HTML

Lájkolj minket

Téli sportok és a megelőzés

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.03.13. 10:18

Míg az emberek többsége inkább a melegebb évszakokban végez szabadtéri sporttevékenységeket, a téli sportok kifejezetten népszerűnek számítanak a hidegebb hónapokban. Ilyen például a sízés, korcsolyázás és a snowboardozás. A tapasztalatok szerint Magyarországról tavasszal is sokan mennek külföldre a téli sportok szerelmesei, és egyre gyakoribb az egzotikus helyeken való síelés, snowboardozás.

gerinces_teli_sportok_blog.jpg

 

Ezek a sportok – amennyire élvezetesek, olyannyira hordozzák magukban a sérülés veszélyét. A törött karok és lábak sajnos csak apró szeletét teszik ki a jellegzetesen téli sérüléseknek. A csonttörések mellett ilyenkor gyakran előfordulnak ficamok, húzódások, ínszalag szakadások. Az egyik legrosszabb, ami előfordulhat az pedig a fejsérülés – szomorú példa erre Michael Schumacher egy évvel ezelőtti síbalesetére.

A megfelelő megelőző intézkedések megtétele érdekében kifejezetten fontos, hogy az érintettek a lehető legtöbbet megtudják az esetleges sérülésekről - írásunkban ezeket a sérüléseket és azok megelőzéseit tárgyaljuk.

 

Hogyan előzzük meg?

Téli sportok űzésekor több módja is lehet a sérülések megelőzésének. Az első legfontosabb az, hogy megfelelő formában, fizikailag felkészülve kezdjünk hozzá a sportoláshoz. Abban az estben, ha nem érezzük magunkat felkészültnek – kimerültek, fáradtak vagyunk, vagy pl. az előző napi sízéstől makacs fájdalmak maradtak fenn, akkor inkább pihenjünk, hogy másnap újult erővel kezdhessünk neki a sportolásnak.

Fontos a bemelegítés. Ajánlottak a könnyebb gyakorlatok, a finom nyújtás, amelyeket érdemes 30 másodpercig kitartani. Ha sízés közben a megszokottnál eggyel nehezebb pályára szeretnénk rátérni, érdemes egy bemelegítő kört futni, mielőtt nekikezdenénk.

Mint már említettük, a csonttörések jelentik a sportsérülések egyik leggyakoribb fajtáját. Azonban a téli sportok esetén több igen veszélyes tényező csúszik be a képbe, mégpedig a jég, a hó és a fák – utóbbiak gyakran nemcsak szegélyezik, de egy csúszós akadály miatt el is állhatják utunkat.

Ez ellen nyújt védelmet a megfelelő ruházat és a fejet és arcot jól védő sisak, melyek használata legalább annyira fontos, mint a pályák ismerete. Érdemes elkerülni az ismeretlen, meredek helyeket, a jeges talajt. A pályán kívüli és a freestyle sízés csak kimondottan profi síelőknek ajánlott, és csoportosan. Ha pedig esni kell, próbáljunk meg a lágy részekre, vagy az oldalunkra landolni. Esés közben ne viaskodjunk: próbáljunk meg a legtermészetesebb módon, a fejünket behúzva gurulni.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha elestünk és beütöttük a fejünket – bármennyire kicsit koppant is, vagy azt gondoltuk, hogy az ütést hárította a rajtunk levő sisak! A fejsérülés hatásai nem mindig azonnaliak. Sokkal később, akár 48 órán túl jelentkező tünetei is lehetnek, mint a belső vérzés.

 

Az alábbiakban néhány tippet adunk arra, hogy hogyan érdemes felkészülni az egyes sportfajtákra.

 

Korcsolyázás

Ha most próbálkozunk először a korcsolyázással, ajánlott a térdet, a csuklót és a fejet megóvni az esésektől. Mivel ez a kezdetekben még igencsak gyakori lesz, érdemes sisakot, párnázott térd- és könyökvédőt, csuklószorítót viselnünk, amíg nem válunk tapasztaltabbakká.

 

Szánkózás

Szánkózás közben a legnagyobb problémát a hideg jelentheti. Legyünk mindig bizonyosak abban, hogy megfelelően melegen öltöztünk-e az adott hőmérséklethez. A fejvédő azokban az esetekben lehet nagyon hasznos, ha a szánkó felbukik, összetörik, fának, vagy más tárgynak ütközik.

Szánkózásnál még kiemelendő két fontos tény. Az egyik a sebesség. Sokan azt hiszik, hogy a szánkózás egy kellemes, békés kikapcsolódás, de a begyorsult szánkót kimondottan nehéz irányítani és lefékezni. A másik, hogy a fából vagy vasból készült szánkók kimondottan veszélyes sérüléseket okozhatnak a másik ütköző félnek.

 

Sízés

Mivel sízés közben az egész testünket használjuk, ajánlatos előtte alaposan bemelegíteni, mind utcai, majd síbakancsban, és utána a sílécre felcsatolva is. A síelés befejeztével pedig lelkiismeretesen le kell nyújtani az izmokat. A térd, csípő és a vállízületek kimondott fontossággal bírnak. Térdvédő és sisak viselése szintén nagyon fontos, emellett ügyelnünk kell szemünk védelmére is!

 

Snowboard

A snowboard egészen hasonló a sízéshez, közel azonos kockázatokkal. Itt is szemüveggel kell védeni a szemet, sisakkal a fejet és fontos a megfelelően meleg öltözet.

 

Végezetül pedig kiemelném, hogy sokan nem gondolnak a hidegben a napsugárzás erejére, de a havon való tükröződésnek és a magassági viszonyoknak köszönhetően fokozott a hatása, így kiemelten fontos a szabad bőrfelület megfelelő faktoros naptejjel illetve és a szem szűrős szemüveggel való védelme, mert tartós károsodáshoz vezethet a védekezés elmulasztása.

Összességében a téli sportok nagyon szórakoztatóak és izgalmasak, de minden esetben úgy, ha a megfelelő óvintézkedések megtétele mellett vágunk bele az űzésükbe.

 

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Cikkünk alapjául ez és ez az írás szolgált.

Szólj hozzá!

Címkék: snowboard életmód korcsolya megelőzés mozgás prevenció gerinc szánkó téli sportok

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr377262245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása