HTML

Lájkolj minket

Állandóan fáj a dereka? Ezért ne törődjön bele!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.03.16. 07:18

Tömegeket érint a gerinccsatorna szűkületére visszavezethető krónikus derékfájás, amely azonban többféle módszerrel is sikeresen gyógyítható.

A fejlett világban az egyik leggyakoribb panasz, amivel a felnőttek felkeresik az orvost, a krónikus derékfájdalom. Bizonyos kor felett népbetegségnek számít, az emberek többsége élete során legalább egyszer biztosan megtapasztalja. Az elhúzódó derékfájdalom hátterében – egyéb okok mellett – a gerincoszlop részleges instabilitása, és az emiatt kialakuló gerinccsatorna-szűkület állhat.

A gerinccsatorna-szűkület lehet veleszületett és jóval gyakrabban szerzett is. Előbbi bár jelen van, fiatal korban általában nem okoz semmilyen panaszt, de ahogy idősödik az ember, egyre valószínűbb, hogy jelentkezik a nyomában kialakuló fájdalom.

A szerzett gerinccsatorna-szűkület a korosodással együtt járó degeneratív, vagyis kopásos elváltozásokra vezethető vissza. A porckorongok idővel veszítenek víztartalmukból, rugalmasságukból. Ezzel együtt csökken a magasságuk, a szegmentumokat átívelő szalagok meglazulnak, kóros mozgásminták keletkeznek. Ez az alkotóelemek túlterheléséhez vezet, és krónikus fájdalmat válthat ki.

A szervezet igyekszik az instabilitás ellen tenni: a csigolyák peremein csontos csőrök keletkeznek, melyek próbálják egymáshoz kapcsolni a csigolyákat, deformálódnak a kisízületek, meszes felrakódások keletkeznek, ami a gerinccsatorna szűkületéhez, és így az idegek nyomás alá kerüléséhez vezet. A porckorongok kopásának fő oka az életkor, de genetikai faktorok, az ülő életmóddal járó mozgáshiány, a dohányzás, egyes gyógyszerek mellékhatása, sőt bizonyos sérülések, fertőzések is hozzájárulhatnak a szűkület fokozódásához.

2024_03_14_derekfajas_1.jpg

A gerinccsatorna-szűkület tünetei

Az első számú tünet a fájdalom, ami azonban nem csak deréktáji lehet. Előfordul, hogy övszerűen, a derekat körülölelve jelenik meg, vagy a fenék, a combok, a térd és a vádlik irányába lesugárzó jellegű. Emellett felléphet az alsó végtagok gyengesége, zsibbadása, érzészavara is. Ugyancsak jellemző tünet a járástávolság beszűkülése, amikor a betegnek le kell ülnie vagy kicsit előre görnyednie, mielőtt tovább tudna menni. Vannak esetek, amikor a beteg fájdalomkerülő, úgynevezett antalgiás testtartást, járást vesz fel. A panaszok lehetnek egy- vagy kétoldaliak.

Súlyosabb esetben, amikor az ideggyökökre nehezedő nyomás erősebb, előfordulhat, hogy az idegek nem képesek jeleket közvetíteni az izmokba, ami izomgyengeséghez, érzéskiesésekhez vezethet. Akár vizelet- és székletürítési nehézségek és bénulás is bekövetkezhet. (Utóbbi esetekben természetesen akut műtéti megoldásra van szükség.)

Konzervatív és műtéti megoldások

Nagyon fontos, hogy nem kell és nem is szabad együtt élni a krónikus fájdalommal. Pusztán azért, mert valaki már nem fiatal, nem törvényszerű, hogy a derékfájás az élete része legyen. A gerinccsatorna szűkületének kezelésére többféle megoldás is létezik, amiről a beteg állapota, a betegség súlyossága, a kiváltó ok, a szűkület helye alapján az orvos dönt. Ebben modern képalkotó vizsgálatok – a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) – is segítik.

A megoldás nem jelent automatikusan műtétet. Sőt, általában a komplex konzervatív kezelés jelenti a kiutat, amely gyógytornából, fizioterápiás és gyógyszeres kezelésekből (gyulladáscsökkentésből, fájdalomcsillapításból) áll. Ha a szűkület hátterében a csontritkulás miatt bekövetkező csigolya-összeroppanás áll, előfordulhat, hogy az orvos gerincmerevítő fűző (korzett) viselését írja elő. Sok esetben szükség van életmódváltásra is: az esetleges túlsúly leadására, a dohányzás abbahagyására, a korábbi, mozgásszegény életmód helyett egy aktívabb, egészségtudatosabb életforma kialakítására.

2024_03_14_derekfajas_2.jpg

Ha a fentiek nem hozzák el a gyógyulást, és a beteget továbbra is erősen korlátozza a fájdalom a mindennapi életben, a munkában, a pihenésben, akkor jönnek szóba a különböző műtéti megoldások. A gerinccsatorna szűkületét műtéti úton idegfelszabadítással kezelik a gerincsebészek, valamint hagyományos és minimál invazív módon elülső, illetve hátulsó feltárással stabilizálják az érintett gerincszakaszt. Az alkalmazott módszert az orvosok a beteg állapotától függően határozzák meg. A műtéti eljárások mindegyike biztonságos beavatkozás, amely javít a beteg életminőségén, sőt, akár teljesen panaszmentessé teheti.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincsebészeinek, gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc derék gerincbántalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5018355263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása