HTML

Lájkolj minket

Gerincbarát nyári sportok

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.16. 07:58

Gerincbarát javaslataink a sportolásra a nyár folyamán. Az első megfontolandó: soha ne merev ízületekkel kezdjük a sportolást - ez érvényes minden sportágra – előtte néhány perces bemelegítés rendkívül fontos!

gerinces_nyar_utazas_blog.jpg

  • Az úszás mindenkinek tanácsos, a hátizmokat erősíti, nyújtja, lazítja. A legideálisabb a hátúszás, amikor mind a nyaki, mind a háti és ágyéki gerincszakasz jól tehermentesíthető. A pillangó és kitartott fejjel való úszás nem ideális.

  • A futásra, kocogásra kerüljük a kemény, vagy aszfalt utat – a fokozott axialis terhelés miatt válasszuk erre a füves talajt, erdei, vagy földutat kényelmes, rugalmas, puha talpú sportcipőt és a tempó legyen kényelmes.

  • A kerékpározás szintén ajánlott megfelelő ágyéki gerinctartással. Ügyeljünk az ülés és a kormány magasságának helyes beállítására, a túlzott előrehajlást igénylő versenykormány hosszabb úton káros lehet.

  • A teniszezés, fallabda, focizás és egyéb labdajáték gyakran jár hirtelen mozdulatokkal, csavarással. A gerinc túlhúzásából ezeknél a sportágaknál már előzetesen célszerű a nem rutinos sportolóknak  megtanulni a gerinckímélő technikákat és fokozott óvatossággal mozogni.

  • A megfelelő technikával begyakorlott lovagolás, vagy a tanulási fázisban történő kipróbálás,  szakképzett oktató iránymutatásai alapján jót tesz a krónikus derékfájós Pácienseknek.

 Arra figyeljünk minden esetben, hogy a sportolási lehetőségeket még gyakran azok is kipróbálják a szabadságos időszakban, akik korábban nem sportoltak, vagy nem sportolnak rendszeresen. Ezért nagyobb a veszély a sérülésre!

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr806260034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása