájkolj minket

Így segít a mozgásszervi panaszokon a balneológia

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.07.21. 06:10

A gyógyvizekkel végzett fürdőkezeléseknek régi hagyománya van Magyarországon, a gerinc- és ízületi elváltozásoktól a légúti rendellenességeken át a bőrbántalmakig sok esetben segíthetnek akár kiegészítő terápiaként is.

A balneológia a minősített gyógyvizekkel végzett fürdőkezelések gyűjtőneve, vagyis csak azokra a gyógyvizekre vonatkozik, amelyeknek szakemberek által bevizsgált, és gyógyhatásúnak tartott összetétele van. Az úgynevezett balneoterápia során a víz kémiai hatásai és fizikai jellemzői, (például a hőmérséklete, a nyomása, az áramlása stb.) egyaránt hozzájárulnak a gyógyhatáshoz. A balneoterápia körébe tartozik a fürdőzésen kívül az ivókúra, az iszapkezelés, a gyógyvízben végzett gyógytorna, a különböző vízsugaras masszázsok is. Ezek a kezelések általában hosszabb időt vesznek igénybe, ahhoz, hogy például egy fürdőkúra hasson, legalább 10-15 alkalmat rá kell szánni.

gerinces_balneoterapia_1.jpg

Magyarország kiváló helyen fekszik balneológiai szempontból. Az egykori Pannon-tenger maradványának köszönhetően számos gyógyvizű forrásunk van, a kénben gazdag vizek többek között Mezőkövesden, Harkányban, Balfon, a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek a Dunántúlon és Budapesten, a jódos-brómos gyógyvizek az Alföldön találhatóak.

Sós víz a bőrre, kénes víz reumára

Balneoterápiával rendkívül sokféle panasz kezelhető, a mozgásszervi problémák közül például az idült ízületi gyulladások, a krónikus derékfájás, a kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, a köszvény, a reumás megbetegedések, porckorong problémák, sőt, még bizonyos tartási rendellenességek kezelésében is szerepet kaphat. De más típusú betegségekre is alkalmas lehet a gyógyvíz, többek között felső légúti rendellenességek, idegi eredetű problémák, emésztőszervi és anyagcsere-betegségek, szív- és keringési betegségek, bőrbetegségek, nőgyógyászati problémák vagy balesetek utáni rehabilitáció során.

Természetesen nem mindegy, hogy melyik panaszra milyen gyógyvizet választunk. Ehhez mindig szakember segítségére van szükség, orvosi vagy orvos-balneológusi javaslatra. Általánosságban elmondható, hogy a sós gyógyvizek jótékonyan hatnak a bőrproblémákra gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. A szénsavas fürdők alkalmasak a vérnyomás csökkentésére, így a magas vérnyomás, és a nehezen gyógyuló sebek kezelésére használják. A kénes vizek baktériumölő hatásúak, fokozzák a keringést, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt bizonyos gyulladásos reumatológiai kórképeknél ajánlottak. A radonos fürdők ugyancsak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, segítik az immunrendszer működését és javíthatják a gyulladásos reumatológiai betegségekben szenvedők állapotát. A brómos-jódos fürdőket reumatológiai és nőgyógyászati betegségekre ajánlják, míg a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvizek mozgásszervi betegeken segíthetnek.

gerinces_balneoterapia_2.jpg

Iszapkúra

A balneológia körébe nemcsak a fent említett vizekben való fürdőzés tartozik, hanem számos a gyógyvizekhez kapcsolódó kezelés is. Ilyen például a gyógyvizes iszapkúra, melynek során a meleg iszapot felkenik az érintett testrészekre, ami kitágítja az ereket, gyorsít az anyagcserén, ezáltal csökkentve az adott testrész gyulladását. A meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak.

A balneoterápia során előfordulhat úgynevezett fürdőreakció, amelynek során a beteg panaszai hirtelen fokozódnak. A már meglévő panaszok mellé társulhat fejfájás, fáradékonyság, étvágytalanság, álmatlanság, hőemelkedés. Ezekben az esetekben mindig a kezelőorvos feladata eldönteni, hogy folytatható-e a terápia. Régen úgy tartották, hogy fürdőreakció nélkül nincs is hatásos fürdőkúra, mára azonban ez a nézet elavult.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyfürdő reuma gyógyvíz balneológia balneoterápia fürdőreakció

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4117887763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása