HTML

Lájkolj minket

Az ujj, kéz és a kar zsibbadásáról

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.07.08. 17:52

Bár honlapunk ismertetői elsődlegesen a gerincbetegségekre fókuszálnak, de nem hagyható ki azon kórképek bemutatása sem az érdeklődő olvasótáborunk számára, amelyek a tünettan jellegét illetően a gerincproblémákat kísérő reprezentáns panaszokra ld. - Gerincbetegségek okok és tünetek - Cervicalis régió - nagymértékben hasonlítanak, vagy netán egyeznek is azokkal, s amelyekkel a napi praxisunkban is a leggyakrabban találkozunk.

 

E betegségek között első helyen említendők az úgynevezett alagút szindrómák, amelyről az alsó végtag vonatkozásában a Nem gerinc eredetű ideggyulladásról szóló írásunkban már tettünk említést.

Alagút szindrómának nevezzük azokat a kórképeket, amelyek úgy jönnek létre, hogy a test különböző pontjain található, és anatómiailag preformált izmok közötti hasadékban, csontos-szalagos alagutakban haladó idegek nyomás alá kerülnek. A leggyakrabban előforduló alagút-szindrómák közé tartozik a karpális alagút-szindróma. Szinonimái: carpal tunnel syndrome, karpális csatorna szindróma, kéztőalagút szindróma, kéztőcsatorna szindróma.

Az irodalmi hivatkozás nagy szórást mutat a gyakoriságot illetően, azaz évente 100 új esetet diagnosztizálnak 100.000 lakosra, de Angliában például 329 előfordulással számolnak évente 100.000 lakosra. Saját klinikai tapasztalatunk inkább az utóbbi adathoz közelít, vagy sokszor meghaladja, melynek oka lehet az is, hogy a gerincgyógyászati szakrendeléseinken az egyéb mozgásszervi ambulanciákkal összehasonlítva lényegesen nagyobb számban fordulnak elő a nyaki gerincszakaszra lokalizálódó panaszok, és az ehhez társuló ujj-, kéz-, karzsibbadás, és –fájdalom, s a szindrómára a hasonló tünetek miatt fokozottabban figyelünk. Nagyrészt a domináns kéz érintett, de a kétoldali folyamat sem ritka – 50%-os gyakorisággal. A betegség elsősorban a középkorú nőknél fordul elő.

alkari-izmok_felszin-290x290.jpg
Alkar izmai tenyér felől, felszínes réteg
alkari-izmok_kozep-290x290.jpg
Alkar izmai, középső réteg

A kórkép létrejöttéért felelős ideg - nervus medianus - lefutása közben a csukló táján felületessé válik, és az ujjhajlító izom (musculus flexor carpi radialis) inától középvonal felé haladva, a képen látható másik jelentős izom a muskulus palmaris longus ina alatt lép a karpális alagútba, ahol az ujjhajlítók ( m. flexor digitorum superficialis) inai felett fut. Az alagút alapját a kéztőcsontok képezik, felül pedig a csatornát egy szalag fedi, amelyet a ligamentum carpi transversumnak nevezünk. A betegség lényege, hogy a n.medianus, amely az alkar hajlító izmait és több kéz kisizmot is beidegez, a csukló magasságában a ligamentum carpi transversum alatt valamilyen okból nyomás alá kerül.


A karpális alagút szindróma okai:

Az esetek több mint 50%-ában a kiváltó ok ismeretlen, ez a spontán forma:

  • a csukló gyakori feszítése (kerékpárosok, vibráció, egér használata, fodrászok… stb.)
  • egyéb a csukló erőltetésével járó tevékenységek

Közvetlenül a karpális alagútban valamelyik patoanatómiai képlet komprimálja az ideget

  • csontkinövés (exostosis)
  • valamilyen sérülés, vérömleny
  • hegesedés

-    Számos szisztémás betegség

  • rheumatoid arthritis
  • köszvény
  • diabetes mellitus
  • haematológiai megbetegedések

-    A szervezet fokozott ödéma- (vizenyő-) készsége

 

A karpális alagút szindróma tünetei:

  • fájdalmas, zsibbadt ujjak, kezek és/vagy alkar
  • éjszaka fokozódó fájdalom, duzzadtságérzés, amely a nap folyamán gyengül
  • reggeli, ébredés után önkéntelen kézrázogatás (Flick-tünet)
  • nyomásérzékenység a kéztő területén
  • a csukló egy-két percig tartó, 90°-os megtörése provokálja a panaszokat (Phalen-tünet)
  • a carpalis alagútra ütve villanyozó érzés lép fel az ideg lefutása mentén
  • előrehaladott esetekben izomgyengeség és izomsorvadás is kialakulhat a tenyéren, a tenyér hüvelykujj felőli részén

 

flick-290x290.jpg
Kéz rázogatás (Flick-tünet)

 

phalen-290x290.jpg
Csuklók összenyomása (Phalen tünet)

 

A karpális alagút szindróma diagnózisa a jellegzetes panaszok és tünetek alapján is már sokszor felállítható elég nagy valószínűséggel, a körültekintő neurológiai vizsgálatokkal kimutatható az ideg érző és mozgató funkciójának a károsodása. Az idegvezetési sebesség (elektroneurográfia - ENG) segítségével pedig az idegkárosodás mértéke és magassága is pontosan megállapítható. Kérdéses esetekben a csukló MR vizsgálata jön szóba, és a csontos elváltozásokra a röntgen is megfelelő információt adhat.

 

Terápia:

  • Amennyiben a karpális alagút-szindróma hátterében endokrin, szisztémás, haematológiai kórkép, diabetes mellitus áll, elsősorban ezek kezelendők.
  • Átmenetileg a csukló tehermentesítésére kell törekedni.
  • A fájdalomcsillapítókat és a gyulladáscsökkentőket lehet javasolni, de nem minden esetben hatásosak.
  • Lokálisan adva 2-3 alkalommal jó effektusa lehet a szteroid injekciónak.
  • Ha röntgennel kimutatható anatómiai elváltozás okozza az ideg kompresszióját, műtét szükséges, de akkor is, ha a konzervatív terápia nem volt eredményes.

A műtét a ligamentum carpi transversum (az ideget nyomó szalag) átmetszéséből áll, mely 80-90%-ban eredményes.

A kórkép ismerete tehát lényeges a nyaki gerincbetegségeket utánzó panaszok és tünetek miatt, és ha ehhez még valamelyik cervicalis csigolya elváltozása, degeneratív folyamata vagy porckorongsérv is társul, a felületes vizsgáló abba a tévedésbe eshet, hogy a Beteg panaszai vertebrogén eredetűek.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr635389907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farfadet 2013.07.09. 09:55:28

Van köze a de quervais-hez? Nálam azt diagnosztizáltak, de a nyakam, karom is zsibbad. Csak megtapogatta a drnő a kezem, szóval nem volt röntgen vagy uh. Most csuklómerevítőt kell viselnem. Mi a tapasztalat, ez hatásos?

nana2 2013.07.09. 12:21:37

Nincs köze, az egy más dolog. Nekem volt carpal tunnel mutétem 2 éve,már pár óra múlva tökeletes volt, és azóta is. Elotte volt vezetéses vizsgálat, ami 2 oldali carpalt igazolt, de az egyik oldal volt a súlyosabb. (azt operálták) Idén januárban belobbant a másik, azt hittem na akkor most ez következik, de nem. Ez most De Quervain volt. 6 hónapig próbálkoztunk gyógyszerrel, merevítovel, hideggel-meleggel, flectorral, de nem javult. Holnap lesz 3 hete hogy megoperálták, ambulánsan, fél óra volt. Azóta semmi bajom és a heg is szépen gyógyul. Dolgozok, vezetek, amúgy informatikus vagyok, igen nagy az igénybevétel. A sportkh-ban voltak a mutétek. Bánom hogy vártam és szenvedtem 6 hónapig.

Semper Fidelis 2013.07.09. 12:28:44

Nekem van. Éjjelente jön elő és elég kellemetlen.

Elijah_Baley 2013.07.09. 13:15:18

nekem meg hipohondriám van és ezerszer megígértem az pszihomókusomnak, h nem olvasok ilyen cikkeket, erre most mindkét alkarom elkezdett zsibbadni....

Measurer 2013.07.09. 13:38:29

Vagy pl. gyári szerelősoron dolgozóknál fordul elő,
www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/3003/carpalis-alagut-szindroma

Ha a betegség oka fizikai tevékenységben keresendő, a különféle munkáknál a helyes munkamódszernek nagy szerepe lehet.
Hogyan tudjuk csökkenteni a csukló terhelését?
- kéz semleges pozicióban tartása
- tárgy megtartása egész kézzel, nemcsak ujjakkal
- egyenes kézzel gépelés, karokat kicsit feljebb tartva, mint a csuklót
- vállak pihentetése a karok oldalsó tartásában
- ismétlődő kézmozgásoknál bal- jobb kéz váltakozó használata
- csuklószorító használata stb.
De: esetleg még a dohányzás abbahagyása is segíthet, hogy a középső idegek vérellátása javuljon
www.webmd.com/pain-management/carpal-tunnel/carpal-tunnel-syndrome-topic-overview

Annamarias 2013.07.09. 17:43:44

@nana2: :)) hol van az a csoda hely ahol ambulansan kezeltek? Kb 15 éve műtöttek az egyik kezemet, valami borzalmas tortúra volt es sajnos pár éve mar a másik kezem is időszerű lenne.

Annamarias 2013.07.09. 17:45:37

Sportkh, most látom..bocs:))

nana2 2013.07.09. 20:29:29

@Annamarias: Javaslom a Sportkórházat, dr. Kovács Rita kézsebész +3614886131 itt kell idopontot kérni, minden hétfon rendel itt, de magánrendelése is van. Nem kell beutaló. Jobbulást kívánok! :)

glad az egyetlen 2013.07.09. 21:15:46

"...A műtét a ligamentum carpi transversum (az ideget nyomó szalag) átmetszéséből áll, ..."

Pont nemrég voltam ez ügyben az orvosnál, ahol a műtét is szóba került. Ott rá is kérdeztem, hogy hallom átmetszik a szalagot és hát ugye az nem véletlen van ott nem okoz-e problémát ha már nem lesz. Ekkor felvilágosított az orvos, hogy nem átmetszik hanem bemetszéssel lazítják meg a szalagot, tehát nem vágják ilyenkor végig.

glad az egyetlen 2013.07.09. 21:18:09

Amúgy nekem is azt mondták, hogy ambuláns a műtét (20-30 perc érzéstelenítéssel), de utána 2 hét pihentetés kell.

farfadet 2013.07.09. 21:19:43

@nana2: nagyon köszi! A műtét sajnos most nem jön szóba mert 3 hónapos gyerekem van, de jó tudni, mik a kilátások.

Gerinces Magazin 2013.07.16. 19:52:47

Köszönjük a hozzászólásokat!

Gerinces Magazin 2013.07.16. 19:53:49

@nana2:
a” de Quervain betegség” nem ugyanaz, egészen más, az egész röviden : egy ínhüvely gyulladás egyik típusa, amikor a hüvelykujjat távolító (musculus abductor pollicis longus) és a hüvelykujjat feszítő izom( m. extensor pollicis brevis) inainak közös ínhüvelye a csukló felett a ( radius nyúlványánál) valamilyen ok miatt gyulladásba jön.

Gerinces Magazin 2013.07.16. 19:54:59

@Annamarias:

Számos helyen operálják sikeresen a Carpalis alagút szindrómát ha szükséges,- de először az okot kell kideríteni ami előidézi - ahol kézsebész és kézsebészet van.

Gerinces Magazin 2013.07.16. 19:55:32

@glad az egyetlen:
Valóban helyesebb a „ bemetszés” szó, mint az átmetszés, ezt talán lehetne is korrigálni a honlapon. Köszönjük az észrevételt, elírás volt.

nana2 2013.07.17. 07:53:45

@Gerinces Magazin:
Köszönöm a kiegészítést, lehet hogy félreértheto voltam.
Ebben a hozzászólásomban "nana2 2013.07.09. 12:21:37 " írtam a hozzászólónak hogy nem carpalról van szó, ez egészen más.
Sajnos mindkettoben érintett vagyok/voltam.
2009-ben carpal mutétem volt, ma 4 hete pedig De Quervain.
szép napot!

Gerinces Magazin 2013.07.17. 09:25:09

@nana2: Köszönjük a visszajelzést és jobbulást!

párnaevő 2014.02.06. 10:30:52

Kedves Szerzők,

a jobb kéz zsibbadása (főleg gyűrűs- és kisujj, illetve innen felfelé) miatt a reumatológus röntgent írt elő (kézfej, mert a kézfej kéztőcsontja megerőltetés miatt fáj, illetve kétoldali gerincfelvételt). A kérdésem az lenne, hogy a lehetséges okok feltárása miatt jobb a röntgen, vagy lehet MRI is? Akár magánúton is megcsináltatnám inkább azt, mármint az MRI-t a röntgen helyett.

Előre is köszönöm a válaszukat!


süti beállítások módosítása