HTML

Lájkolj minket

10 dolog, amit minden porckorongsérvesnek tudnia kell

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.11.23. 07:29

Összegyűjtöttünk pár fontos dolgot, amit minden porckorongsérvesnek tudnia kell, hogy a betegsége ellenére teljes életet élhessen.

1. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a gerinccsigolyák közötti porckorong rugalmatlanná válik, elmozdul, rostos anyaga előboltosul. Ha a sérv nyomást gyakorol a gerincvelőre, illetve az ideggyökökre, akkor zsibbadást, fájdalmat, érzészavarokat, reflexkiesést, vegetatív panaszokat okozhat. A gerinc ágyéki és a nyaki szakaszán alakul ki a leggyakrabban.

2. Bár a gerincsérv elnevezés elterjedtebb a köznyelvben, az orvosilag helyes kifejezés a porckorongsérv. A gerincsérv szó ugyanis csak egy leegyszerűsítés, ami feltehetően abból származik, hogy valóban a gerincünkkel van baj. A tényleges probléma azonban konkrétan a porckorong egy részének a gerinccsatornába nyomulása (sérvesedése).

2023_11_23_gerincserv_1.jpg

3. A porckorongsérvvel küzdők nincsenek egyedül. A gerinc degeneratív elváltozásai az életkor emelkedésével egyre gyakoribbak lesznek, a 40 év felettiek körülbelül felét, a 70 év felettiek 90 százalékát érintik, még ha panaszokat nem is okoznak minden esetben.

4. A porckorongsérv nem gyógyul meg attól, ha pihentetik. Éppen ellenkezőleg: a diagnózist követően, ha nincs erős fájdalomérzet, fekvés helyett mielőbb el kell kezdeni szakemberrel a gyógytornát, mozgásterápiát. Porckorongsérv-műtétre viszont szerencsére csak az esetek körülbelül tíz százalékában van szükség.

5. Kutatások szerint a mozgás minden szempontból hasznos a porckorongsérvvel küzdőknek. Sportoló és nem mozgó betegeket összehasonlító kutatásokból kiderült, hogy a sportos életmódot élő betegek nemcsak fizikailag, de mentálisan is jobban érzik magukat.

6. A gyógytorna mellett azok a mozgásformák a leghasznosabbak, amelyek erősítik a gerincet rögzítő izmokat, a has és hátizmokat, de nem terhelik túl a porckorongokat. Ilyen például az úszás vagy a szakemberrel végzett súlyzós edzés. Nem javasoltak viszont a statikus, előre dőlő testhelyzet felvételével járó, csavarodással járó mozgások, mint például a tenisz vagy a golf.

7. Mindenkinek hasznos, de a porckorongsérvvel élőknek különösen, ha természetben, egyenetlen talajon túráznak. A talaj hepehupái ugyanis olyan reflexeket aktiválnak, amelyek segítenek a kis gerincstabilizáló izmok megdolgoztatásában.

2023_11_23_gerincserv_2.jpg

8. Az ideális testsúly elérése és megőrzése kulcsfontosságú, mert a túlsúly vagy a testsúly folyamatos ingadozása hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához, kiújulásához vagy rosszabbodásához.

9. A porckorongsérv ugyan nem kezelhető velük, de a csontritkulás megelőzése, a csontok egészsége érdekében érdemes figyelni a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitelre. Vannak a piacon kifejezetten porcerősítőnek nevezett készítmények is, bár ezeket inkább a térd- és a csípőízület kopásos betegségeinek kezelésére javasolják.

10. A porckorongsérv kialakulásához hozzájárulhatnak pszichés okok is, elsősorban a hosszabb időn át tartó stressz. A betegség kezelése során érdemes a pszichoszomatikus szempontokat is figyelembe venni, és a testi mellett a lelki egészségre is fókuszálni.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincsebészének közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc porc porckorongsérv porckorong

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6618265093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása