HTML

Lájkolj minket

A farokcsont mint egy makacs fájdalomforrás

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.08.06. 07:49

Gerincünk főbb régióiról és a társuló fontosabb kórképekről már több írásunk jelent meg honlapunkon, de nem tettünk még említést a ritka, de igen kellemetlen, fájdalmas állapotról, amely gerincünk legalsó szakaszát, a farokcsontot érinti. A téma aktualitását sürgeti a jelen hazai kellemetlen, csúszós, számos esési veszélyt magában rejtő időjárás is. 

gerinces_keresztcsont-farokcsont_blog.jpg

A keresztcsont, ill- farokcsont helye a gerincoszlopon.

Az orvosi szakszónak coccygodyniának, jelentése fájdalom a farokcsontban vagy a farokcsont területén. A tünetegyüttes ritka, a derék- illetve alsó gerincszakasz fájdalmának 1%-át teszi ki.

 

A fájdalmat előidéző okok:

  • A farokcsontfájdalom 2/3 részben sérülésekből ered.
  • Gyakori a keresztcsont – farokcsont tájékra esés, zúzódás, melynek következménye lehet a farokcsont törése vagy a keresztcsont-farokcsont ízesülés elmozdulása. A farokcsont általában 3-5 csökevényes csigolyából áll, és a legfelső a keresztcsonttal, porcos szegmenssel ízesül, mely potenciális helye a trauma (esés) utáni hypermobilitásnak (fokozott elmozdulás) vagy ficamnak. A többi szegmensnek nincs mobilitása, így gyakoribb a törés ezen a területen.
  • A coccygodynia felléphet repetitív terhelés, biciklizés, motorozás, evezés, kemény széken való hosszabb ülést követően, vagy előfordulhat  gyemekszülés után is. Meg kell említenünk, hogy szoros kapcsolat van a női nem és a coccygodynia előfordulása között, – valószínű a női nem éppen a fenti ok miatt jobban van kitéve sérüléses expozíciónak - a női/férfi arány 5:1,5. Továbbá kapcsolat van a testsúly és farokcsonti fájdalom megjelenése között is, > 27,4-es BMI nőknél és > 29,4-es BMI férfiaknál növeli a coccygodynia esélyét.
gerinces_farokcsont.jpgA keresztcsont-farokcsont hátulsó és oldalsó nézete.
  • A farokcsont fájdalmát okozhatják még a farokcsontban levő fertőzések, csontdaganatok és áttétek, farokcsont régiójában levő ciszták.
  • A gáttáji farokcsont területére lokalizálódó fájdalommal járhat:
  1. ágyéki porckorongsérv, ami a gáttájékra sugárzik (ülésre nem fokozódik),
  2. „levator ani szindróma”, a végbélemelő izom fájdalmas görcse, mely heves végbélfájdalommal jelentkezik, – s a kórkép pontos oka tisztázatlan,
  3. egyéb zsigeri szervekből (végbél, vastagbél, szigmabél, urogenitális, kismedencei szervek) kiinduló folyamatok.

 

Diagnózis:

  • A diagnózist általában a típusos kórelőzmény alapján fel lehet állítani, ha a tünetek kapcsolatban vannak traumával, eséssel.
  • Fontos a farokcsont manuális vizsgálata, és a fájdalom hiánya vagy jelenléte a mobilizáció során alátámasztja a farokcsontból eredő kórokot.
  • Farokcsontról készült oldalirányú, dinamikus (állás/ülés során előre-hátrahajlás) röntgen felvétel mutatja az elmozdulást vagy törést.
  • Az MR-nek elsősorban egyéb, nem traumás és zsigeri szervekből kiinduló rendellenességek, fertőzések, daganatok felderítésében van vezető szerepe.
  • Helyi érzéstelenítő teszt segít meghatározni, hogy a farcsont szerepet játszik-e a fájdalomban.
  • Mint minden krónikus betegség fennállása esetén, a kivizsgálás fontos része a pszichológiai, pszichoszociális faktorok feltárása.

 

Terápia:

  1. Traumás akut fázisban: elsősorban nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők-fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok adása jön szóba.
  2. Ülőgyűrű, vagy egyéb a farok csonthoz adaptált ülőpárna használata ajánlatos, a  farok csont tehermentesítésére.
  3. A  farok csont manuális mobilizációja is eredményes lehet.
  4. Krónikus fázisban helyi analgetikus- szteroidos injekciók adása  is számos esetben jó effektusú a keresztcsont– farok csont ízület tokjához, vagy a lokális keresztcsonti ideg blokád alkalmazása.

 

Ritka esetben szükséges lehet a krónikus traumás farok csont rendellenességekben a farok csont sebészi eltávolításra, ha a fenti nem sebészeti kezelési formák hatástalanok voltak. A  retrospektív  tanulmányok eredményei azonban a beavatkozással kapcsolatban hosszú távon szerény eredményeket mutatnak. Természetesen a nem traumás eredetű farok csont betegségek és a zsigeri szervekből kiinduló folyamatok más elbírálás alá esnek.

A farok csont fájdalom tehát egy igen makacs, nehezen kezelhető és az életminőséget jelentősen rontó állapot, melynek korrekt kivizsgálásába és kezelésébe olykor több szakterület (ortoped-traumatológus, gasztroenterológus, neurológus, pszichológus-pszichiáter, proktológus, nőgyógyász, urológus) bevonása is szükséges.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr506556575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása