HTML

Lájkolj minket

Mit kell tudni a csípőprotézis műtétekről és a revíziós protetikai műtétekről?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.07.02. 09:37

A csípőprotézis beültetése ma már rutinműtétnek számít, csak Magyarországon évente 18-20.000 ilyen típusú műtétet végeznek az ortopéd sebészek. A beavatkozás során korszerű protéziseket és műtéti technikákat alkalmaznak az ortopéd szakorvosok. A műtéten átesetteket többnyire már a beavatkozást követő napon talpra állítják, majd a kijelölt gyógytorna gyakorlatok pár héten-hónapon keresztül történő rendszeres, pontos elvégzését követően teljesen gyógyultnak tekinthetőek és csípőfájdalomtól mentesen élhetnek.

gerinces_csipofajdalom.jpg

Milyen tünetek jelzik a csípőprotézis műtét szükségességét és milyen betegségek válthatják ki ezeket?

A csípőprotézis műtét szükségességét jelző leggyakoribb tünetek az erős csípőtáji fájdalom, a mozgáskorlátozottság, járóképesség és járástávolság csökkenése, a végtag rövidülés és a sántítás. Ezek hátterében olyan veleszületett vagy gyerekkorban kialakuló betegségek állhatnak, mint a csípőficam, a Perthes-kór, a combfej elcsúszása vagy egyes ízületi sérülések, gyulladások. Valamint olyan felnőttkorban fellépő betegségek vagy balesetek mint az ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek, combnyak- illetve csípőtáji törések vagy combfej-elhalás.

Honnan tudhatjuk, hogy szükséges-e a csípőprotézis műtét?

Ha a konzervatív terápiás kezelés már nem vezet eredményre, vagy a fájdalom illetve a mozgáskorlátozottság akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését, akkor szükséges lehet a csípőprotézis műtét elvégzése. A tünetek kezelése és a műtét indokoltságának megállapítása érdekében mindenképp forduljunk ortopédsebész szakorvoshoz, aki általában röntgen , speciális esetben akár ízületi ultrahang, CT vagy MRI vizsgálatot fog kérni a pontos diagnózis felállításához és a terápia meghatározásához.

mutet1.JPG

Milyen fajtái vannak a csípőprotéziseknek?

A csípőprotézis műtéteteknek alapvetően két fajtáját: a cementes és a nem cementes protézis beültetést különíthetjük el egymástól. Mindkét típusú protézis várható élettartama körülbelül 15-20 év, ami függ a terheléstől, a használattól illetve a csontállomány állapotától. A csípőprotézis hosszú távú sikerének alappillére a jó minőségű implantátum alkalmazása, illetve a magas primer beültetési minőség.

Mennyi ideig tart a felépülés egy  csípőprotézis műtét után?

Csípőprotézis műtétet követően az implantátum szinte azonnal terhelhető, a gyógytornászok jellemzően már a műtét másnapján talpra állítják a műtötteket. A csípőprotézis műtéten átesett páciensek a varratszedésre többnyire egy vagy két mankóval érkeznek, de előfordulhat olyan is, hogy valaki mankó nélkül, panaszmentesen jelentkezik. A műtétet követően a pácienseknek újra kell tanulnia a járást, hisz az ízületükbe egy teljesen új rendszer került be. 3-6 hét alatt azonban már kielégítő működést tapasztalhatunk.

Milyen esetekben indokolt a csípőprotézis cseréje?

Az ortopéd sebészek hazánkban évente több mint 2000 revíziós protetika műtétet végeznek. A csípőprotézis meglazulása vagy kopása, high vagy low grade infekciója, illetve a protézis mellett bekövetkezett törés esetén az életminőség javítása és a további problémák megelőzése érdekében szükség lehet a korábban beültetett protézis részleges vagy teljes cseréjére, esetleges eltávolítására. Ha a csípőprotézis panaszt okoz, vagy nem tölti be megfelelően a funkcióját szakorvos javasolhatja a revíziós műtétet a beavatkozás kockázatainak és a várható életminőség javulás mértékének mérlegelését követően.

A revíziós protetikai műtétre a megfelelő csontállomány megléte esetén akár több alkalommal is sor kerülhet. Ezek a csípőprotézis műtéthez hasonló módon zajlanak, ugyanakkor a revíziós protetika műtétek hosszabb ideig tartanak, nagyobb megterhelést jelentenek a szervezet számára, valamint a felépülés, a rehabilitáció is több időt vesz igénybe.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd sebészeinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: műtét csípőprotézis csípőficam csípőfájdalom csípőprotézis műtét csípőfájdalom enyhítése csípőprobléma csípőízületi kopás coxartrózis csípőprotézis megelőző csípőprotézis diagnosztikája csípőprotézis cseréje revíziós protetika

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6118439187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása