HTML

Lájkolj minket

Mini terepjáró okozta gerincsérülések gyerekeknél

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.09.27. 08:13

Egy fekvőbeteg vizsgálatot folytató kutatócsoport lett figyelmes arra, hogy az ATV-k (All Terrain Vehicles), vagyis a mini terepjárók okozta balesetek száma megszaporodott az utóbbi években az Egyesült Államokban. A leginkább érintett személyek a gyerekek és a fiatal felnőttek, főképp a lányok voltak.

atv_blog.jpg

A mini terepjárók használatának egyre gyakoribbá válása és a teljesítményük növelése miatt drámaian nőtt az ilyen típusú balesetek száma és azok súlyossága. Az amerikai gyermek fekvőbeteg adatbázis feldolgozása révén kiderült, hogy 1997-től 2006-ig 240%-al nőtt az ATV okozta balesetek száma a gyerekek körében. Ugyanebben a periódusban a balesetet szenvedő gyerekek gerincsérülései 476%-al nőttek.

A kutatók szeretnének rámutatni arra, hogy az ilyen típusú traumák nem csak egyetlen szervet, vagy szervrendszert érinthetnek. Az esetek többségében a balesetek által leggyakrabban érintett területek a hasi, mellkasi traumákon kívül a koponya, gerinc, végtagsérülések, valamint az idegi károsodások voltak. Fontos megjegyezni, hogy előfordultak a gerinc többszörös törései különböző, egymástól független szakaszon, ezért sokszor figyelmen kívül maradhattak egyes károsodások.

Egy másik, hasonló jellegű kutatásban, Sawyer és munkatársai 53 ATV okozta gerincsérülést vizsgált 29 gyereknél, öt év leforgása alatt. A betegek átlag életkora 15,7 év volt. 16 betegnél tapasztalható volt más szervi érintettség is, míg 13-nak többszörös gerinc törése volt, melyeknél 9 egybefüggő é 4 különböző lokalizációjú, több szegmentumot érintő törés volt.  Négy beteg esetében, akik mind 15 évnél fiatalabbak voltak, idegrendszeri károsodás is diagnosztizáltak. A 16 életévnél idősebb sérültek szignifikánsan kisebb pediátriai trauma score-al rendelkeztek, tehát könnyebb sérülést szenvedtek, mint a fiatalabb korosztály. 14 beteg esetében volt szükséges műtéti beavatkozást is végrehajtani, hét esetben a gerincen, hét esetben pedig más területen.

Az eredményeket figyelembe véve a szerzők arra kérik a szülőket, hogy vegyék komolyan az ilyen típusú járművek használatát, mivel ezek nem játékszerek. Az említett járművek elérhetik a 200 kg-ot, és nincsenek felszerelve az utasok általános biztonságát szolgáló eszközökkel, mint például a légzsák. A balesetek elkerülése érdekében a fokozott szülői felügyeleten túl a biztos megoldást az ilyen típusú terepjárók hanyagolása jelentené.

 

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Az eredeti írás ezen a linken olvasható.

3 komment

Címkék: gyermek prevenció

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr385437143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.09.27. 12:12:19

"mini terepjárók" WTF?

ezt kicsit félrefordítottad...

PepeXVI 2013.09.27. 12:50:36

"mini terepjáró" = quad.

Az ATV pedig az all terrain vehicle rövidítése BTW.

Persze, hogy sok a sérülés:

- a quad természetellenesen mozog kanyarban, amit gyorsan meg lehet szokni, de már ezelőtt nagyot lehet esni vele
- a quaddal általában terepen mennek, ami olyan műfaj, hogy magában hordozza az esés veszélyét, pont úgy, mint a cross motor. ezek arra készülnek, hogy elesel vele, talpraállítod, mész tovább. erről szól a terepezés
- az államokban még mindig nagyon sokan mennek sisak és megfelelő védőfelszerelés nélkül, főleg nem kiépített úton
- senki sem mondta, hogy a quad játékszer

protézisesh 2013.09.27. 13:54:21

@PepeXVI: igen, de a Mo-on quad-ként ismertté vált járgányokat amerikában ATV-nek hívják, mert az rövidebb szó rá, mint a "quad-bike"

Amúgy van különbség, mert a te illusztráló képeden quadbike látható, az ATV meg ez:
2.bp.blogspot.com/_LpVJVQkiYjc/TQN8jHikgWI/AAAAAAAAC0w/iDXXQKsSSY4/s1600/2009_Kawasaki_Bayou_250_atv-pictures_3.jpg

erdőjáró, farmereknek való All Terrain Vehicle...


süti beállítások módosítása