HTML

Lájkolj minket

Miért vagyunk reggelente magasabbak?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.05.03. 06:13

Reggelente a felnőttek körülbelül egy-másfél centivel magasabbak, mint este. A magyarázat a gerinc felépítésében rejlik.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki reggel és este is megméri a testmagasságát. Ha azonban ezt valaki mégis rendszeresen megteszi, akkor érdekes jelenségre figyelhet fel: reggelente a testmagasság egy-másfél centivel több, mint a délutáni, esti órákban.

2024_05_03_magassag_1.jpg

A különös élettani jelenség magyarázata a test felépítésében, a gerinc működésében rejlik. Az emberi gerinc 7 nyaki-, 12 háti-, 5 ágyéki csigolyából, valamint keresztcsontból és a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokból épül fel. A porckorongok két részből állnak, egyrészt egy kemény, tömör külső gyűrűből, másrészt egy belső, kocsonyás szövetből. A porckorongok a gerinc védelmezői, ők tompítják a gerincet érő erőhatásokat, amelyek állás, járás, futás közben érik.

Eközben a porckorongok maguk is nyomás alá kerülnek, összepréselődnek, és emiatt a nap folyamán fokozatosan veszítenek nedvességtartalmukból. Ezen préselődés hatására estére már körülbelül tíz százalékkal kisebbek, mint amekkorák reggel voltak. Ha pedig a porckorongok mérete csökken, akkor a gerinc egészének mérete is kisebb lesz, ami pedig a testmagasság csökkenéséhez vezet. Ez a magyarázata annak, hogy estére kisebbek leszünk, mint amekkorák reggel voltunk.

Éjszaka azonban, amikor nem mozgunk, és a gravitáció sem terheli a gerincet, megszűnik az egésznapos prés a porckorongokon. Ahogy kiengednek, elkezdenek újra feltöltődni, visszanyerni a nap folyamán elveszített nedvességtartalmukat. Ez a méretük növekedésével is együtt jár, reggelre ismét visszanyerik korábbi nagyságukat, ami a gerinc és a testmagasság növekedését magával hozza. Ezért vagyunk reggel újra magasabbak. Majd az egész folyamat kezdődik elölről.

2024_05_03_magassag_reggel_2.jpg

Hasonló folyamat játszódik le életünk során azzal a különbséggel, hogy az öregedéssel együtt járó víztartalomvesztést a szervezet nem tudja pótolni. Részben ez a magyarázata annak, hogy idősebb korában mindenki alacsonyabb néhány centivel, mint amilyen fiatalon volt.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc testmagasság csigolya porckorong gerincgyógyászat magasságcsökkenés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5118395579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása