HTML

Lájkolj minket

Tanácsok, amelyeket betartva elkerülhető a csípőprotézis (és megnyugtató tények arra az esetre, ha mégsem)

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.06.28. 06:55

Ortopéd szakorvosok adnak tanácsot arra, hogyan késleltethetjük vagy kerülhetjük el a csípőprotézis beültetését. Elárulják azt is, miért nem szabad halogatni a csípőrotézis műtét akkor, ha a nem műtéti megoldások már hatástalanok.

gerinces_tanacsok_a_csipoprotezis_beultetes_kesleltetesere.jpg

Az esetek többségében ízületi panaszok és ízületi betegségek (például csípőízületi kopás) állnak a csípőprotézis beültetések hátterében, kisebb számban csontritkulás vagy baleset következtében fellépő combnyak- és csípőtáji törések, ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek, combfej-elhalás, valamint veleszületett csípőficam illetve Pethes-kór következtében van szükség a műtétre.

Vizsgáljuk meg, mit lehet tudni a csípőfájdalom hátterében álló ízületi betegségekről!

A genetikai hajlamon túl az ízületi kopások kockázati tényezői többek között a veleszületett ízületi elváltozások, az elhízás, a korábbi ízületi sérülések, valamint a túlerőltetés, különös tekintettel a túlzott sportterhelésre.

A csípőízületet érintő kopásos megbetegedések négyszer gyakrabban fordulnak elő a nőknél, mint a férfiaknál, aminek egyik oka, hogy a női nemi hormonok hatással vannak az ízületi szalagok rugalmasságára.

gerinces_igy_elozheto_meg_a_csipofajdalom.jpg

Milyen tünetek jelzik a csípőprotézis műtétet indikáló ízületi betegségeket?

A tünetek megjelenésének előzménye rendszerint a porcsejtek anyagcsere zavara, melynek következtében a porc elvékonyodik, a súrlódás következtében leváló porcdarabok hatására az ízületi tok belhártyája gyulladttá válik, fokozódik az ízületi folyadék termelése, végül a kialakuló meszesedés miatt az ízület mozgásterjedelme beszűkül és a mozgás fájdalmassá válik.

Tünetek a várható jelentkezésük sorrendjében:

Erős fájdalom: az egyik legelőször jelentkező tünet a csípőízület kopása következtében fellépő erős csípőtáji fájdalom, ami jellemzően reggeli ébredést vagy hosszas egy helyben tartózkodást következtében jelentkezik, és bemozgatást követően enyhül – ezt indulási fájdalomnak nevezzük. A későbbiek során fellép a terhelési fájdalom, ami megterhelésre illetve hosszabb járáskor fokozódik, az alsó végtagon a lágyékba, combba vagy a térd felé sugárzik, ugyanakkor pihenés segítségével eredményesen csökkenthető, megszüntethető. Végezetül pedig a nyugalmi fájdalom, amit már előrehaladott ízületi porcfelszín-károsodás eredményez.

Mozgási nehezítettség: A fájdalom jelentkezése mellett jellemző az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése, a csípőtáji izmok bemerevedése és az inak zsugorodása is, amelyek mozgáskorlátozottsághoz és a járóképesség, járástávolság csökkenéséhez vezetnek.

Végtag megrövidülése

Sántítás: Jellemzően az egyik oldalt érintő jelentős porckopás, ízületi károsodás következtében fellépő tünet, amikor a páciens az egyik lábára sántít, húzza maga után. Ilyenkor a másik lábat akaratlanul is jobban terhelik az érintettek, ami miatt fokozódik a porckopás kialakulásának kockázata a másik oldalon is.

