HTML

Lájkolj minket

Fájdalmas séta

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.12.06. 07:52

Két kulcsfontosságú, elsősorban a középkorú és idős Pácienseket érintő kórkép, a perifériás artériás érbetegség (PAD), és az ágyéki gerinccsatorna szűkület (lumbalis spinalis stenosis – LSS)jellegében és megjelenésében igen hasonló tünettanáról szólunk jelen írásunkban, mellyel külön-külön is, de együttes előfordulásukkal pedig kitüntetett differenciáldiagnosztikai jelentőséggel bírnak.

seta_blog.jpg

Az ágyéki gerinccsatorna szűkület (LSS) a gerinccsatorna bármely dimenziójában (közepén, oldalt koncentrikusan) és a forámenekben is bekövetkezhet. Fontosabb megjelenési formái: veleszületett (kongenitális), szerzett (másodlagos) és a kevert típusú. A veleszületett szűk gerinccsatorna ritka oka a spinális sztenózisnak, és tüneteket általában 30-40 éves korban okoz. Gyakoribb a másodlagos gerinccsatorna szűkület, amely a 60 éves, vagy annál idősebb korosztályban jelentkezik. Az ágyéki gerinc szalagos strukturális elemeinek megvastagodása, kisízületi arthrozis, csontos felrakódás, csigolyacsúszás a leggyakoribb előidéző ok. A szűkület a gerinccsatornában húzódó cauda-rostok és/vagy az ideggyökök kompresszióját okozza. Az idegi elemek csökkent vérellátása és a durát behálózó vénás rendszer kompressziója okozta keringési elégtelenség a fájdalom kóroktani előidézője. Jellemző tünete az egy, vagy mindkét (60%-ban)  alsó végtagban jelentkező neurogén spinális klaudikáció (gerinc eredetű sántítás). Főbb jellegzetességei:

  • reggeli alsó végtagi zsibbadás
  • járás közben jelentkező végtaggyengülés
  • diszkomfortérzés az alsó végtagokban
  • vádli görcs
  • járástávolság beszűkülése
  • előrehaladott esetben súlyos járászavar

 

erszukulet1.jpg
Az ideggyök

FONTOS

  • az előrehajlás csökkenti a panaszokat
  • lejtőn lefelé menet az ágyéki lordózis fokozódása miatt erősödő panasz
  • a perifériás pulzus általában tapintható
  • szobakerékpározás során a fájdalom nem fokozódik
erszukulet2.jpgFelül jobbra az ideggyök, lent balra a sárga szalag, középen a cauda rostok.

A másik hasonló tünet együttes képében jelentkező kórkép a perifériás artériás betegség (PAD) – alsó végtagi érszűkület -, amely szintén az egyre idősödő társadalom mind gyakrabban jelentkező problémaköre. A PAD csak az egyik megjelenési formája a szervezet összes erét érintő általános érelmeszedésnek, ezért időbeni észlelése rendkívüli jelentőségű.

A perifériás artériás betegség (PAD) egy gyakran előforduló érbetegség, amelyben a valamilyen okból beszűkült artériák csökkentik a végtagok – általában az alsó végtagok – vérellátását. Jellemző tünete a klaudikáció intermittensz (artériás eredetű időszakos sántítás). Főbb jellegzetességei:

  • járás közben jelentkező lábfájdalom
  • vádli görcs
  • járás távolság csökken
  • hűvösebb, fázós végtagok

 

FONTOS

  • megállásra enyhülnek a panaszok
  • lejtőn felfelé menet az artéria növekvő anyagcseréje miatt a fájdalom fokozódik,
  • a perifériás pulzus általában nem tapintható
  • a szobakerékpározásnál fokozódó fájdalom lép fel

A klaudikációs távolság mindkét kórképben beszűkül: ez az a távolság, amelyet az egyén meg tud tenni a fájdalom felléptéig.

A fájdalom lehet enyhe, de súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhat. A betegség előrehaladottabb stádiumában az alsó végtagi fájdalom kialakulhat nyugalomban, fekvés közben is, mely álmából felkeltheti a Beteget. Átmenetileg csökkenthető a fájdalom, ha az ágyról lelógatja a lábát, vagy felkel és sétál.

Honlapunknak a jellegénél fogva nem célja a kórkép részletes ismertetése, de mint a két betegség -állapot, valamint a gyakori társuló előfordulása teszi szükségessé a kapcsolt említést.

A klaudikációs panaszokkal elsősorban a mozgásszervi rendelőket keresik fel a Páciensek, így gerincgyógyászati ambulanciánkat is, ezért részben saját megfigyeléseinkre alapozva, részben az utóbbi két évben megjelent multicentrikus japán tanulmányra hivatkozva is hívjuk fel a figyelmet a két kórkép igen gyakori együttes előfordulására.

A cikkek felhívják a figyelmet arra, hogy az ágyéki gerinccsatorna szűkülettel megfigyeléseik szerint igen magas százalékban találták a PAD jelenlétét, különösen a PAD-hoz köthető rizikótényezők megléte esetén, melyek a következők:

Azon páciensek, akiknek kimutatható ágyéki gerinccsatorna szűkülete és következményes neurogén gerinc eredetű klaudikációs panaszuk van, fokozottan vannak kitéve a PAD veszélyének, ezért javasolnak egy egyszerűbb szűrővizsgálatot boka/ kar index (BKI) mérését ezen típusú gerinc rendellenességben. A boka/kar index regisztrálása egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség kimutatására tünetmentes stádiumban is. A BKI a boka magasságában, illetve a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. Normál értéke fekvő helyzetben: 1,0 - 1,3.

A Trans-Atlanti Nemzetközi Konszenzus irányelvei alapján a BKI mérése javasolt az 50-60 éves kor közötti egyéneknél, akiknél a klaudikációs jellegű panaszok és az említett rizikótényezők fellelhetők, és minden betegnél, akik 70 év felettiek, a rizikófaktoroktól függetlenül.

Azt is hangsúlyozza a tanulmány, hogy a perifériás pulzus tapintása szükséges, de nem elég érzékeny a PAD kimutatására. A BKI szűrést viszont alapvető fontosságúnak tartják a PAD diagnosztizálásában, mivel 95%-os az érzékenységi rátája. 0,9-nál alacsonyabb érték támasztja alá a PAD diagnózisát.

Írásunkkal még dinkább szeretnénk felhívni a figyelmet a két igen jelentős, azonos tüneteket okozó, de különböző kóroktani betegség együttes előfordulására - a PAD szűrésére és az egyszerű BKI mérésére a LSS-os Betegeknél- az eredményesebb terápia érdekében. Tesszük ezt azért is, mert a PAD-ban szenvedő betegeknek drámaian rosszak az életkilátásaik a kardiovaszkuláris események megnövekedett kockázata miatt, amit az LSS betegek műtéti indikációjánál is figyelembe kell vennünk.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Hivatkozás:

  1. SPINE Volume 36, 2011, Number 15: An Arterial Pulse Examination Is Not Sufficient for Diagnosis of Peripheral Arterial Disease in Lumbar Spinal Canal  Stenosis. A Prospective Multicenter Study ,- Shiro Imagama at al.
  2. J. Orthop. Sci. 2012. 17: Lumbar spinal stenosis associated with peripheral arterial disease: a prospective multicenter observational study,- Kazuhide Uesugi at al.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr855677272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása