HTML

Lájkolj minket

Hatásos a gyógyvíz a mozgásszervi panaszok esetén?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.01.21. 09:11

A hideg idő beköszöntével sokan szeretnek megmártózni a termálfürdők meleg vizében. Ráadásul nemcsak a lelkünknek tesz jót, hanem gyógyhatása tudományosan is igazolt. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely mozgásszervi betegségek rehabilitációjában van fontos szerepe a gyógyvizeknek.

ogk-hidroterapia.jpg

A balneo- és hidroterápia fontos részét képzi a fizioterápiának. A víz felhajtóereje, vérkeringést fokozó és általános kedélyjavító hatása miatt sok betegségben jelentős hatótényező, többek között a mozgásszervi betegségek esetén is.

Mitől gyógyít a gyógyvíz?

A gyógyvizeknek három nagy csoportja (ásványvíz, borvíz, termálvíz) létezik. Ezek fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatásúak. A termálvíz hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot, emellett pedig olyan összetevőket (literenként minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyag) tartalmaz, amelyek a bőrön át felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat.

Milyen mozgásszervi betegségek kezelésében hatásos a termálvíz?

Főként az idült degeneratív és gyulladásos reumatológiai megbetegedések (pl.: ízületi gyulladás, más néven reumatoid artritisz), a gerinc és más ízületek porckopása (diszkopátia, artrózis) és csontritkulás (osteoporosis) esetén ajánlott, de gerincsérvnél, valamint ortopédiai műtétek és protézis-beültetés után is javallott. A termálvíz hatékony módszer a különböző végtagsérülések, balesetek,és bénulások utókezelésében is. Ráadásul érszűkület esetén is kiváló fájdalomcsillapító és gyógyító hatást gyakorol.

Fontos tudni azonban, hogy a gyógyvizes fürdőkúrától önmagában még nem várhatunk csodákat. Különösen igaz ez a súlyosabb mozgásszervi megbetegedések esetén. Ezért mindenképp tartsuk be a szakorvos által előírt kezeléseket, előírásokat, és rendszeresen konzultáljunk vele a fejleményekről.

Mely betegségek esetén kerüljük a termálfürdőket?

Bizonyos betegségek fennállása esetén különösen veszélyes lehet a gyógyvizek alkalmazása.

  • Tilos termálfürdőbe menni infarktus után 3 hónapig.
  • Ha lázunk van, vagy bármilyen fertőző betegségben, gyulladásos kórképben (például mandulagyulladás, láz, influenza, gyomor- vagy bélhurut) szenvedünk.
  • Ha gyulladás van a szervezetünkben.
  • Mozgásszervi betegség akut gyulladásos időszakában. Ilyenkor pl. az ízület duzzadt, meleg, vagy az ideggyulladásos fájdalom még jelentős, és a meleg vízben való megmártózást követően a fájdalmak általában még hevesebbé válnak.
  • Magas vérnyomás, szapora szívverés, szívelégtelenség, súlyos vérszegénység, az erek betegségei (példádul érelmeszesedés) esetén.
  • Ha valakinek kiterjedt felületes vénatágulata és kezeletlen pajzsmirigy-túlműködése van.
  • Ha a bőrbetegség vagy heg még friss, nedvedző, sebes.
  • Bizonyos régen tartó megbetegedések meglétekor (idült vese- és májbetegség, légzési elégtelenség, daganatok, leromlott állapot) is ellenjavallt.
  • Menstruáció és terhesség esetén is tilos a termálvízben tartózkodni, mivel ezekben az esetekben különösen védtelen a női szervezet a fertőzésekkel szemben.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: tanácsok termálvíz mozgásszervi problémák gyógyvíz mozgásszervi betegségek

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr712138405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2017.01.22. 22:12:49

Szívesen látnék már valami komoly szakirodalmi hivatkozást a különféle ásványi anyagok bőrön keresztül történő felszívódásával kapcsolatosan (idő, koncentráció, vérszintek stb.).


süti beállítások módosítása