Recsegés, ropogás: Az ízületek recsegése és ropogása egy gyakran jelentkező panasz, amit sok más mellett az ízületek károsodása is kiválthat.

gerinces_elozze_meg_a_csipoprozezis_mutetet.jpg

Hogyan kerülhető el a csípőprotézis műtét?
Tanácsok a csípőproblémák megelőzésére

Tegyünk lépéseket már gyerekkorban! Vegyük igénybe a csecsemőkori szűrővizsgálatot a veleszületett csípőficam és más genetikai eredetű ízületi problémák kimutatására. A gyermek 3 éves koráig többször is vegyünk részt ortopédiai szűrővizsgálaton, például a járás megkezdésekor, hiszen az időben megkezdett és lelkiismeretesen végig vitt terápiával a gyerekkorban jelentkező elváltozások többsége jó eséllyel eredményesen kezelhető.

Szánjunk időt a rendszeres testmozgásra! Az ízületeink egészséges állapotának megőrzése érdekében lehetőleg már gyerekkortól kezdve válasszunk valamilyen számunkra szimpatikus és kíméletes mozgásformát, amit rendszeresen, legalább hetente 3 alkalommal, 30-40 perces időtartamban végzünk. Ez ugyanis javítja a porcok anyagcseréjét és ellenállóbbá teszi őket a sérülésekkel szemben.

Fogyasszunk a porcokat erősítő vitaminokat és ásványi anyagokat!

Nemzetközi kutatások igazolták, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása nagy mértékben hozzájárul az ízületek és a porcok állapotának javításához. Az ajánlásoknak megfelelő D-vitamin bevitel a reumás ízületi gyulladás megelőzésében lehet segítségünkre. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukkal járulnak hozzá az ízületi betegségekkel együtt járó panaszok enyhítéséhez. A C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a szelén, a cink, a réz és a vas pedig antioxidánsként járulnak hozzá a csontok egészségének megőrzéséhez.

Fordítsuk vissza időben a porckárosodást konzervatív terápiás kezelés segítségével!

A konzervatív terápia segíthet visszafordítani a kezdeti porckárosodást és gyógyszeres kezelés segítségével hozzájárulhat a porc visszaépítéséhez. A konzervatív kezelés célja a fájdalom csökkentése, az ízület hasznos mozgásterjedelmének növelése, az izomerő fokozása és a sántítás csökkentése. Az alkalmazott gyógyszerek egyaránt lehet szájon át szedhető, vagy az ízületi üregbe injekciós kezelés formájában bejutott. A fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és izomgörcsoldó, -lazító gyógyszerek, valamint a fizikoterápia, a gyógytorna, a masszázsok és a terápiás röntgenbesugárzás eredményesen enyhíthetik a panaszokat. Ha a protézis beültetése nem ajánlott, sokat segíthet a gyógyászati segédeszközök alkalmazása is.

Ha az ortopéd sebész javasolja, végeztessünk artroplasztikát!

Felnőttkorban az artroplasztika vagy más néven endoprotézis nyújthat hatékony és biztonság megoldást. A műtét során az ortopéd sebész szakorvos művi csípőt képez, helyettesíti az ízületi vápát és a combfejet, ezzel egy teljes értékű, mozgó ízületet hoz létre, ami legalább 10-15 éven át megfelelően tud működni.

Mi a helyzet, ha mégis szükség van csípőprotézisre?

Amennyiben a nem műtéti kezelési módok már hatástalanok és az ortopédsebész szakorvos a klinikai és röntgenvizsgálatokkal igazolt diagnózis alapján ezt a megoldást javasolja, nem kell félni a csípőprotézis beültetésétől, hiszen ez egy gyakran alkalmazott, biztonságos műtéti technika. A beavatkozás szükségessé válása esetén minél hamarabb érdemes túlesni a csípőprotézis műtéten, mivel a túlzottan hosszú várakozás tönkre teheti az izomzatot, ami a későbbek során a protézist mozgatná. Az indokolt csípőprotézis elmaradása emellett a fájdalom további fokozódásával, a mozgáskorlátozottság súlyosbodásával, az életminőség további romlásával és a későbbi műtét várható eredményességének csökkenésével járhat.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd sebészeinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: csípőprotézis csípőficam csípőfájdalom csípőprotézis műtét csípőfájdalom enyhítése csípőprotézis megelőzése csípőprotézis elkerülése csípőprobléma csípőízületi kopás coxartrózis

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8918436785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása