HTML

Lájkolj minket

Befagyott váll szindróma

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.10.22. 10:04

Azt gondolja, hogy azért fáj a válla, mert túlzásba vitte az edzést vagy a házimunkát? A fájdalom mégsem múlik még napok múltán sem? Sőt! Egyre rosszabb, és sokszor már csillagokat lát a fájdalomtól, amikor a karját szeretné megemelni? Lehet, hogy a megerőltetésnél vagy egy átmeneti húzódásnál komolyabb problémáról van szó. Tudjon meg többet a befagyott váll szindrómáról!

 gerinces-befagyott-vall.jpg

A befagyott váll szindróma gyakori betegség a reumatológiákon, bár előfordul, hogy félrediagnosztizálják, például húzódásként, ideggyulladásként értékelik. Olykor sajnos sok időbe telik, mire kiderül a valódi betegség.

Mi áll a befagyott váll szindróma hátterében?

A váll akkor „fagy be”, amikor a vállízületet körülvevő erős kötőszövet megvastagodik, merevvé és gyulladttá válik. Ilyenkor a kellemetlen érzés, fájdalom elkerülése érdekében egyre kevésbé merjük használni a vállunkat. Ezzel elindul egy ördögi kört, mivel minél kevésbé mozgatjuk a vállunkat, az annál inkább merevvé, kötötté válik.

Hogyan ismerhetjük fel a befagyott váll szindrómát?

A befagyott váll szindróma legtipikusabb tünete, hogy reggelente, az éjszakai mozdulatlanság után nagyon nehéz és fájdalmas a karunkat megmozdítani, ami a reggeli öltözködés és tisztálkodás során is nehézséget okozhat számunkra. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy reggelre egyáltalán nem tudjuk megmozdítani a karunkat.  A betegséget leggyakrabban 40-55 év közötti nők tapasztalják.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Amennyiben a fájdalom enyhe, érdemes pihentetni a vállunkat. Erősebb fájdalom esetén válasszunk valamilyen recept nélkül kapható fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő krémet, gyógyszert. A fájdalom enyhítése után kezdődhet a gyógytorna. A fájdalom határáig elvégzett, személyre szabott nyújtó gyakorlatokkal eredményesen növelhető a váll mozgásterjedelme. Mindenképp fokozatosan kezdjük el a gyakorlatokat, és ne feledkezzünk meg a bemelegítésről sem. A minden irányba történő lazító, nyújtó gyakorlatokkal, kislabda, gumikötél, bordásfal segítségével végzett egyszerű mozdulatsorokkal nagyon sokat tehetünk azért, hogy a vállízület és a környékén lévő kötőszövetek merevsége, fájdalmas érzékenysége enyhüljön. A gyakorlatsorokat tanácsos a megfelelő szakembertől megtanulni, és otthon is alkalmazni.

Hogyan kezelhető a befagyott váll?

Ha a fájdalom ennek ellenére sem múlik, forduljunk reumatológus szakorvoshoz a probléma megoldása érdekében! A diagnózis felállítása után az első és legfontosabb a fájdalom és gyulladás csillapítása, ekkor már elsősorban gyógyszerekkel. Emellett igen fontos a szakemberrel irányított gyógytorna, hiszen a bemerevedett testrészt sokszor csak manuális terápiával lehet újra visszaszoktatni a normális mozdulatokhoz. Három hónapig legalább heti 2-3 alkalommal tornázzunk a gyógytornász által meghatározott módon, és a teljes gyógyulás beállta után is ügyeljünk a rendszeres mozgásra.

Szerencsére elmondható, hogy ez a betegség közel 100%-ban gyógyítható, és csak nagyon ritkán szükséges műtéti megoldás.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: tippek tanácsok vállfájdalom vállfájás befagyott váll befagyott váll szindróma

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8311827201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása